Piticlic o înlocuieşte pe bunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Softul educaţional "Piţiclicl în satul bunicilor" se găseşte în grădiniţe
Softul educaţional "Piţiclicl în satul bunicilor" se găseşte în grădiniţe

Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani ani vor afla multe lucruri despre casa ţărănească din diferite zone ale ţării, obiectele din casa bunicii şi cântec.

Copiii care nu au bunicii aproape să le povestească tradiţiile de odinioară sau obiceiurile locului, pot afla toate acestea dintr-un soft educaţional   creat de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.  CD-ul conţine date relevante despre identitatea etnografică, tradiţii, port, joc, cântec, dar şi casa românească.. Soft-ul “Piticlic în satul bunicilor”, care se găseşte în grădiniţele târgoviştene, se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani şi reprezintă o provocare pentru părinţi, cadre didactice şi specialisti. Autoarele scenariului sunt professor drd. Elena Mosor şi drd. Adriana Cuciureanu.  “Noi am considerat acest soft util şi la îndemâna fiecărui cadru didactic care doreşte să proiecteze, pe o perioada mai scurtă sau mai lungă de timp, tematici care să fie în legătură cu aceste tradiţii şi obiceiuri, ce reprezintă tezaurul nostru cel mai de preţ”, a declarat pentru Adevărul de Seară drd. Elena Mosor.

Copiii învaţă despre costumele populare şi obiectele din casa bunicii

Soft-ul este structurat în cinci capitole: costumul popular, casa ţărănească, instrumentele muzicale, obiectele din casa bunicii şi bucătăria tradiţională. Astfel, copiii află într-un mod interactiv tot ce este necesar despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti. “Reprezintă o premieră pentru judeţ, întrucât niciun alt soft educaţional nu a mai abordat problema asta a tradiţiilor şi obiceiurilor populare româneşti”, mărturiseşte drd. Adriana Cuciureanu.
Soft-ul educaţional le prezintă lucruri pe care ar trebui să le ştie despre rădăcinile poporului românesc, dar îi şi evaluează la final. Astfel, îi pune în situaţia de a fi atenţi la prezentările oferite de soft pentru ca la final să rămână cu informaţiile în minte. “Softul educaţional este un punct de plecare care să ne îndemne pe noi să realizăm întâlniri cu bunici care să povestească ce a fost şi cum a fost cândva, să îi îndemnăm să le facă cadou copiilor costume populare, noi să organizăm concursuri la care să premiem cel mai frumos costum, să mergem să vizităm casa tradiţională din diverse locuri, în excursii prin judeţ”, afirmă Carmen Vădan, directorul Bibliotecii Judeţene “Ioan Heliade Rădulescu”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite