Minunăţiile din Rezervaţia Naturală Peştera Cocora. Raiul verde puţin cunoscut din judeţul Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine a Rezervaţiei Peştera Cocora FOTO Wikipedia
Imagine a Rezervaţiei Peştera Cocora FOTO Wikipedia

Peştera Cocora şi Cheile Urşilor este o arie protejată situată în judeţul Dâmboviţa, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni.

Rezervaţia naturală cu o suprafaţă de 307 hectare, este inclusă în Parcul Natural Bucegi şi are în componenţă sistemul carstic Bătrâna - Peştera Ialomiţei cu Peştera Ialomiţei, Cheile Urşilor, Cheile Peşterii (monumente ale naturii), Poiana Crucii şi lapiezurile Turnul Seciului şi Cheile Horoabei (monumente ale naturii). 

Rezervaţia reprezintă o arie cu pajişti, chei, peşteri (cu elemente fosile de amoniţi) şi zone împădurite, unde se întâlnesc vegetaţii subalpine cu specii floristice protejate.

Imagine indisponibilă

De asemenea, aceasta se întinde până şi între muntele Cocora şi Muntele Bătrâna.

Peştera Ialomiţei, cel mai vizitat obiectiv turistic din Dâmboviţa

O atracţie deosebit de importantă a zonei este Peştera Ialomiţei care se regăseşte la o altitudine de aproximativ 1.600 metri. La intrare în Peştera se află Biserică frumos decorată. Peştera are o lungime de 804 metri, fiind etajată.

În cadrul Rezervaţiei Naturale Peştera Cocora se află şi Grota Urşilor unde au fost identificate schelete de Ursus Spelae.

Imagine indisponibilă

Peştera Ialomiţei rămâne, şi în 2019, cel mai vizitat punct turistic, cu 106.125 vizitatori care au ales să vadă acest obiectiv.

De la începutul acestui an şi până în prezent, au fost 290.629 de mii de vizitatori. Cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Dâmboviţa în 2019 au fost: pe primul loc –Peştera Ialomiţei, cu 106.125 de vizitatori, mai ales de când a fost restaurată în anul 2016; pe locul al doilea - Curtea Domnească din Târgovişte, care are 98.926 de mii de vizitatori; pe ultima treaptă a podiumului ca număr de vizitatori - Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, cu 12.924 de vizitatori.

Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Peştera Ialomiţei are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 480 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 5 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

   

Imagine indisponibilă

Proiect pentru dezvoltarea de pârtii în zona Peştera- Cocora

Autorităţile din Dâmboviţa au primit veşti bune dela experţi în legătură cu construcţia de pârtii din zona montană Padina – Peştera. Dacă iniţial s-au stabilit trasee în lungime de aproape 8 km, se pare că extistă potenţial mult mai mare. O firmă din Austria, specializată în construcţia de pârtii, au stabilit că în zonă se mai pot construi încă 8 km de astfel de amplasamente.

Conform autorităţilor, prima etapă de realizare a pârtiilor înseamnă un traseu de aproximativ 2,75 km în zona Cocora, urmând ca, în a doua etapă, să fie adăugaţi alţi 5,2 kilometri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite