O multiplă campioană naţională la lupte, despre viaţa cu o indemnizaţie de 600 lei pe lună: „Uneori mi se spune că nu sunt bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a atins o performanţă greu de egalat în sportul naţional, luptătoarea Georgiana Filip susţine că Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) nu o răsplăteşte aşa cum ar trebui, corelat cu rezultatele sale.

Georgiana Filip are 14 titluri naţionale la seniori în palmares şi o medalie de vicecampioană europeană în 2011. Este singura luptătoare senioare care mai activează în luptele dâmboviţene.  

„În anul 2000 am început să practic sportul de performanţă. Sincer, munca pe care am depus-o a fost din dragoste. Nu îmi pare rău că am ales acest sport, dar ceea ce îmi pare rău e că am muncit degeaba, nu sunt apreciată ca  sportiv. În fiecare an vedem că nu se schimbă nimic şi vorbesc aici şi de partea financiară şi de aprecierea în sine. Probabil că s-au obişnuit cu performanţele pe care le obţin fără să le cer nimic. E dezamăgitor. În general sportivii sunt catalogaţi într-un fel anume. Cred că un sportiv vede foarte multe în viaţa asta şi se confruntă cu foarte multe probleme, motiv pentru care are o experienţă de viaţă. Să fii sportiv înseamnă să te ducă capul să pui în practică ceea ce înveţi la antrenament”, spune Georgiana Filip.

Campionatul Naţional de Lupte destinat seniorilor, găzduit recent la Reşiţa, a adus trei medalii pentru Clubul Sportiv Târgovişte. Georgiana Filip a cucerit aurul în cadrul categoriei 65 kg, în timp de Maria Cioclea (50 kg) şi Diana Vlăsceanu (76 kg) au obţinut argintul. Merite importante i se cuvin şi profesorului Cornel Cornea, antrenorul ultimilor ani în sportul dâmboviţean.  

Regretă că nu a plecat din Târgovişte

Georgiana ar trebui să primească 600 de lei pe lună de la Clubul Sportiv Târgovişte, aflat în subordinea MTS, însă nu sunt bani în fiecare lună, spune ea. Anul trecut, de exemplu, sportiva susţine că a primit indemnizaţia doar patru luni, şi nici atunci toţi banii.

Imagine indisponibilă

„Nu am nimic cu alte sporturi, cu alte ramuri, dar cred că noi nici pe sfert nu câştigăm din cât câştigă sporturile de echipă. Probabil că au ştiut cum să îşi vândă pielea, cum se spune, dar eu dacă am cerut ceva mi-a sărit toată lumea în cap. Ceea ce regret este că nu am plecat din Târgovişte când eram mai mică, pentru că în ţară sunt suficiente cluburi care apreciază şi care plătesc mai bine sportivii. În Târgovişte nu se poate. Eu câştig acum 600 de lei. E o indemnizaţie pe care nu o iau tot timpul şi pe care o ridic personal de la club, nu intră pe card. Nu iau tot timpul. Uneori mi se spune că nu sunt bani. Asta e situaţia. E mai mult decât bătaie de joc. Anul trecut am luat doar patru indemnizaţii”, adaugă sportiva.

Norocul său este că are un salariu de profesoară de sport la Clubul Sportiv Şcolar din Târgovişte, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, pregătind două clase de copii. 

Imagine indisponibilă

„Sunt profesor la Clubul Sportiv Şcolar din 2008 şi d-asta am şi rămas în Târgovişte. M-am titularizat din primul an şi la anul dau gradul I. Am ajuns la un nivel la care nu se punea problema de participare la vreun campionat naţional, european sau mondial, dar am zis că nu merită efortul. Fac atât cât pot, în paralel cu antrenpratul. Multe colege s-au lăsat tocmai pentru că nu erau plătite. Veneau de la ţară şi nici măcar articolele de igienă nu le asigurau”, se plânge luptătoarea.

Chiar dacă s-a lovit de greutăţi în carieră, Georgiana îi îndeamnă în continuare pe copii să vină la sală. „E un sport atât de frumos şi atât de complex, încât nu aş putea să le spun copiilor să nu mai facă sport. Din contră, îi îndemn şi îi susţin şi d-asta am mers mai departe ca antrenor. Sper să schimb ceva în privinţa asta. Pentru ei încă mai particip la concursuri şi să fiu un exemplu. Nu pot să vin în sală şi să le spun că nu am luat o medalie. Sper să mă ţin tare pentru ei”, precizează ea.

Georgiana Filip pregăteşte două grupe, una de începători şi una de avansaţi, în care sunt câte 12 copii.

Cea mai mare performanţă

Cea mai bună clasare a ei este de vicecampioană europeană în 2011, în Germania. Crede că sportivii din alte ţări, care sunt apreciaţi, intră în competiţii cu alt tonus.

Imagine indisponibilă

„A lipsit neîncrederea. Sunt nişte chestii care crezi că nu afectează, dar când te gândeşti că nu eşti plătit atât cât trebuie, când ştii că poate mâine nu ai bani să îţi iei o apă după antrenament, toate astea se aduncă şi în momentele tensionate ele fac diferenţa. Nu te poţi compara cu un sportiv din Azerbaijan, care ştii că are poate 2.000 de euro pe lună şi tu doar 100. Normal că te simţi puţin inferior şi asta face diferenţa. Fără să vrei îi dai valoare concurentului. Nu mai vorbim de condiţiile de pregătire etc”, spune sportiva.

Soţul său, Marin Filip (27 de ani), este tot luptător, devenind vicecampion naţional pentru CSM Reşiţa, la 61 kg. El are o indemnizaţie de 2.500 de lei.

Jurnalistul „Adevărul“ a solicitat un punct de vedere reprezentanţiilor MTS, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui text.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite