Planul de zece zile creat de psihologi pentru refacerea sănătăţii şi pentru relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: TheWoman.md
FOTO: TheWoman.md

Specialiştii spun că un plan bine pus la punct, de zece zile de efort concentrat, vă poate face să vă recuperaţi starea de bine şi relaxarea.

Mai degrabă, acest plan de 10 zile este conceput pentru a fi cât se poate de practic, fără a face sacrificii prea mari, potrivit mindbodygreen.com

Ziua 1: Detoxul digital 

În primul rând, trebuie să creaţi bariere între creier şi influenţa continuă a tehnologie digitale. Nu trebuie să tăiaţi complet tehnologia din viaţa voastră, dar trebuie să vă revizuiţi utilizarea dispozitivelor digitale. 

Pentru început, trebuie să dezactivaţi notificările neesenţiale (notificări push, insigne, notificări prin e-mail şi altele) pe smartphone şi computer. 

Acest lucru vă eliberează mintea de sarcini inutile. Examinaţi şi ştergeţi aplicaţiile inutile din telefon. Activaţi opţiunea implicită „Nu mă deranja” pe telefon şi computer. Începeţi să folosiţi modul Avion în timpul meselor şi conversaţii importante, precum şi în timpul somnului. 

Stabiliţi dacă aplicaţii social-media sunt esenţiale pentru afacere şi viaţa personală. Dacă nu, trebuie să vă limitaţi substanţial timpul alocat pentru aceste platforme. Creaţi-vă şi respectaţi anumite perioade de timp din zi pentru a răspunde la mesaje text, e-mailuri şi apeluri telefonice, dacă este posibil. 

Ziua 2: Practicarea empatiei prin recunoştinţă 

Reflectarea asupra aspectelor pozitive din viaţa ta şi a persoanelor care te preocupă este un exerciţiu de conştienţă şi empatie, iar studiile arată că mai multă recunoştinţă înseamnă mai multă empatie.

În ziua 2, scrieţi cinci lucruri pentru care sunteţi recunoscători. Acestea pot fi o masă delicioasă sau o conversaţie cu un prieten. Veţi petrece câteva minute dimineaţa sau seara notând cinci activităţi de recunoştinţă din această zi. În plus, nu rataţi ocazia de a mulţumi cuiva pentru un lucru minor făcut şi de a zâmbi.

Ziua 3: Terapia naturii 

Natura ne încarcă de energie, aşa că este bine să petrecem cel puţin 30 de minute undeva în natură. Începeţi prin a localiza parcuri şi spaţii verzi în apropierea voastră.Chiar şi într-un mediu urban, beneficiile naturii se pot simţi cu uşurinţă. Dacă nu aveţi alte opţiuni, puteţi pur şi simplu să vă plimbaţi în afara biroului sau a casei şi să observaţi peisajul. 

Ziua 4: Descoperirea alimentelor sănătoase

Pentru început, fă curăţenie în casă şi aruncă toate formele de glucide prelucrate, rafinate, zahăr şi amidon, toţi îndulcitorii artificiali şi produsele făcute cu îndulcitori artificiali. Nu sunt bune nici preparatele din carne relucrată, cum ar fi slănina, mezeluri, şuncă, salam, carne afumată, conserve, carne uscată etc. 

Trebuie să apelăm la grăsimile sănătoase, cum ar fi: ulei de măsline extravirgin, ulei de susan, ulei de nucă de cocos, ulei de avocado, seminţe organice şi unt, nuci de cocos, măsline, nuci şi seminţe, dar şi fructele şi legumele cu conţinut scăzut de zahăr: avocado, ardei gras, castraveţi, roşii, dovlecel, dovlecei de vară, vinete, lămâie etc. 

Nu trebuie să uităm de proteine: surse vegetale de proteine, inclusiv leguminoase fierte. Sursele de proteine ​​animale includ ouă, peşte, carne provenită de la animale hrănite cu iarbă, păsări de curte şi vânat sălbatic. 

Ziua 5: Somn odihnitor

Cercetările privind beneficiile pentru sănătate ale somnului sunt absolut uimitoare. Există trei moduri de a vă pregăti pentru un somn de succes pe care vă veţi concentra: faceţi-vă camera cât mai liniştită, paşnică şi relaxantă, fără tehnologie şi cu întuneric deplin, planificaţi-vă astfel încât să nu mai beţi cafea după ora 14.00 şi stabiliţi o rutină de somn. Puteţi opta pentru o baie caldă sau un duş, inainte de somn, sau puteţi asculta o muzică relaxantă sau să citiţi o carte. 

Ziua 6: Exerciţiile fizice

Nu trebuie să alergaţi kilometri întregi, dar trebuie să eliminaţi barierele. Implicarea în activitatea fizică cu alţii te ajută să te menţii în mişcare. 

Ziua 7: Meditaţia

Meditaţia este una dintre cele mai bune medicamente. Dacă doriţi să începeţi cu o tehnică de bază care nu necesită „prea multă carte”, staţi şi concentraţi-vă asupra respiraţiei timp de 12 minute. Folosiţi ziua 7 pentru a încerca o formă de meditaţie şi continuaţi practica zilnic.

Ziua 8: Legături puternice 

Trebuie să petreceţi cel puţin 10 minute neîntrerupte conectându-vă cu o altă persoană în fiecare zi, care poate fi un membru al familiei, un prieten sau un coleg de muncă drag. Conexiunea trebuie să aibă loc personal sau la telefon (sau la un video chat) şi trebuie să implice conversaţii dedicate învăţării a ceva nou despre cealaltă persoană. 

Ziua 9: Evaluarea

Acum este momentul să evaluezi cum au mers ultimele opt zile şi unde vrei să mergi de aici înainte. Examinaţi toate notiţele pe care le-aţi luat până acum. Probabil că aveţi de lucru în unele domenii şi este în regulă. Gândiţi-vă cum să vă pregătiţi cel mai bine pentru activităţi pe care le puteţi face în orele de după program, cum ar fi înscrierea la o clasă de exerciţii fizice  sau servirea micului dejun înainte de şedinţa de dimineaţă.

Ziua 10: Mergi înainte

Eşti pe drumul către o viaţă mai liniştită, mai bună. Aţi început să faceţi schimbări semnificative în viaţa voastră, care vă afectează în bine starea de spirit, metabolismul şi funcţiile creierului. Ultimul pas al acestui plan este crearea unui cadru, astfel încât să puteţi continua să beneficiaţi de lecţiile de mai sus în anii următori. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite