Primul baraj construit în România, unul dintre cele mai frumoase baraje din Bucegi, golit temporar VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Scropoasa. FOTO: Toader George
Lacul Scropoasa. FOTO: Toader George

Barajul Scropoasa este vizat de ample lucrări de decolmatare. Operaţiunea a început pe 14 iunie şi va dura până pe 24 iunie. Acesta se va reumple în lunile următoare, după operaţiunile  de curăţare. Ultima golire a avut loc în urmă cu 8 ani.

Lacul Scropoasa se află în Munţii Bucegi, pe valea râului Ialomiţa.  Este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice. De altfel, este primul lac de acumulare construit în scopul producerii de energie electrică în România. 

Întinderea de apă de circa 4 hectare este situată la 1.197 metri altitudine şi are o adâncime maximă de 15 metri (destul de redusă în comparaţie cu barajele importante din ţara noastră). 

Se întinde între localităţile Scropoasa şi Dobreşti, pe o lungime de 2,5 km şi alimentează hidrocentrala de la Dobreşti construită în anul 1936. În apropiere, se află cabana Scropoasa, dar şi mai multe trasee turistice montane.

Barajul Scropoasa a fost primul baraj din Romania. În 1935 hidrocentrala Dobreşti a fost şi ea terminată şi a început să producă energie electrică. Cu excepţia palelor de la turbine, echipamentele sunt în mare parte cele originale, aduse din Germania şi Austria.

Apa lacului de acumulare este de un albastru scânteietor, după cum o descriu turiştii care vin în zonă pentru drumeţiile destul de lejere, într-un peisaj de vis. Luciul de apă va putea fi admirat din nou, în toată splendoarea, cam de la începutul lunii iulie. 

Sursa: Mihai-Andrei Caţan / Youtube

„Din timp în timp lacul se colmatează cu aluviunile aduse din amonte. În momentul în care apele uzinate devin mâloase (în condiţiile în care lacul este alimentat cu apă curată), este necesară decolmatarea, prin deschiderea golirii de fund. Ultima golire a fost făcută în 2013. Apele curate care se văd ieşind în ultimul plan dintre gratii sunt de fapt debuşeul captării de pe Brătei. Pe râul Brătei, o vale paralelă cu Ialomiţa, la câţiva kilometri spre vest există o un stăvilar care trimite apa printr-un tunel în lacul Scropoasa pentru a mări aportul de apă din lac. Interesant este că odată cu umplerea lacului, această scurgere (debuşeu) devine subacvatică şi este vizibilă numai în ocazii speciale cum este aceasta. Golirea actuală se face între 14-24 iunie 2021”, a povestit Mihai-Andrei Caţan, salvator montan.

Vă recomandăm şi:

FOTO Imaginea ireală în care este surprins Lacul Bolboci, supranumit „Marea din Bucegi“

Marea din Bucegi a secat. Imaginile cu lacul Bolboci care i-au şocat pe iubitorii muntelui. Explicaţia fenomenului

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite