Preşedintele CJ Dâmboviţa: Sanatoriul TBC de la Moroeni trebuie să redevină atractiv pentru medici şi pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sanatoriu tbc moroieni

Sanatoriul Moroeni reintră în atenţia autorităţilor jdeţene. Preşedintele CJ Dâmboviţa, a declarat în urma unei vizite la Danatoriul TBC de la Moroeni, că această instituţie sanitară nu se va închide şi că trebuie să îşi recâştige locul pe care îl avea, cândva, în tratarea tuberculozei.

"Sanatoriul de la Moroeni va avea tot suportul Consiliului Judeţean Dâmboviţa! Am ţinut să asigur de acest lucru toate cadrele medicale şi conducerea spitalului cu ocazia vizitei pe care am făcut-o, astăzi, împreună cu vicepreşedintele Consiliului, Luciana Cristea, şi primarul Comunei Moroeni.

Sanatoriul de la Moroeni trebuie să redevină unul dintre cele mai importante centre naţionale de tratarea a tuberculozei, iar pentru acest lucru vom căuta surse de finanţare în viitorul exerciţiu europen care începe în 2021.

De asemenea, vom depune tot efortul necesar pentru ca Sanatoriul TBC de la Moroeni să devină atractiv şi pentru cadrele medicale de care avem mare nevoie.

Cert este faptul că sanatoriul are un viitor în sistemul de sănătate dâmboviţean şi naţional, iar eu şi colegii mei din conducerea Consiliului Judeţean le vom fi alături în găsirea de soluţii pentru ca activitatea de aici să decurgă fără probleme", a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa. 

În 1938, după doi ani de la începutul construcţiei, a fost inaugurat Sanatoriul TBC de la Moroeni, la vreamea aceea, cu cele 600 de paturi disponibile, find al doilea ca mărime din Europa. Este o replică a unui cunoscut sanatoriu din Elveţia. 

Prima tomografie din ţară s-a efectuat la Sanatoriul TBC Moroieni

Sanatoriul TBC Moroieni funcţionează cu 225 de paturi, dintre care 130 sunt amplasate în pavilionul central. Ajung aici bolnavi de tuberculoză din toată ţara, nu doar din judeţul Dâmboviţa. 

Istoria acestei unităţi medicale este una impresionantă. La Sanatoriu TBC Moroieni s-au efectuat prima tomografie clasică din ţară şi prima branhoscopie. Tot aici, s-au inovat şi perfecţionat multe tehnici de chirurgie toracică. 

În momentul de faţă, spitalul dispune de laborator de analize medicale, serviciu radiologic, serviciu explorări funcţionale, compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale, farmacie.

sanatoriu tbc moroieni

Funcţiona ca un oraş de sine stătăror

Un întreg oraş a fost construit în jurul sanatoriului. Medicii erau obligaţi să-şi facă mutaţia în Moroieni şi beneficiau de tot ce aveau nevoie. Astăzi, mai găsim doar ruine şi o privelişte dezolantă.

În 2002, numărul paturilor a fost redus de la 650 la 225. Bugetate însă sunt doar 100 de paturi, iar acum în sanatoriu mai lucrează patru medici şi 30 de asistente medicale. Investiţii substanţiale nu au mai fost făcute din 1971.

Renovarea şi dotarea Sanatoriului de la Moroieni ar presupune o investiţie de câteva zeci de milioane de euro. Iar, în lipsa banilor, pacienţii şi doctorii se descurcă cum pot.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite