Primii veterani săraci, luptători în războaiele altora, se vor muta în containere modulare | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Containere modulare AMVVD. FOTO

Militarii veterani care au luptat, printre altele, în războaiele din Irak şi Afganistan şi cu care soarta nu a fost prea blândă, vor fi ajutaţi de camarazii lor din cadrul Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD), care le-au pregătit deja viitoarele locuinţe.

Este vorba despre containere modulare ce vor fi amplasate în curtea viitorului Centru de Recuperare şi Refacere pentru Militarii Veterani, de lângă Mănăstirii Dealu, judeţul Dâmboviţa, care va fi unic în ţară.

Primele locuinţe modulare pentru militarii veterani fără adăpost au fost amenajate, iar în ele vor locui militari infirmi sau care suferă de sindromul post-traumatic.

În ultimele luni au fost făcute lucrări de amplasament pentru şase containere (patru pentru locuit şi două pentru toalete şi duşuri). Veteranii au la dispoziţie, deocamdată, doar un container tip-dormitor şi unul pentru toaletă şi duş.

13 veterani fără locuinţe, în întreaga ţară

În evidenţele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” sunt 13 veterani fără locuinţă în întreaga ţară, care ar putea locui, în viitor, în astfel de locuinţe modulare. Deocamdată, până la finalul acestui an, doar doi dintre ei vor fi cazaţi în respectivele containere, urmând ca în 2022 să fie cazaţi încă patru veterani. „Am făcut eforturi foarte mari pentru a ajunge în această fază. Am reuşit să strângem cei 30.000 de euro pentru a putea realiza cele şase containere modulare. Este în derulare licitaţia -Platforma faptelor bune-, prin care încercăm să mai strângem fonduri, pentru că trebuie să realizăm în două luni cele patru laboratoare medicale psihologice din corpul principal al centrului de recuperare”, a declarat preşedintele AMVVD, Marius Apostol.

Containere modulare AMVVD. FOTO

Viitorul Centru de Recuperare şi Refacere pentru veterani. FOTO: CS

Asociaţia construieşte, lângă Mănăstirea Dealu, în comuna Aninoasa, de lângă Târgovişte, un centru de recuperare şi refacere pentru militarii veterani. În acele clădiri a funcţionat, în trecut, Liceul Militar în care a fost instruit şi regele Mihai I. Este primul centru din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalţi membri ai asociaţiei.

Cine va plăti utilităţile

Reprezentanţii AMVVD spun că toate cheltuielile cu utilităţile şi cu hrana pentru cei 13 viitori chiriaşi vor fi asigurate din cotizaţiile tuturor membrilor asociaţiei. „Suntem bucuroşi că am reuşit, într-un final, să finalizăm proiectul acesta, care se numeşte Casă pentru Veterani. Sunt veterani care au probleme, care nu au niciun adăpost şi au nevoie de ajutorul nostru. Este un lucru bun şi pentru ei, şi pentru noi, fiindcă de asta luptăm, să ajutăm veteranii şi pe cei care au nevoi speciale în primul rând”, ne-a spus sergent Vali Ispas, membru AMVVD, rămas fără o mână într-unul dintre războaie.

Centrul este format din două clădiri (pavilioane) şi are o suprafaţă de 102.000 metri pătraţi. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi Regele Mihai I.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Militarii români îşi construiesc spital pentru tratarea traumelor de război. MApN recunoaşte în premieră că militarii suferă de sindrom post-traumatic

Poveştile militarilor răniţi pe fronturile din Irak şi Afganistan. Unii au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile, alţii - proptiţi în baston, dar tot s-ar întoarce pe front

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite