Povestea mai puţin ştiută a lui Udrea Băleanu, marele ban fără de care domnitorul Mihai Viteazul nu ar fi câştigat bătălia de la Şelimbăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Udrea Băleanu a pus umărul, alături de mulţi alţi boieri, la împlinirea marelui vis al independenţei şi unirii româneşti, iar oştirea sa a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul
Udrea Băleanu a pus umărul, alături de mulţi alţi boieri, la împlinirea marelui vis al independenţei şi unirii româneşti, iar oştirea sa a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul

Udrea Băleanu a fost un dregător însemnat şi conducătorul de oşti al lui Mihai Viteazul, în domnia căruia a ocupat o serie de funcţii importante: mare armaş, mare ban, hatman în Moldova. Născut în 1550, Udrea Băleanu era fiul Iui Radu din Băleni, mare clucer în timpul domniei lui Petru Cercel, iar de numele său se leagă istoria Ţării Româneşti şi a Curţii Domneşti de la Târgovişte.

Familia Băleanu, din actuala comuna Băleni, judeţul Dâmboviţa, a jucat un rol important pe scena politică a Ţării Româneşti. Impunerea numelui de familie are loc spre sfârşitul secolului al XVII-lea şi, în primul rând, în sânul marilor familii boiereşti: Cantacuzinii, Creţuleştii, Filipeştii, Dudeştii, Bădenii, Brădenii, Grădiştenii, Pîrşcovenii, Bălăcenii, Grecenii şi mulţi alţii. 

„Soţul de arme al lui Mihaiu Vodă Viteazu”

Udrea Băleanu este numit „soţul de arme al lui Mihaiu Vodă Viteazu”, inscripţie care apare sub portretul său, din tabloul nativ de la biserica din Băleni - Români, ctitorită între 1840 - 1858 şi pictată de marele pictor Gheorghe Tătărăscu.  

baleanu udrea
“Marele Ban Udrea Băleanu a participat la toate campaniile militare din timpul domniei lui Mihai Viteazul, care îl numeşte mare ban al Craiovei, slujindu-şi domnul cu credinţă şi devotament. În timpul campaniei din 1599 din Transilvania, Udrea Băleanu a comandat, împreună cu fraţii Buzeşti, Oştile Craiovei, ale Jiului şi ale Mehedinţilor care trec pe Valea Oltului în ajutorul domnului în lupta de la Şelimbăr, luptă în care a avut un rol important”, ne spune Adriana Cuciureanu, cercetător ştiinţific dr. la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Într-o lucrare a sa, Adriana Cuciureanu vorbeşte despre campania din Moldova, în ca Mihai Viteazu îl foloseşte ca principal colaborator.

“Coloana de oşteni condusă de Udrea ocupă Cetatea Roman, care avea un rol important în sistemul defensiv al Moldovei. Pentru a conduce Moldova până la numirea unui domn fidel lui Mihai Viteazul se instituie un consiliu de dregători munteni, în frunte cu Udrea Băleanu, devenit hatman şi pârcălab al cetăţii Suceava”, adaugă Cuciureanu.

Marele Ban Udrea Băleanu poate fi trecut, fără rezerve, în cartea eroilor neamului. S-a bucurat, în mod incontestabil, de o mare autoritate în ţară, fiind, practic, locţiitor al domnului, atât în Ţara Românească, cât şi în Moldova şi a fost, aşa cum el însuşi declară într-o scrisoare, “purtătorul de grijă la o parte din oastea Voievodului Mihai”.

Bătălia de la Şelimbăr

Udrea Băleanu a pus umărul, alături de mulţi alţi boieri, la împlinirea marelui vis al independenţei şi unirii româneşti, iar oştirea sa a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul. 

baleanu udrea

În timpul campaniei din 1599 din Transilvania, Udrea Băleanu a comandat, împreună cu fraţii Buzeşti, Oştile Craiovei, ale Jiului şi ale Mehedinţilor care trec pe Valea Oltului în ajutorul domnului în lupta de la Şelimbăr, luptă în care a avut un rol important. Trecând pe la Turnu Roşu, această oaste a lovit în clipa cea mai potrivită armata lui Andrei Bathory şi a determinat victoria de la Şelimbăr, din 18 octombrie 1599. Apoi, alături de Mihai, au intrat în Alba Iulia cu acel impunător şi popular alai. 

În semn de preţuire, astăzi, liceul din localitatea Băleni îi poartă numele. Udrea Băleanu a fost ultimul descendent a fost logofătul Nicolae Băleanu, cel care încheie puternica familie a boierilor Băleni în anul 1867. El este ucis de sabie la 1601 de către Simion Gheorghe Movilă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite