Plămânul artificial, perfecţionat prin inovaţia realizată de un grup de studenţi de la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Florescu, Lucian Iordache, David Halip şi Victor Cernea sunt studenţi în anul I la Universitatea Valahia din Târgovişte -  specializarea Automatică.
Andrei Florescu, Lucian Iordache, David Halip şi Victor Cernea sunt studenţi în anul I la Universitatea Valahia din Târgovişte -  specializarea Automatică.

Patru studenţi de la Universitatea Valahia din Târgovişte au lucrat, timp de mai multe luni, la un proiect interesant, ce îşi poate găsi utilitatea în medicină. Studenţii nu au inventat „roata”, dar preţul de realizare este unul extrem de tentant.

Andrei Florescu, Lucian Iordache, David Halip şi Victor Cernea sunt studenţi în anul I la Universitatea Valahia din Târgovişte -  specializarea Automatică. 

Îndrumaţii fiind de prof. Patic Ciprian, organizatorul concursului tematic ştiinţific studenţesc „Roboţi în acţiune”, au realizat o aplicaţie care poate fi utilizată într-un spital sau o clinică medicală, iar scopul acesteia este de a fi implementată în cadrul unor saloane medicale, ajutând deopotrivă atât personalul medical, cât şi pacienţii.

Este vorba, mai exact, de un plămân artificial care poate fi programat câţi litri de oxigen poti fi livraţi unui pacient, într-un anumit interval.

„De fapt, un plămân artificial poate suplini necesarul de oxigen/aer al unui bolnav în nevoia de a respira. Aportul de oxigen poate fi asigurat manual de către un personal medical specializat, asta însemnând ocuparea unui sau a mai multor medici/asistenţi cu acest proces care poate fi de durată. În schimb se ştie că sistemul mediacl duce lipsă de personal, iar aplicaţia poate veni în ajutorul spitalelor, respiraţia artificială făcându-se în mod automat”, spune conf. dr. ing. Paul Ciprian Patic, coordonatorul celor patru studenţi.

Plâmânul artifical

Două pistoane culisează stânga-dreapta astfel încât balonul poate fi contractat, pentru împingerea cantităţii de aer spre plămânii bolnavului, apoi balonul revine la forma iniţială. Pe un ecran se pot citi parametri, cuum ar fi, timpul distribuţiei de oxigen, respectiv cantitatea de aer împinsă spre plămâni.

Astfel de sisteme există în lumea medicală dar la preţuri exorbitante şi la o scară mult mai mare. Acum vorbim de diminuarea atât a costurilor (aproximativ 1.000 euro) cât şi a dimensiunii unui astfel de sistem vital în situaţii critice de la ATI.

„Appolo Project - Sistem automat de ventilaţie artificială”

„Proiectul ApolloBVM a fost iniţiat în plină pandemie din cauza necesităţii de aparatură medicală.  Foarte multe unităţi spitaliceşti s-au confruntat cu o lipsă de aparate medicale, în special cele de respiraţie artificială. Prima versiune a acestui robot a fost dezvoltată în cadrul Universităţii Rice din Houston, Texas în aprilie 2020. Astfel s-a căutat o soluţie low cost, folosindu-se un balon de respiraţie artificială (bag valve mask, de unde şi numele BVM), care până acum era acţionat manual de către personalul medical”, spun studenţii.

Plâmânul artifical

Date tehnice ale plămânului artificial

Robotul are o structură simplă, două braţe care presează balonul de aer, dispuse într-un ansamblu pinion cremalieră, de-a lungul unui ghidaj liniar. Sistemul are la baza două motoare stepper, controlate cu un microcontroller Arduino Uno R3. 

Informaţiile necesare personalului medical sunt afişate pe un ecran LCD, alături de setări care se pot regla în funcţie de situaţie. Sunt incluse două butoane, unul de ON/OFF şi altul de oprire forţată, ultimul blocând doar acţionarea motoarelor, astfel controlul robotului/setărilor rămâne la îndemâna personalului medical. Robotul a fost îmbunătăţit cu senzori de presiune pentru o mai bună precizie. 

„Pe viitor ne dorim să îl dezvoltăm de aşa natură încât să fie optim pentru o utilizare de lungă durată, într-un cadru steril şi să includem un sistem de monitorizare printr-un server central, cu alarme şi statistici per pacient”, mai spun studenţii.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Aplicaţiile lor pot salva lumea. Ce invenţii au realizat studenţii de la Universitatea Valahia din Târgovişte

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite