Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Bisericii la măsurile care îngrădesc manifestările religioase. „Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”

38
7 Oct 2020 14:37:26
Autor: Corina Slămnoiu
FOTO: Ionuţ Ghibanu
FOTO: Ionuţ Ghibanu

Vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei, consideră ultimele măsuri ale autorităţilor drept „o cruntă batjocorire a libertăţii religioase” şi că „pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”.

 
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat luni seară că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanţi din localitatea respectivă. Astfel, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, din 14 octombrie, ar avea voie să meargă doar locuitorii Iaşului.
 

Reacţia pr. Ionuţ Ghibanu

 
„Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise, precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situaţii de urgenţă din Municipiul Bucureşti, ce, cu siguranţă, se va extinde şi la nivelul unor judeţe.
 
La aceasta se adaugă şi declaraţia domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioşii din aceeaşi localitate.
 
După ce două luni, credincioşii nu au avut voie să meargă în biserici şi în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid.
 
Ceea ce guvernanţii de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăţi civilizate şi democratice şi anume libertatea religioasă.
 
Ne-am văzut cu toţi credincioşii, în primăvară, în situaţia de a ni se limita abuziv, inutil şi anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În acelaşi timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecţie. De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puţini oameni?
 
Să nu uităm organizarea exemplară de către Biserică a sărbătorilor religioase şi a slujbelor cu respectarea strictă şi total riguroasă a normelor sanitare! Vă mai amintiţi de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgovişte de la 11 august anul acesta? Ţineţi minte ce bine a fost organizată?
 
O adevărată lecţie dată autorităţilor, iar spre ruşinea unora, de frică să nu se întâmple cumva ceva, nu au venit! Şi în ţară, la toate manifestările religioase, nu a fost nicio problemă, dar autorităţile văd probleme acolo unde nu sunt.
 
Iată că, din păcate, aceşti responsabili consideră că manifestarea libertăţii religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deşi la petrecerile şi întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înşişi impusă, ne-au arătat un dispreţ teribil faţă de orice norme!
 
Tot astfel de voci spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva şi cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabi şi apoi între Crăciun şi Sf. Ion, adică îşi pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă. Vă daţi seama, se adeveresc cuvintele procurorului general al SUA, domnul William Barr, care a afirmat că unii vor dori să se folosească de acest pretext legat de lupta contra pandemiei pentru limitarea libertăţii religioase.
 
Asta vedem! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor. Dar, eu stau şi mă întreb, oare aceştia nu îşi dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateţi joc de noi credincioşii? Câtă răbdare credeţi că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios?
 
Am văzut reacţia Patriarhiei Române, însă trebuie să avem reacţii şi din partea celorlalte culte religioase din România! Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertăţii religioase?”, a scris, pe Facebook,  pr. Ionuţ Adrian Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei şi lect. univ. dr. la Universitatea “Valahia” din Târgovişte. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

nea Ilie de la sculărie
7.10.2020, 14:43:46

ba voi intelegeti ca nu mai avem loc in spitale?

+19 (27 voturi)
Stefan din Nord
7.10.2020, 14:45:16

Eu ca membru al unei alte confesiuni religioase NU ma simt prigonit . Cu toate ca n-am mai calcat fizic la locul de inchinare de pe 15 martie si nici nu sunt semne ca o voi face in urmatorul an . Da ,un crestin adevarat trebuie sa asculte de legile si ordinele date de autoritati .

+10 (18 voturi)
Lucifer
7.10.2020, 14:50:54

Popii ăştia s-au intins cu neobrăzare. Cîţule, trage-le nişte taxe zdravăne pentru activităţile economice şi tăiaţi-le salariile la popi. De ce să le dăm salarii de la buget, dar ei să nu plătească taxe?

+2 (14 voturi)
Xi Richard
7.10.2020, 14:55:18

#faramoaste #faraoasedemorti

-3 (7 voturi)
Xi Richard
7.10.2020, 14:55:56

Covid: Eu am ajuns la Parascheva, va astept si pe voi Restul: ... venim -------------- :)

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările