Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduieşte expoziţia „Mir şi Borangic- Omagiu Brâncovenilor”

0
12 Aug 2020 15:48:51
Autor: Corina Slămnoiu

În perioada 12-30 august, în cadrul Palatului din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, are loc expoziţia de pictură şi iconografie “Mir şi Borangic - Omagiu Brâncovenilor”.

 
Pictoriţa Camelia Ionescu Popa a răspuns invitaţiei Asociaţiei  Patrimoniu Artă şi Cultură pentru Tineret din Potlogi de a marca în acest fel două mari sărbători ale creştinilor, care au loc în fiecare an pe 15 şi 16 august „Adormirea Maicii Domnului” şi  Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. 
 
Palatul primeşte straie de sărbătoare pentru aducerea aminte că anul acesta pe 12 iulie, s-au împlinit 300 de ani de la înhumarea osemintelor domnitorului Constantin Brâncoveanu în Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Bucureşti, după ce acestea au fost aduse de la locul martirajului său, de soţia sa, Doamna Maria. 
 
„Expoziţia „Mir şi Borangic - Omagiul Brâncovenilor” de la Palatul de la Potlogi îmbină într-o armonie deplină pictura Cameliei Ionescu Popa în care ea explorează etosul stilistic şi cromatic al costumului popular românesc cu câteva icoane realizate de ea”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti din Târgovişte. 
 
Pictoriţa dedică un înteg ciclu de lucrări piesei centrale a costumului românesc, ia. Imaginea Brâncovenilor care au sfârşit în ziua de 15 August a anului 1714, este o temă asupra căreia ea şi soţul său Ioan Popa au revenit de multe ori de-a lungul timpului. 
 
 
În expoziţia din Palatul de la Potlogi veţi regăsi într-un loc istoric recent readus la viaţă, un concept pictural înmiresmat care îmbină tradiţia şi credinţa. Mirul este aroma Raiului. Este chintesenţa plantelor care provin de acolo, şi care nu au plecat de acolo niciodată. Pentru că ne mântuim şi prin gust, şi prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.
 
În acest context, cu sprijinul dnei. Alexandra Brutaru, Preşedinta Asociaţiei PACT, care gazda expoziţiei pe parcursul zilelor de 15 şi 16 august, Editura DAR Development Publishing va pune la dispozitia vizitatorilor spre a fi consultată lucrarea „Constantin Brâncoveanu – Portret domnesc şi retrospectiva unei epoci” realizata de dr. Claudiu Turcitu pe baza documentelor aflate în Arhivele Naţionale ale României. O lucrare care ne va apropia şi mai mult de epoca ctitorului palatului şi bisericii de la Potlogi.
 
Asociaţia Patrimoniu Artă şi Cultură pentru Tineret mulţumeşte celor doi artişti şi partenerilor Primăria Comunei Pologi, Asciaţiei DAR Development si Editurii DAR Development Publishing, tuturor celor implicaţi în crearea acestei expoziţii-eveniment în acestă perioadă dificilă. 
 
Imagini live şi fotografii vor fi încărcate pe paginile asociaţiei şi ale partenerilor:
 
https://www.facebook.com/Asociatia-PACT-Tineret-666747417036697/
pagini:https://www.facebook.com/darassociation/
https://www.facebook.com/Mostenirea-Culturala-a-Epocii-Brancovenesti-1895272280702067/
Contact: Alexandra Brutaru alexandrabrutaru@gmail.com

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii