Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa vrea clădirea Muzeului de Istorie. Ovidiu Cârstina: „Am rămas şocat când am auzit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul muzeu de istorie a fost deschis în luna septembrie 1986 în clădirea fostului "Palat de Justiţie"
Actualul muzeu de istorie a fost deschis în luna septembrie 1986 în clădirea fostului "Palat de Justiţie"

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa a pus ochii pe clădirea în care acum funcţionează Muzeul de Istorie. Procurorii spun că nu mai au spaţiu pentru a-şi defăşura activitatea zilnică. Oamenii de cultură însă, au rămas şocaţi numai gândindu-se la această idee. Din fericire însă, autorităţile nu au fost de acord cu solicitarea procurorilor şi vor trebui să găsească o altă soluţie.

„Am avut o discuţie cu domnul prim-procuror, care mi-a adus la cunoştinţă că spaţiul actual în care funcţioeanză instituţia  este insuficient, că au în lucru un număr mare de dosare, că au nevoie de un spaţiu suplimentar şi că s-au orientat, în baza dispoziţiilor locale care obligă autorităţile să  pună la dispoziţie spaţii, la actualul muzeu de istorie, care a fost cândva clădirea în care a funcţionat Tribunalul Dâmboviţa, înainte de 1990. Opinia tuturor  a fost aceea că solicitarea nu poate fi îndeplinită, întrucât Târgoviştea este un oraş care o componentă culturală serioasă. Acea clădire a fost amenajată şi are dotări care o fac compatibilă cu modernitatea în materie de muzeu şi trebuie să găsim o altă variantă”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
 

Muzeul de Istorie adăposteşte 30 de colecţii, 24.000 de volume valoroase din istoria dâmboviţeană ţi peste 60.000 de bunuri culturale, mare parte dintre acestea, fiind în categoria tezaur. 

muzeul de istorie targoviste

„Am rămas şocaţi”

„În momentul în care am primit acea adresă din partea CJ Dâmboviţa, am rămas şocaţi. Din punctul nostru de vedere, este o cerere inoportună. Muzeul de Istorie din Târgovişte este un muzeu important în cadrul comunităţii dâmboviţene, pentru că practic este o carte de identitate pentru Dâmboviţa, din punct de vedere istoric şi cultural, al evoluţiei societăţii în acest spaţiu. De asemenea,  Muzeul de Istorie a fost o clădire, de-a lungul timpul, din 1986, când a devenit muzeu, modernizată şi amenejată pentru a se crea toate condiţiile necesare din punctul de vedere al microcliamtului pentru bunurile pe care le avem”, a declarat la rândul său, Ovidiu Cârstina, directorul Compelexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”.

muzeul de istorie targoviste

Ce putem găsi la Muzeul de Istorie

Actualul muzeu de istorie a fost deschis în luna septembrie 1986 în clădirea fostului "Palat de Justiţie". Acolo se află expoziţia de bază a muzeului, cu exponate din epoca paleolitică până în 1918. Există dovezi materiale şi spirituale ale existenţei populaţiei geto-dacice, ceramică şi figurine neolitice, tezaurul de monede de argint thassiene şi macedonene din secolele II şi I îHr. de la Căprioru, tezaurul de monede dacice de la Adânca, obiecte de podoabă. 

Sunt evidenţiate apariţia şi formarea statelor feudale romăneşti, se realizează o scurtă incursiune în formarea statului feudal Ţara Românească şi se continuă cu alegerea Târgoviştei drept reşedinţă voivodală, de către Mircea cel Bătrîn.

muzeul de istorie targoviste

Spaţiul rezervat domnitorilor Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazu, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, este ilustrat de obiecte de artă decorativă, frescă brâncovenească, carte veche, ornamente tipografice, xilogravuri, lapidariu provenit de la Palatul Potlogi, care demonstrază efortul depus de către voievozi pentru dezvoltarea culturii medievale.

O sală este rezervată revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu, unde se găsesc documente, arme, uniforme, artă plastică. Există o secţiune despre unirea Ţărilor Române sub Alexandru Ioan Cuza, care oferă documente şi obiecte personale ale domnitorului. Este reprezentat şi războiul de independenţă prin documente originale, prin arme, costume militare, însemne heraldice. Pe lângă alte marturii istorice există şi harta României întregite. Holul muzeului şi sala mare de la parter găzduiesc expoziţii temporare prilejuite de sărbătorirea unor momente însemnate din istoria oraşului Târgovişte, expoziţii de artă fotografica.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite