Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Preferinţele comerciale stimulează exporturile ţărilor în curs de dezvoltare către Uniunea Europeană

0
14 Feb 2020 14:14:10
Autor: Corina Slămnoiu

Exporturile către Uniunea Europeană ale ţărilor în curs de dezvoltare care utilizează preferinţele tarifare speciale din cadrul sistemului generalizat de preferinţe al UE (SGP) au atins o nouă valoare record de 69 de miliarde EUR în 2018.

 
Potrivit raportului bienal al Comisiei Europene privind SGP publicat astăzi, exporturile către UE ale celor 71 de ţări beneficiare ale SGP au crescut la aproape 184 de miliarde EUR, dintre care aproximativ 69 de miliarde EUR au corespuns preferinţelor speciale acordate în cadrul SGP.
 
Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat: „Comerţul reprezintă unul dintre instrumentele esenţiale de care dispune UE pentru a aborda, a sprijini şi a îmbunătăţi drepturile omului, drepturile lucrătorilor şi buna guvernanţă, care constituie pilonii dezvoltării durabile, în întreaga lume. Prin intermediul sistemului generalizat de preferinţe al UE, sprijinim creşterea economică şi progresul durabil din ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile climatice. Tarifele noastre comerciale preferenţiale contribuie la ieşirea din sărăcie a mii de persoane, la reducerea inegalităţilor şi la impulsionarea creşterii economice.”
 
Comisarul pentru comerţ, Phil Hogan, a declarat: „Graţie preferinţelor noastre comerciale, UE importă de două ori mai mult din ţările cel mai puţin dezvoltate decât importă restul lumii. Acest instrument caracteristic al politicii comerciale a UE generează milioane de locuri de muncă în ţările cele mai sărace ale lumii şi stimulează ţările să pună în aplicare convenţiile internaţionale privind drepturile omului, drepturile lucrătorilor, buna guvernanţă şi mediul.”
 
Sistemul generalizat de preferinţe elimină taxele la import pentru exporturile ţărilor în curs de dezvoltare către UE. Prin crearea de oportunităţi suplimentare de export, acesta ajută ţările să combată sărăcia şi să creeze locuri de muncă, respectând totodată principiile dezvoltării durabile. De exemplu, raportul de astăzi arată că, datorită SGP, ţări precum Sri Lanka, Mongolia şi Bolivia sunt mai eficace în combaterea muncii copiilor.
 
Agenda comercială a UE contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în întreaga lume. Preferinţele oferă ţărilor beneficiare un stimulent pentru a lua măsuri suplimentare în vederea punerii în aplicare efective a convenţiilor internaţionale privind drepturile omului, drepturile lucrătorilor, mediul şi buna guvernanţă.
 
În multe dintre cele 71 de ţări beneficiare ale SGP persistă provocări, inclusiv în ceea ce priveşte restricţiile impuse societăţii civile şi libertăţii mass-mediei, accesul la justiţie, drepturile minorităţilor, pedeapsa capitală şi libertatea de asociere. Progresele insuficiente, inclusiv în unele dintre cele mai importante ţări beneficiare, au dus la intensificarea monitorizării UE şi la consolidarea angajamentului său, în special în ceea ce priveşte drepturile omului şi drepturile lucrătorilor. În cazul Cambodgiei, aceasta a dus la iniţierea de către UE a procedurii de retragere temporară a preferinţelor din cauza încălcării grave şi sistematice a principiilor convenţiilor fundamentale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii. 
 
Raportul analizează măsura în care ţările SGP valorifică oportunităţile oferite de acest sistem, examinând totodată o serie de aspecte generale, cum ar fi libertatea de acţiune a societăţii civile, progresele înregistrate în ceea ce priveşte combaterea muncii copiilor şi preocupări legate de mediu şi de buna guvernanţă. Raportul exemplifică modul în care UE colaborează cu toate părţile interesate, cum ar fi societatea civilă, organizaţiile internaţionale – în special organismele de monitorizare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii – şi cu autorităţile din ţările beneficiare, cu scopul de a spori eficacitatea SGP şi de a asigura progresul simultan al schimburilor comerciale şi al valorilor.
 
Sectorul industrial al UE reprezintă un partener important în procesul de concretizare a dezvoltării durabile, prin investiţiile şi producţia realizate în ţările SGP şi prin faptul că se aprovizionează din aceste ţări, precum şi prin asigurarea respectării standardelor internaţionale în domeniul muncii şi al mediului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările