Primar cu salariu micşorat drastic după aplicarea noii legi a salarizării: „Aveam 8.100 de lei după sistemul vechi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinel Soare, primarul comunei Niculeşti. FOTO: George Enache
Dorinel Soare, primarul comunei Niculeşti. FOTO: George Enache

În cele mai multe cazuri, noua lege a salarizării a însemnat o creştere de lefuri în administraţiile locale şi judeţene. Sunt, însă, şi excepţii. Este cazul primarului comunei Niculeşti, din Dâmboviţa, preşedintele Asociaţiei Comunelor şi Oraşelor Dâmboviţa, căruia i-a scăzut salariul drastic.

La Primăria Niculeşti, primarul PSD Dorinel Soare a rămas fără aproape 2.000 de lei, deşi creşterea medie la nivelul administraţiei locale a fost de 40%. Coeficientul primarului este de 4,5.

“Aveam 8.100 lei după sistemul vechi, iar acum voi avea 6.250. A scăzut salariul pentru că nu se mai aplică după decizia Curţii Constituţionale, care ne dădea voie la nişte sporuri de dispozitivi, aveam AEP-ul etc. Singura indemnizaţie acum este acest coeficient”, spune Soare Dorinel, primarul comunei Niculeşti, care acum câştigă cel mai mult la nivelul administraţiei locale. Până de curând era întrecut de contabil care pleca acasă cu mai mulţi bani pentru că avea sporuri din mai multe surse.

Cum vede edilul noua lege a salarizării. “Nivelul de subiectivism este foarte mare”

Soare Dorinel spune că legea este lege şi trebuie respectată, dar crede că noua formulă de calcul are minusuri mari.

“Noi, Asociaţia Comunelor din România, ne-am exprimat punctul de vedere şi am spus că nu suntem de acord cu modalitatea de stabilire a salariilor funcţionarilor publici şi a personalului contractual la nivelul primăriilor pentru că lasă loc la foarte multe interpretări. Are o foarte mare doză de subietivism, pentru că pleacă de la salariul minim şi până la salariul vicelui. Plaja e foarte mare. Ar putea genera migrarea personalului. Legea spune că dacă am bani, pot stabili salariile angajaţilor cât mai aproape de cel al vicelui. Alt primar care nu are bani, nu îşi poate permite să facă treaba asta. Atunci funcţionari de la primăria vecină poate că vine la mine ştiind că poate câştiga mai mult. Nivelul de subiectivism este foarte mare la nivelul Consiliului Local pentru că poţi să dai, la un moment dat, salarii preferenţiale. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă Consiliul Local nu vrea să stabilească aceste grile de salarizare, din diverse motive?”, a explicat edilul.

Situaţia la nivelul judeţul Dâmboviţa

Târgovişte (reşedinţă de judeţ): salariile au crescut în medie cu 20,1%. Salariul primarului este 13.000 de lei brut.

Pucioasa: salariile au crescut 5-53%. Salariul primarului a crescut, fiind acum de 8.700 de lei. (coeficient 6)

Moreni: salariile au crescut în medie, dar au şi scăzut. Având un coeficient de 6,5, salariul primarului, după noua lege, este de 9.425 de lei.

Situaţia de la CJ Dâmboviţa

În medie, salariile au crescut cu 20% în Consiliul Judeţean. Salariile sunt mai mari la cei cu funcţii de conduceri. Cel mai mare salt l-a avut arhitectul şef al cărui salariu a crescut cu 60%, pentru că nu era implicat în proiecte europene.

Preşedintele CJ Dâmboviţa va avea un salariu brut de 13.000 de lei, având coeficientul 9. “Era normală această lege pentru responsabilizarea administraţiei publice, pentru că de acum înainte nu se poate văita nimeni că nu este plătit corespunzător”, a declarat pentru “Adevărul”, preşedintele Alexandru Oprea.

Salarii - diferente de salarizare

Legea salarizării unitare (legea numărul 153/2017) stabileşte 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu fiind de 1.625 de lei, iar cel mai mare - de 22.000 de lei. De asemenea, legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie şi continând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 şi până în 2021. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2017, dar nu toate primăriile din ţară şi-au aliniat salariile la noile prevederi. Legea le dă dreptul primăriilor să stabilească salariile angajaţilor săi, precum şi indemnizaţiile consilierilor locali. Salariile maxime ale funcţionarilor nu pot fi mai mari decât nivelul indemnizaţiei viceprimarului.

Primele creşteri importante vor fi înregistrate la începutul anului viitor, când salariile vor creşte cu 25%. În cazul acestor bugetari, salariile maxime urcă puţin peste 8.000 de lei, dacă vorbim de funcţii de conducere, în timp ce funcţiile de execuţie ajung la 5.000 de lei (ca valori brute).

Până la 31 decembrie, salariile se menţin la acelaşi nivel ca în iunie 2017, iar cei care beneficiau deja de drepturi de hrană şi tichete de masă le vor primi în continuare. Abia din ianuarie 2018, salariile din administraţia publică ar primi o mărire de 25% faţă de nivelul din decembrie anul acesta. Totuşi, legea prevede o excepţie pentru funcţionarii din aparatul propriu al consiliilor judeţene, locale, primăriilor şi din serviciile publice din subordinea lor:

Funcţionarii publici din unităţile teritoriale vor avea parte de măriri graduale, în fiecare an, până când vor atinge ţintele propuse în Legea nr. 153/2017.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite