Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Rai pentru iubitorii de flori. Poiana cu narcise din Valea Neajlovului, rezervaţia naturală întinsă în două comune VIDEO

1
6 Mar 2021 04:11:06
Autor: Corina Slămnoiu
Poiana cu narcise din Valea Neajlovului. FOTO: Muntii-nostri.ro
Poiana cu narcise din Valea Neajlovului. FOTO: Muntii-nostri.ro

Iubitorii de flori nu trebuie să rateze, în luna martie, un loc plin de mireasmă. Poiana cu narcise din Valea Neajlovului este o arie protejată prin lege şi se intinde pe o suprafaţă de 15 hectare.

Aria naturală din Dâmboviţa se află în lunca Neajlovului (afluent de dreapta a râului Argeş), în partea nordică a satului Broşteni din Dâmboviţa, lângă drumul judeţean (DJ611) care leagă localitatea Vişina de Petreşti. Rezervaţia este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Petreşti şi Vişina.
 
Alături de narcise găsim mai multe specii ierboase printre care untişor (Ranunculus ficaria), floare de leac (Ranunculus repens), păiuş (Festuca rupicola), trânjoaică (Ranunculus illyricus), firuţă bulboasă (Poa bulbosa) sau coada vulpii (Alopecurus pratensis).
 
Narcisele înfloresc în lunile martie-aprilie. Perioada lor de înflorire maximă este prilej de bucurie pentru sătenii care organizează în Poiană o manifestare populară cu muzică şi mâncare tradiţională. În simbolistica tradiţională narcisele sunt considerate floari ale renaşterii. În toată ţara există peste 20 de rezervaţii naturale cu narcise şi plante rare.
 
Poiana cu narcise din Valea Neajlovului. FOTO: Muntii-nostri.ro
 
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone) şi reprezintă o pajişte în lunca râului Neajlov cu rol de protecţie pentru o populaţie de narcise din specia Narcissus stellaris. 
 
Cum se ajunge la Poiana Narciselor
 
Pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la km 70, după ieşirea pentru Ghimpaţi-Găeşti, se continuă pe DN 61. După 1 km, în satul Petreşti, pe lângă Postul de Poliţie al comunei, se virează la dreapta spre Vişina (DJ 611). La intersecţie există şi un indicator, aşa încât drumul cel bun nu poate fi ratat. De aici, după alţi 5 km, dincolo de podul peste Neajlov, pe partea stângă, se zăreşte Balta Broşteni. De acolo, localnicii vă pot îndruma către locul exact. 
 
 
Narcisa (genul Narcissus) este un gen originar din nordul Africii, regiuni mediteraneene şi Europa Centrală. Denumirea vine de la mitul frumosului tânăr Narcis din mitologia greacă, care s-ar fi îndrăgostit de chipul său. Legenda spune că floarea a apărut la moartea sa, chiar pe mormântul său. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Minunăţiile din Rezervaţia Naturală Peştera Cocora. Raiul verde puţin cunoscut din judeţul Dâmboviţa
 
Rezervaţia Naturală de la Corbii Ciungi va fi conservată cu fonduri europene
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

UnuldinVancouverCanada
6.03.2021, 05:53:33

Asta da loc cu verdeatza... nu ce promite Mache pe euro...

+3 (3 voturi)
Modifică Setările