Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

O descoperire arheologică în zona centrală blochează o construcţie în zona centrală a Târgoviştei

0
8 Dec 2019 09:15:18
Autor: Corina Slămnoiu

Un constructor care vrea să ridice o clădire de birouri în centrul istoric al Târgoviştei este blocat de o descoperire arheologică. Firma este somată de Arhiepiscopia Târgovişte să înceteze lucrările, după ce în zonă a fost descoeprit un schet şi mai multe artefacte.

 
Descoperirile au fost făcute chiar lângă Mănăstirea Stelea - monument istoric de clasa A, din centrul oraşului. Arhiepiscopia Târgovişte arată că lucrările pun în pericol monumentul. 
 
Zona este una de maxim interes pentru istoria centrală a oraşului medieval, cuprinsă între Biserica Roşie şi Biserica Sf. Nicolae – Geartoglu, zonă care a imprimat oraşului un aer aproape eclezial, a beneficiat de cercetări arheologice ample, desfăşurate în mai multe campanii. Este o zonă cunoscută pentru patrimoniul său arheologic excepţional. 
 
 
Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte a precizat că a acordat întotdeauna o maximă importanţă cercetării acestei zone, iar rezultatele ştiinţifice au fost întotdeauna comunicate şi publicate în mediile academice reprezentative.
 
În decursul acestui an au avut loc în oraşul Târgovişte o serie de cercetări arheologice preventive, avizate de către Ministerul Culturii, dintre care două, care au suscitat o deosebită atenţie, având beneficiari diferiţi, sunt încă în desfăşurare, având ca responsabil ştiinţific pe arhg. expert dr. Florin Gabriel – Petrică. 
 
Din colectiv mai fac parte dr. Minodora Cârciumaru şi drd. Mihai Claudiu Năstase, arheologi cu experienţă. Este vorba de şantierele arheologice de la adresele Str. Stelea nr. 3 şi str. Calea Domnească nr. 218A, care au loc în situl arheologic Vatra oraşului Târgovişte şi în aria de protecţie a Mănăstirii Stelea. Pentru locuitorii oraşului, această zonă este foarte cunoscută, datorită aerului patriarhal imprimat de clădirile istorice, demolate, din păcate, în deceniile opt şi nouă ale sec. XX. 
 
 
„În timpul cercetării arheologice de la adresa str. Stelea nr.3, au fost relevate o parte dintre fundaţiile clădirilor demolate, apărând, în secvenţe stratigrafice diverse, şi urme de locuire mai vechi decât cele aparţinând sec. XIX şi XX. Într-una dintre secţiuni a fost descoperit şi un mormânt de înhumaţie, aparţinând unei persoane tinere, care a decedat în jurul anilor 1800. Foarte probabil ca zona în care a fost îngropată persoana în cauză să fi reprezentat o limită a cimitirului ce ţinea de bis. Sf. Nicolae – Geartoglu. Rămăşiţele vor fi supuse unei cercetări antropologice, după care reînhumate creştineşte. Cercetarea arheologică nu este încheiată, iar rezultatele acesteia vor fi transpuse, la final, în raportul arheologic aferent”, a precizat, într-un comunicat de presă, Curtea Domnească din Târgovişte.
 
 
La adresa Calea Domnească nr. 218A, adică parcela de teren de la intersecţia str. Stelea cu str. Calea Domnească, au avut loc descoperiri arheologice importante, care vor fi detaliate într-un raport de cercetare, remis beneficiarului, Direcţiei pentru Cultură Dâmboviţa şi  Ministerului Culturii. 
 
Cercetarea se află în faza de început, putând comunica faptul că o eventuală construcţie în acel perimetru nu se poate realiza decât în urma avizării acesteia de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii. Proprietarul terenului a încheiat un contract de prestare servicii arheologice cu Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte spre a se putea edifica clar asupra posibilităţii de a investi în acel perimetru. 
 
„Săpătura arheologică are ca scop clar cercetarea întregii suprafeţe de teren şi se realizează în baza autorizaţiei de cercetare arheologică preventivă numărul 666/20.11.2019. Salutăm, pe această cale, deschiderea celor doi proprietari faţă de protejarea patrimoniului arheologic al oraşului, cercetările solicitate fiind menite să clarifice posibilitatea relizării unor investiţii”, mai arată Curtea Domnească.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările