Scandal cu deşeuri „de import” la o aruncătură de băţ de Capitală: „Nu suntem groapă de gunoi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gunoaie db

Colectarea deşeurilor constituie o bombă cu ceas şi în Dâmboviţa. Autorităţile recurg la sancţiuni dure după ce s-a descoperit că operatorul depozitelor de deşeuri de la Titu şi Aninoasa au adus gunoaie din afara judeţului.

Potrivit Consiliului Judeţean Dâmboviţa (CJD), zeci de tone de deşeuri au fost aduse ilegal în Dâmboviţa în weekend-ul trecut, pe timp de noapte.  Poliţia, Agenţia de Protecţia Mediului şi Garda de Mediu au fost deja sesizate, iar operatorului îi va fi reziliat contractul.

„Judeţul Dâmboviţa nu este groapa de gunoi a nimănui, iar cei care au greşit trebuie să plătească”, a precizat preşedintele CJD, Corneliu Ştefan. 

Reacţia autorităţilor judeţene vine după ce Poliţia Locală Titu a depistat un transport nelegal de gunoi la Depozitul de Deşeuri Titu, acesta fiind adus din afara judeţului.

în anul 2019 au mai fost aduse din afara judeţului 500 tone de deşeuri în depozitul de la Aninoasa şi alte 500 de tone la depozitul de la Titu.

În judeţul Dâmboviţa sunt numai aceste două depozite de deşeuri, iar autorităţile caută soluţii de mai mulţi ani pentru mărirea capacităţii lor, deoarece acestea sunt aproape pline.

gunoaie db

   

În conformitate cu prevederile Metodologiei pentru prestarea serviciilor de operare a staţiilor de depozitare şi compostare „concesionarul va accepta numai deşeuri solide municipale livrate de concesionarul serviciilor de colectare şi transport, desemnat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.”

Pentru încălcarea prevederilor contractuale, şi anume acceptarea la depozitare sau tratare a deşeurilor menajere de la alt operator decât cel desemnat de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, s-a aplicat o penalitate de 10%, care reprezintă o creştere a valorii anuale a redevenţei pentru fiecare caz constatat de către autoritatea contractantă.

În urma neregulilor din 2019, conform contractului, operatorul gropilor de gunoi de la Titu şi Aninoasa a fost somat să plătească o redevenţă mai mare cu 10%, pe care nu a plătit-o până în prezent.

Preşedintele Cj Dâmboviţa a precizat că mai sunt nereguli la depozitele de deşeuri, printre care faptul că la Aninoasa staţia de sortare nu funcţionează din cauza unor defecţiuni, iar straturile de deşeuri nu sunt izolate.

„În primul rând pentru abaterea gravă de a aduce deşeuri din alte judeţe (…) am propus Adunării Generale ADI Deşeuri rezilierea contractului cu operatorul din cele două depozite, Titu şi Aninoasa. Toţi membrii Adunării Generale au votat pentru. Am început procedura de reziliere a contractului. De astăzi, împreună cu conducerea ADI Deşeuri, pentru ceea ce s-a întâmplat în acest weekend la Titu, vom sesiza IPJ Dâmboviţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu şi absolut toate instituţiile cu atribuţii în acest domeniu”, a concluzionat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

gunoaie db

FOTO: Conducerea CJ Dâmboviţa

Potrivit CJD, la Aninoasa, de exemplu, staţia de sortare nu funcţionează din cauza unor defecţiuni neremediate în timp util, straturile de deşeuri depozitate nu sunt izolate aşa cum ar trebui conform contractului. 

La groapa de la Titu canalul colector aferent staţiei de epurare este colmatat, iar incinta de acces şi calea de acces nu există. 

Vă mai recomandăm şi: 

Depozitări necontrolate de deşeuri din construcţii şi demolări, la Moreni. Sancţiunile date de Garda de Mediu

Problemă majoră în Dâmboviţa: Sute de tone de gunoi aduse din judeţele învecinate la groapa din Aninoasa 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite