Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

„Peştera Regilor“ din Dâmboviţa, locul în care a trăit călugărul fără nume care vorbea cu animalele

0
30 Sep 2016 01:16:45
Autor: Corina Slămnoiu
Peştera Ialomiţei a fost menţionată pentru prima dată de către I. Kleinlauf, în anul 1793
Peştera Ialomiţei a fost menţionată pentru prima dată de către I. Kleinlauf, în anul 1793

Cunoscută şi sub numele de „Peştera Regilor“, Peştera Ialomiţei este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Dâmboviţa. Locul este plin de legende, de la călugărul al cărui nume nu a fost niciodată cunoscut la apa vie, care aduce nemurirea.

Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.
 
Un călugăr, stăpânul animalelor
 
Peştera Ialomiţei a fost menţionată pentru prima dată de către I. Kleinlauf, în anul 1793, într-una dintre lucrările sale despre peşterile din Transilvania. În Interiorul Peşterii se află şi o biserică, iar în apropiere se găseşte Mănăstirea Peştera. 

 
Legenda mănăstirii se trage încă din secolul al 19-lea şi se referă la existenţa unui călugăr al cărui nume nu a fost cunoscut niciodată, considerat unic în istoria monahismului românesc, datorită faptului că acesta era slujit de către animalele sălbatice. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să creştineze România. Tot acolo trăiau sihaştrii, adevăraţii pustnici ai României, încă din secolul al XV-lea.
 
Lăcaşul de închinăciune are o istorie zbuciumată, fiind mistuit de foc de trei ori. Ctitor a fost Mihnea cel Rău, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, când exista aici o biserică de lemn. Tot din peşteră se presupune că îşi are obârşia Izvorul de Apă Vie, apa sfântă a dacilor, care are zero încărcătură bacteriologică.
 
Cea mai mare cavitate din această peşteră o reprezintă Sala Urşilor. La descoperirea ei au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafaţă, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urşilor cavernelor.
 

 
 
Cel mai vizitat obeictiv turistic
 
Peştera Ialomiţei a înregistrat, după un an, un număr record de vizitatori. 146.808 de turişti au vizitat obiectul din Bucegi, ceea ce o situează pe primul loc în rândul obiectivelor turistice din judeţul Dâmboviţa. Suma încasată din taxa de vizitare a fost 1.091.955 lei în acest prim an.
 
Promovarea turistică a peşterii a dat roade, oferta dâmboviţeană fiind prezentă la mai multe târguri de turism, printre care enumerăm: “Târgul de turism al României”, ediţia de primăvară, organizat în perioada 25 - 28 februarie 2016 la Centrul Expoziţional Romexpo Bucureşti, dar şi la Târgul de Turism "Vacanţa" Constanţa, în perioada 11-13 martie 2016 şi, respectiv, Târgul European al Castelelor de la Hunedoara.
 
Peştera are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura acesteia, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri.
 
Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili — 4,6 milioane de lei.
 
 
Ultima casă a ursului cavernelor 
 
La descoperirea Sălii Urşilor au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafaţă, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urşilor cavernelor.
 
Cum ajungi la Peştera Ialomicioarei
 
De la Târgovişte până la Peştera Ialomicioara sunt aproximativ 80 de kilometri. Cea mai bună variantă de drum este Cota 1000 - Cabana Dichiu – Lacul Bolboci (drepta) – Padina.
 
Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 — 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.
 
 
PE ACEEAŞI TEMĂ:
 
 
 
 
 
Cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, Peştera Ialomiţei, închis publicului. Anumite galerii au fost inundate
 
Peştera Ialomiţei rămâne cel mai vizitat obiectiv turistic din Dâmboviţa. Cifre-record
 
VIZITĂ Peştera Ialomicioara, sanctuarul din Bucegi
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările