Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Scrisoarea răvăşitoare a lui Matei către Moş Crăciun: „Te rog să nu ne mai uiţi, eu îmi doresc biscuiţi şi, pentru căţel, un os ca la televizor”

28
23 Nov 2020 17:13:49
Autor: Corina Slămnoiu
Scrisoarea trimisă de Matei către Moş Crăciun / FOTO: Nicoleta Ioniţă
Scrisoarea trimisă de Matei către Moş Crăciun / FOTO: Nicoleta Ioniţă

Nicoleta Ioniţă, o târgovişteancă al cărei principal scop este ajutorarea celor nevoiaşi, a primit o epistolă emoţionantă din partea unui băieţel care îi cere lui Moş Crăciun de mâncare pentru el, pentru mama şi pentru bunica sa. Nu-l uită nici pe căţelul Bobiţă, pentru care cere „un os ca la televizor”.

„Dragă Moş Crăciun, 
 
Eu sunt Matei şi am 8 ani. Te rog ca anul acesta să nu ne mai uiţi şi să treci şi pe la noi. Eu îmi doresc biscuiţi şi ciocolată. Pentru mami te rog să aduci ceva de mâncare ca să nu mai plângă când crede că nu o vedem. 
 
Pentru bunica să îmi aduci multe portocale şi să nu îi uiţi nici pe Bobiţă, căţelul nostru şi să îi aduci un os cum am văzut eu la televizor. 
 
Mulţumesc,
 
Cu drag, Matei”, este scrisoarea scrisă de cel mic.
 
Ca el sunt foarte mulţi copii în România, doar că sunt prea mici să îşi strige durerea. Matei este altfel, poate şi pentru că mama l-a educat într-un mod diferit, în pofida calvarului pe care l-a trăit timp de zece ani. 
 
„Cum să nu îţi vină să urli când vezi atâta nepăsare în jurul tău? Matei are şi el vecini, rude. Au fugit din calea unui monstru, acesta este motivul pentru care nu vor să dau nimănui adresa. Dacă aveţi încredere în mine, dacă şi doar dacă sunteţi convinşi ca ajutorul va ajunge la ei, spuneţi-mi. Haideţi să îi facem lui Matei un Crăciun aşa cum a visat. Şi poate nu doar un Crăciun”, a fost apelul Nicoletei, pe Facebook.
 
 

Mama ducea tot greul

 
Femeia a fost singura care aducea bani în casă, din salariul de vânzătoare la supermarket , bani pe care fostul său soţ îi cheltuia la jocurile de noroc. Într-un târziu, femeia s-a hotărât să îşi strige durerea şi a mers la autorităţi să îl reclame pe bărbat. În urmă cu două săptămâni a obţinut un ordin de restricţie asupra soţului.
 
„Momentan, sunt bine, unde stau acum nu plătesc nimic, aşadar nu este cazul să strângem bani pentru asta. Îi putem ajuta cu alimente să treacă mai uşor perioada aceasta, atât. Au şi haine şi restul. Mama a lucrat, dar, din păcate, nu se mai poate întoarce la locul de muncă de frică. Îşi va căuta în altă parte, dar după sărbători. A făcut toate demersurile legale pentru a avea siguranţa că individul nu se mai apropie de ei, dar încă se tem. În ceea ce priveşte adresa, am fost rugată să nu o dau nimănui”, ne-a spus Nicoleta Ioniţă.
 
Mama lui Matei şi-a abandonat locul de muncă de teamă să nu fie căutată de către fostul soţ.
 
FOTO: Matei şi darurile pe care le-a primit, recent, de la oameni de bine
 
„Eu îi ştiu de doi ani. I-am ajutat cu diferite bunuri şi cadouri de sărbători. Problemele au apărut încă de acum 10 ani de când s-au căsătorit. El nu a muncit niciodată şi are patima jocurilor de noroc. Acum mama e hotărâtă să îşi găsească de muncă în altă parte. Are ordine de protecţie şi tot ce trebuie din partea Poliţiei”, precizează Nicoleta Ioniţă.
 

Matei, un copil cu gândire matură

 
Matei, băieţelul de opt ani, nu i-a cerut lui Moş Crăciun jucării sofisticate şi alte lucruri scumpe, ci doar alimente de bază. 
 
„Eu i-am zis că măcar Crăciunul să îl aibă mai frumos şi că voi face tot posibilul să aibă parte de asta. În 5 ani de activitate am reuşit să captăm încrederea oamenilor şi pe cel mic l-am rugat să scrie o scrisoare. Asta e ce îşi doreşte el. Este un copil deştept, elev în clasa a II-a. Îşi face lecţii online, ca toţi ceilalţi şi are dispozitiv conectat la internet”, spune Ioniţă.
 
Mama lui Matei, în vârstă de 41 de ani, îşi doreşte să îşi reia viaţa, să se ocupe de copil în primul rând, să îi ofere ce nu a putut până acum din cauza soţului. Un Crăciun perfect pentru ei ar fi dacă ar avea alimente şi materiale didactice pentru şcoală.  
 

Cum îi puteţi ajuta pe Matei şi pe mama lui

 
Cei care să dea o mână de ajutor, o pot face doar în contul Asociaţiei Give & Help cu menţiunea „Matei
 
- RO49BRDE160SV38124331600 ( LEI)
 
- RO53BRDE160SV48417891600 (EURO)
 
Puteti dona direct cu cardul pe site-ul Asociaţiei, în deplina siguranţă, prin platforma EuPlatesc: http://www.giveandhelp.ro/doneaza-cu-cardul/
 
De asemenea, puteti dona prin paypal -  paypal.me/nicoletaionita, prin Revolut: 0735057386 sau puteţi trimite colete pe adresa Asociaţiei din Strada Zorilor nr 20, Targoviste, Dambovita.
 
 
Nicoleta Ioniţă, preşedinta Asociaţiei Give & Help este un munte de voinţă şi un exemplu demn de urmat pentru toată lumea. Soarta nu a fost atât de blândă cu ea, însă a avut parte de oameni de bine, care au ajutat-o. Acum, la rândul ei, prin asociaţia pe care a înfiinţat-o, are grijă de familiile sărmane şi de copiii care au nevoie de educaţie.
 
Nicoleta, în vârstă de 44 de ani, împreună cu soţul său şi cei doi copii (Adelin şi Teodor) locuiau, în urmă cu cinci ani, într-o cameră dărăpănată în cartierul Romlux, din Târgovişte. Băiatul cel mare este elev acum în clasa a XI-a la Ienăchiţă Văcărescu cu medii peste 9,50 în toţi aceşti ani.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Povestea incredibilă a româncei care ajută sărmanii. Şi ea a fost atât de săracă încât fiul ei, olimpic, îşi făcea temele pe jos
 
Cum a ajuns un fost soldat din Legiunea Străină Franceză să ridice case pentru familii nevoiaşe din România. „Eu şi prietenii mei vom continua“
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Basarab Peruca
23.11.2020, 17:36:48

Li se inmoaie inima baietilor de la USRPLUS cand citesc astfel de lucruri, sa stiti. Motiv pentru care prima lor idee va fi sa ajuta baiatul sa renasca moral si psihologic bagandu-i pe gat identitatea de gen, dreptul minoritatilor sexuale, corectitudinea politica, anticoruptia si nihilismul.

-11 (27 voturi)
mihai mihai
23.11.2020, 17:59:24

Deah ... dar lasa-i pe muppetsii lui Coldea. Extrem de trist acest text - zeci de mii de copii sunt ca el in clipa asta in Romania lui klaus si a lui Sică Mandolina - prea preocupați de bunastarea multinationalelor decit de acesti copii. Romania celor 30 de ani in care securistii si politicieni au furat pe rupte - unde miliarde s-au dus in buzunarele stapinilor de peste ocean pe tot felul de vechituri zburatoare etc etc Trist .... extrem de trist.

-9 (21 voturi)
ileana iliescu
23.11.2020, 18:03:29

d le peruca te pricepi la toate,nu exista articol la care dumneata sa nu ai replica"se spune ca primul indiciu ca esti prost e atunci cand ai o parere despre orice,esti foarte prost abia cand esti convins si ca ai solutii la orice".nu mi apartine citatul,dar oricui cu mintea deschisa i ar da de gandit.

+7 (17 voturi)
Pop Max
23.11.2020, 18:10:16

Lăudabilă intenția d-nei Nicoleta de a-i ajuta pe acești năpăstuiți. Din păcate, cred că scrisoarea e fake, în sensul că nu a scris-o copilul cu vorbele lui, ci a fost „ajutat”. Un copil nu folosește construcții ca „să nu mai plângă când crede că nu o vedem”, asta e o construcție și o imagine din apanajul advertisingului.

-9 (21 voturi)
Mihai Popescu
23.11.2020, 18:15:10

In Romanica, stat membru UE si NATO, peste 200.000 de copii se culca seara flaminzi. Asta in timp ce noi platim pensii speciale nemuncite enorme de pina la 40.000 lei/luna, cumparam armament de peste 5 miliarde de dolari, sau platim salarii la unele institutii de stat de 50.000 lei/luna. Romanica te iubesc !

-4 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările