Pandemia şi starea emoţională. Psiholog: „Vă rog să vă abţineţi de a mai posta informaţii care tulbură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pandemia covid-19 foto discovery

Buletinele de ştiri au fost „acaparate” de subiectul COVID-19 şi chiar şi în mediul online, informaţiile despre noua pandemie se răspândesc vertiginos, chiar dacă, unele dintre ele nu provin din surse sigure.

Psihologii atrag atenţia însă că multitudinea mesajelor negative, de panică, publicate pe reţelele sociale nu fac bine nici celor care le distribuie şi nici celor care le citesc.

tamara iscru

„Vă rog să va abţineţi de a mai posta informaţii cu conţinut care tulbură stările oamenilor. Vă ajutaţi şi pe dumneavoastră, pentru că primii tulburaţi sunteţi dumneavoastră, chiar dacă nu conştientizaţi întotdeauna.

VA MULŢUMESC PENTRU VIGILENŢĂ. Prea multe informaţii sunt deteriorante şi avem nevoie de selecţie. Dacă obsevaţi că le-am şters, să ştiţi că am făcut acest lucru pentru noi toţi. Deşi acest spaţiu virtual îmi aparţine, vizualizarea lui, vă aparţine şi dumneavoastră. 

Noi toţi trebuie să tragem în aceeaşi direcţie, cea a binelui personal şi social. Mediul virtual nu este un coş de gunoi. Este un loc de împărtăşire a ideilor, experienţelelor, comportamentelor, care să ne ajute în evoluţia personală”, a scris Tamara Iscru, psiholog, pa pagina sa de Facebook.

Chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, joi, că ameninţarea COVID-19 şi măsurile necesare de izolare împotriva pandemiei provoacă în societate un impact psihologic puternic care nu trebuie ignorat în actuala criză şi acesta trebuie abordat prin măsuri ''creative'', relatează agenţia EFE.

''Izolarea, distanţarea fizică, închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă sunt provocări ce ne afectează şi este normal să resimţim stres, anxietate, frică şi singurătate în aceste momente'', a declarat la o conferinţă de presă şeful OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Dar colectivul cel mai afectat este acela al lucrătorilor sanitari, care în plus sunt şi cei care se confruntă cu cel mai mare pericol în această pandemie, circa 10% dintre persoanele infectate cu coronavirus în Europa fiind de altfel cadre medicale, motiv pentru care OMS recomandă măsuri pentru a le susţine psihologic în această perioadă grea.

Recomandările OMS

OMS enunţă schimbarea frecventă a turelor pentru posturile medicale cele mai stresante, sporirea comunicării între echipele de lucru, detaşarea de personal pentru asistenţă psihologică în spitale, iar în prima linie a luptei cu virusul să se afle cadrele medicale cele mai experimentate, spune experta OMS în psihologie Aiysha Malik.

Impactul psihologic poate fi de asemenea semnificativ în cazul femeilor gravide, persoanelor vârstnice şi copiilor, adaugă organizaţia, menţionând de asemenea că izolarea şi stresul agravează şi situaţia persoanelor care au diferite dependenţe, dar avertizează că recurgerea la alcool, droguri sau jocuri pentru a depăşi aceste dificultăţi ''nu face decât să înrăutăţească lucrurile''.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite