Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Persoanele îmbrăcate în ie vor avea acces gratuit la muzeele din Târgovişte

0
20 Jun 2019 17:39:42
Autor: Corina Slămnoiu

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” organizează un program inedit de Ziua Universală a Iei. Colecţiile Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Targovişte cuprind câteva sute de ii, dar şi multe alte elemente valoaroase de port popular.

 
Devenită deja tradiţie, Ziua Universală a Iei, sărbătorită pe 24 iunie, de Sânziene, când cerurile se deschid, celebrează cea mai importantă piesă a costumului tradiţional românesc, cămaşa femeiască sau ia. 
 
Dintre aceste comori cusute cu migală şi precepere, cele mai reprezentative vor fi prezentate publicului vineri, 21 iunie 2019. 
 
Evenimentul va avea loc la Curtea Domnească, în aer liber, în zona din faţa Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, începând cu ora 11.00. 
 


 
„În acelaşi spaţiu, de la ora 10.00 se va derula atelierul„Drumul firului de lână”, în cadrul căruia o delegaţie de educatoare din Republica Moldova, dar şi copii de la un after school vor descoperi etapele prin care trece lâna (tuns, spălat, scărmănat, caier, tors, ţesut),  până ajunge obiect de îmbrăcăminte.  Totodată, luni, 24 iunie, Casa Atelier Gabriel Popescu şi Căminul Cultural Izvor de Apă Vie din Vulcana Pandele vă invită să descoperiţi cele mai frumoase ii din Vulcana, în cadrul unui program ce se va desfăşura la muzeu (Poveşti de Sânziene) şi  la Primărie”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti din Târgovişte.
 
Pentru a încuraja şi mai mult reîntoarcerea la tradiţii, sâmbătă, 21 iunie şi duminică, 22 iunie toate persoanele care vor purta ie sau sau cămaşă bărbătească vor putea vizita muzeele din Târgovişte gratuit. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii