O creştere neaşteptată a razelor UV şi o inversare a câmpului magnetic al Terrei ar fi putut cauza extincţia neandertalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de Neanderthal este fie o specie de hominid, fie o subspecie a Homo sapiens, al cărei areal acoperea Europa precum şi părţi ale Asiei de Vest. El s-a extins într-o perioadă de timp cuprinsă între 230.000 şi 290.000 de ani înaintea contemporaneităţii.

Denumirea de Neanderthal provine de la o anumită porţiune din valea râului Düssel (Germania), numită până în 1902 Neanderthal, dar de atunci încoace Neandertal (fără „h”) unde au fost găsite primele sale fosile. 

Cauza dispariţiei neandertalilor este analizată în permanenţă de cercetători. Recent, un nou studiu a sugerat că slăbirea câmpului magnetic al Pământului ar fi fost cauza extincţiei speciei, potrivit iflscience.com.

Pământul seamănă cu un magnet imens. Câmpul magnetic al Pământului este similar cu cel al unui magnet şi este înclinat cu 110 faţă de axa nord-sud a planetei.

Câmpul magnetic al planetei noastre ne protejează direct de vântul solar, de particulele de energie înaltă şi indirect de lumina ultravioletă (UV) a Soarelui. Stratul de ozon, scutul nostru împotriva radiaţiilor UV, poate lua forma particulelor de energie înaltă, astfel încât o perioadă de intensitate a câmpului magnetic mai mic ar putea conduce la o subţiere a stratului de ozon, permiţând razelor UV să ajungă la suprafaţă.

Autori consacraţi din revistele de geofizică susţin că schimbările survenite la nivelul câmpului magnetic al Pământului, în special atunci când a fost mai slab, coincid cu extincţiile mamiferelor din întreaga lume.

În urmă cu aproximativ 41.000 de ani, câmpul magnetic al planetei s-a inversat pentru câteva sute de ani. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „Laschamp”, şi s-a crezut că intensitatea câmpului magnetic a scăzut la doar 5% din puterea sa actuală.

Conform analizei cercetătorilor, neandertalii au fost în mod direct afectaţi de expunerea la radiaţiile ultraviolete, ceea ce ar fi putut provoca probleme de sănătate care ar fi putut contribui la extincţie lor.

De asemenea, este important să considerăm că evenimentul „Laschamp” nu a fost singura schimbare dramatică pe care o trăise planeta noastră când ceştia au murit. 

Pământul se confrunta atuni cu un model climatic complex, cu fluctuaţii dramatice de temperatură, iar dispariţia neandertalilor coincide şi cu o perioadă deosebit de rece. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite