Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Sindicatul Valahia cheamă salariaţii COS Târgovişte la protest, după ce s-au văzut minţiţi de guvernanţi

10
23 Feb 2021 11:04:42
Autor: Corina Slămnoiu
Protestul organizat de Sindicatul Valahia în urmă cu o lună Foto C.S.
Protestul organizat de Sindicatul Valahia în urmă cu o lună Foto C.S.

Sindicatul Valahia îi cheamă la protest, vineri 26 februarie, pe salariaţii de la COS Târgovişte. Acţiunea va avea loc în în faţa Ministerului Economiei. Reacţia sindicaliştilor vine în urma promisiunilor neonorate a guvernanţilor de a prelua ultima redută a Epocii de Aur de către statul român.

După ce a prelungit de mai multe ori şomajul tehnic, în aşteptarea preluării activelor productive de la COS Târgovişte de către statul român, prin Ministerul Economiei, în contul datoriilor, conducerea societăţii pare că şi-a pierdut răbdarea şi va începe să emită decizii de preaviz.
 
Ultima perioadă de şomaj tehnic a expirat vineri, 19 februarie 2021.
 
„Am cerut parlamentarilor aflaţi în arcul de guvernare exprimarea unei poziţii publice în legătură cu situaţia COS Târgovişte. Mulţumesc celor care au avut onestitatea să o exprime unul singur. Celor care nu au exprimat o poziţie simplă, sinceră şi fără echivoc, le transmit că şi tăcerea lor este un răspuns. Urmăresc declaraţii făcute în medii informale, ale aleşilor noştri şi mă crucesc. Vorbesc de naţionalizare când nu este vorba de aşa ceva!, vorbesc de reformă, căpuşare politică, găuri negre, mafie, lozinci tembele care arată că nu au habar şi că nu îi interesează”, a spus Nicolae Dragodănescu, lider sindical. 
 
Protestul va avea loc vineri, între orele 11.00 - 13.00, în faţa Ministerului Economiei (Calea Victoriei nr 152).
 
„Suntem conduşi doar de persoane care în viaţa lor nu au condus un comitet de părinţi de la grădiniţa copiilor lor. Prostia şi necunoaşterea este îmbrăcată cu lozinci. Dacă unii doresc că acesta să fie sfârşitul nostru, dacă soarta COS Târgovişte depinde de politicieni care nu înţeleg ce înseamnă să faci oţel, ce înseamnă un combinat, nu fac diferenţa între dare în plată şi naţionalizare, este momentul să alegeţi între a va resemna sau a vă opune nepăsării lor”, a mai spus liderul de sindicat.
 
Sindicaliştii de la „Valahia” au cerut avizare pentru o acţiune publică cu 100 de persoane. 
 
Între timp, Guvernul ia în calcul să renunţe la "naţionalizarea" activului industrial funcţional al Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte în contul datoriilor bugetare ale companiei şi ar prefera ca societatea să scoată la licitaţie unitatea de producţie de oţeluri pentru construcţii, în cadrul procedurii de insolvenţă, fiind căutaţi potenţiali investitori privaţi care să cumpere activul, scrie profit.ro
 
Foto C.S.
 
La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.
 
"... Ordonanţa 60, care a fost publicată în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei. 
 
Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România, şi-a anunţat angajaţii că se vor face concedieri colective, în data de 17 iulie. Aproape 1.200 de salariaţi au rămas, de atunci, fără un loc de muncă.
 
În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.
 
Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.
 
Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.
 
Sindicatul Valahia a mai anunţat că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.
  
 
CITEŞTE ŞI:
 
 
  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Lucifer
23.02.2021, 11:43:51

Vreţi la stat, ai? Cu ruşii nu v-a plăcut, acum vreţi să dormiţi la stat. Clasa muncitoare vrea să se boierească....

-2 (4 voturi)
Toru Okada
23.02.2021, 12:08:09

crezi ca i-a intrebat adiță pe angajati cand a decis sa vanda combinatul la urși pe 2 lei? lol normal ca nu le-a placut cu urșii... este normal sa vrea solutii pentru locurile lor de munca. statul de dreapta USR+PNL trebuie sa gaseasca un investitor pentru COS, sau sa gaseasca solutii alternative (recalificare) pentru angajatii de acolo si sa aduca la targoviste alt investitor care sa ii poata angaja. (nu neapara industria metalurgica.)

-4 (4 voturi)
Lucifer
23.02.2021, 12:14:07

Da' pe timpul guvernării PSD, de ce nu s-au agitat? Acum toată clasa muncitoare( minerii, metalurgiştii, gunoierii, etc) sar la gâtul guvernului să le dea pomeni.

-4 (6 voturi)
Toru Okada
23.02.2021, 12:24:56

cum sa nu se agite? se agita de cel putin 10 ani. iti spun eu ca sunt din zona... stiu ce se misca pe piata asta. :) exista si adevarul ca industria metalurgica din toata europa este pe butuci pentru ca nu poate concura cu preturile de dumping practicate de China, Africa de Sud si Rusia. dar exista si adevarul ca de 20 de ani niciunul din guverne nu face nimic pentru recalificarea acestor oameni si gasirea de investitori care sa preia forta asta de munca, desi stiu toti cei interesati ce se intampla pe piata otelului. USR+PNL nu poate invoca greaua mostenire, trebuie sa aiba solutii. si la targovise, si la hunedoara, si la galati...

-5 (5 voturi)
Toru Okada
23.02.2021, 12:29:46

Lucifer ce faci tu este whatasbout-ism. si eu sunt votant traditional al PNL, dar asta nu inseamna ca tolerez orice de la ei. mentalitatea de ultras este buna in fotbal nu in politica. USR+PNL trebuie sa vina cu solutii pentru problema asta pentru ca ei sunt la guvernare acum si nu altii. faptul ca aia dinainte au fost prosti si hoti nu este o scuza pentru ca astia de acum sa fie prosti. solutia este sa le spuna verde in fata ca nu exista solutie pentru COS si sa gaseasca solutii alternative pentru ei, nu sa ii duca cu zaharelul.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările