Grădină zoologică ilegală descoperită în Dâmboviţa. Proprietarul, un executor judecătoresc din Bucureşti, s-a ales cu dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Duică este un executor judecătoresc din Bucureşti care s-a ales cu dosar penal deschis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa pentru că avea în propria curte din comuna Dragodana, sat Picior de Munte, o adevărată menajerie. Scandalul a început zilele trecute, după ce o femeie din localitate a ajuns la spital, în stare gravă, prezentând mai multe muşcături despre care s-a vehiculat că ar fi fost făcute de un leu.

Conform aceloraşi informaţii, femeia ar fi fost îngrijitoarea animalelor pe care le deţine Claudiu Duică în Dâmboviţa.

Marţi, inspector ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dâmboviţa şi ai Gărzii de Mediu din judeţ au descins, însoţiţi de poliţişti, la casa lui Duica din Dragodana, unde au descoperit, printre altele, lei, cerbi carpatini, păsări, ciute, cai de rasă, mufloni, capre, dromaderi şi şerpi. Animalele vor fi lăsate în custodia proprietarului până la definitivarea cercetărilor.

image

Tânără sfâşiată, la spital

În ceea ce priveşte cazul femeii de 31 de ani care a ajuns recent la spital sfârtecată, medicii s-au ferit să facă declaraţii, însă surse medicale au declarat, pentru „Adevărul“, că în niciun caz nu este vorba despre muşcături de câini. Victima a fost iniţial internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, ulterior fiind transferată la Spitalul Floreasca din Capitală, la secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie. 

„Vineri a fost adusă cu Ambulanţa de la Dragodana o tânără de 31 de ani pentru multiple muşcături de animale care au atacat-o şi care i-au produs nişte leziuni severe, leziuni muşcate şi plăgi sfâşiate la nivelul scalpului, toracelui şi membrelor superioare. A fost examanată de chirurg şi internată în secţia de chirurgie generală. E vorba de nişte animale sălbatice. Luni, în jurul orei 16.00 a fost transferată la Floreasca pentru operaţii de refacere“, a declarat medicul Elena Firoiu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

image

„Ce aţi dat dumneavoastră în presă ştim şi noi. Atât. Vom desfăşura un control şi în funcţie de ce vom găsi aici vom reveni cu informaţii“, a declarat Ionuţ Bănică, comisar-şef la Garda de Mediu Dâmboviţa, marţi dimineaţa, înainte de controlul efectuat în Dragodana.

Reprezentanţii DSV Dâmboviţa au mai încercat, în urmă cu doi ani, să intre în curtea executorului judecătoresc, dar nu li s-a permis. „Claudiu Duica este proprietarul animalelor, executor judecătoresc. A fost o acţiune de control. Animalele sunt deţinute printr-o fundaţie pentru protecţia animalelor sălbatice. Se numeşte «Centru de Reabilitare şi Îngrijire a Animalelor Sălbatice». Noi nu aveam informaţii de acest centru, întrucât proprietarul acestor animale sălbatice este din Bucureşti. Din punct de vedere sanitar veterinar, animalele sunt foarte bine îngrijite, numai că dumnealui nu a dorit să se înregistreze la noi ca menajerie sau zoo. Era obligatoriu, din punctul nostru de vedere. Au primit amendă conform HG 984, între 600 şi 1200 de lei“, a declarat Sandu Tolea, director DSV Dâmboviţa.

image

„Are lei, e un om gospodar“

Toţi localnicii din sat ştiu că vecinul lor deţine animale sălbatice, printre care şi lei. Unii îi ţin partea, alţii se tem de el. „Are lei. Se aud noaptea, câteodată. Nu ştiu câţi are. Nu ne temem. Are raţe, are cămile“, a spus o localnică. „E un executor din Bucureşti. Are autorizaţie. Are lei. Are de toate. E un om gospodar. Nu ştiu cum a fost muşcată fata, dar aşa am auzit, că a fost muşcată de un leu. Lui nu îi e teamă că animalele pot scăpa“, a afirmat un alt sătean. „E un om de nota 10. Ne-a ajutat pe toţi şi nu e rău. E bun cu toată lumea. Are şi el nişte animale. Ce, nu toată lumea are animale în curte?“, a declarat un al treilea localnic din sat. 

Primarul comunei Dragodana nu a dorit iniţial să facă declaraţii despre excentricul localnic, însă a recunoscut că chiar el i-a vindecat cămilele de gălbează. „Are un hectar şi jumătate. Are lei, ştiu. L-au reclamat oamenii de pe acolo. Eu nu am nicio putere. Nu pot eu să mă descurc cu ei. Nu s-au descurcat alte organisme cu el, d-apoi eu. Eu i-am îngrijit cămilele de gălbează. El m-a chemat să mă uit la cămilele lui“, a spus Voinescu Marin.

De la câini la lei

„Ca şi fundaţie funcţionează legal. În legislaţia românească nu există acest lucru, dar în legislaţia comunităţii europene are dreptul să facă treaba asta. Poliţia a ridicat, separat, mai multe documente şi a deschis un dosar penal pentru deţinerea de animale care sunt luate din natură. Dumnealui a declarat că femeia a intervenit între o bătaie între doi câini şi atunci câinii au muşcat-o. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că, dacă ar fi muşcat-o leul, alta era situaţia astăzi“, a mai spus Sandu Tolea, director DSV Dâmboviţa.

Potrivit Legii 205/26 din mai 2004, privind protecţia animalelor, capitolul 2, art. 11, “Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”.

Potrivit OUG 68/2007, este interzisă deţinerea de exemplare de animale luate din natură din anumite specii, motiv pentru care executorul s-a ales cu dosar penal pentru care riscă între trei luni şi 1 an de închisoare sau amendă. Însă, pe de altă parte, potrivit DSV, deţinerea de animale luate din natură este posibilă atât timp cât animalele sunt îngrijite, iar proprietarul se autorizează ca ZOO sau menajerie. 

CITIŢI ŞI:

Femeie în stare gravă la spital, după ce ar fi fost muşcată de un leu. Proprietarul animalui ar deţine o adevărată grădină zoologică în Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite