Noua fabrică Iveco de la Petreşti face  angajări. Cum vor fi dotate camioanele contractate pentru Armata Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O treime dintre cele peste 900 de camioane vor avea cabină blindată. FOTO: Iveco Defence Vehicles
O treime dintre cele peste 900 de camioane vor avea cabină blindată. FOTO: Iveco Defence Vehicles

Lucrările la viitoarea fabrică Iveco de la Petreşti, din judeţul Dâmboviţa, au început în luna august 2020. Este vorba despre o unitate de asamblare a camioanelor militare, o investiţie extrem de importantă pentru industria de apărare din România, în valoare de 50 de milioane euro

Iveco Defence Vehicles a anunţat că unitatea va produce peste 2.900 de camioane, respectiv cabine blindate şi neblindate, dotate cu echipamente menite a asigura o bună mobilitate tactică şi logistică, în concordanţă cu cerinţele Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Cabinele realizate vor fi integrate cu toate dotările şi vor fi făcute, de asemenea, toate operaţiunile industriale aferente, inclusiv testarea ITP.

Armata Română a semnat un prim contract cu producătorul de camioane, în valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA). Acesta prevede o tranşă de 942 de camioane militare, iar, începând de la camionul cu numărul 301, toate vor fi produse în ţară.

Contractul dintre Iveco Defence Vehicles şi MApN prevede patru tipologii de vehicule militare din gama Iveco High Mobility - 4x4, 6x6, 8x8 şi 8x8 Prime Mover, care, la rândul lor, vor fi împărţite în 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată.

iveco petresti

Cum arată acum una dintre halele de producţie. Foto: Guvernul României

Cu o suprafaţă de 9.000 de mp şi dotată cu 3 linii de producţie, 25 de zone de lucru, o linie completă de tinichigerie şi vopsitorie cu 9 zone de lucru, o linie de finisare cu 7 zone de lucru, precum şi spaţii logistice sau de testare, noua capacitate de producţie din comuna dâmboviţeană Petreşti, situată la jumătatea distanţei dintre Bucureşti şi Piteşti, va oferi locuri de muncă specializate în industria de apărare sau auto.

Iveco face angajări

Fabrica de camioane Iveco, realizată strategic, lângă autostrada A 1, este aproape gata şi a început să facă angajări. Unitatea va vea nevoie, în primă fază, de 200 de locuri de muncă directe. La acest moment, sunt disponibile locuri de muncă pentru mecanici si electricieni auto, urmând ca în partea a doua a anului fabrica să îşi mărească producţia şi, implicit, să angajeze mai multe persoane. Fabrica mai are nevoie de zece locuri de muncă necalificată, potrivit primarului localităţii. Este vorba de lucrători în spălătorie auto şi tinichigerie. Italienii mai au nevoie şi de un bucatar şi un ajutor de bucătar.  

Contractul cu MapN este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane şi platforme militare încheiat cu Iveco.

Ce camioane ajung la militarii români

O treime dintre cele peste 900 de camioane vor avea cabină blindată (protecţie nivel 1) şi pregătită pentru blindarea ulterioară cu kituri în vederea creşterii nivelului de protecţie balistică şi antimină la nivelul de protecţie 2, respectiv 2a. Mai mult, vor fi dotate cu o trapă de acces de construcţie circulară care să permită montarea unei turele de armament calibru 12,7 mm, 7,62 mm sau 5,56 mm. În plus, aceste camioane tactice vor dispune de sistem automat de umflare din mers a pneurilor şi vor avea sisteme de propulsie extrem de sofisticate care vor respecta norma de poluare Euro 5 şi care vor avea alimentare duală, cu motorină şi combustibil de tip NATO. 

În fine, camioanele tactice mai sunt dotate cu troliu pentru autorecuperare şi sunt concepute ca să poată fi îmbarcate rapid în avioane militare de transport de tip C-130 Hercules.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sindicaliştii din Apărare critică modul cum a fost ales locul viitoarei fabrici Iveco. Ce soluţie propun aceştia

Ce componente ale camioanelor pentru MApN vor fi produse de IVECO în Dâmboviţa. Cum vor câştiga producătorii români de subansamble auto

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite