Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Specialistă în telecomunicaţii, maestră în zacuscă şi dulceţuri: „Reţetele sunt vechi, din vremea bunicii”

4
8 Dec 2021 04:12:34
Autor: Corina Slămnoiu
Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală

Într-o perioadă tot mai agitată, când mamele nu mai au timp de gătit, produsele cumpărate de-a gata de la producători locali, care folosesc ingrediente naturale, sunt căutate din ce în ce mai mult.

Doamna Carmen Casandrescu, din comuna Moroeni, Dâmboviţa, este un producător local special, care aduce în prim-plan un model sustenabil, bazat pe tehnici tradiţionale. Mai exact, dâmboviţeanca a păstrat reţetele vechi ale bunicii şi le-a dezvoltat într-o mică afacere. 
 
Ea produce conserve din legume si fructe aşa cum le făcea bunica: zacuscă de ghebe, hribi, vinete sau peşte, precum şi dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure, salate, mix de bureţiate după reţete vechi.
 
„Nu că le fac eu, dar conservele şi zacusa sunt unele dintre cele mai bune de pe piaţă. Mai fac şi dulceţuri din fructe de pădure, gutui, de ardei iute. Legumele şi fructele sunt 100% naturale. Zacusca are totul copt şi gătit la foc de lemne, ardei kapia şi gogoşari copţi, ceapă, morcovi, roşii culese toate din grădina proprie, vinete, peşte - macrou, ghebe, bureţi şi altele”, spune doamna Carmen Casandrescu, 58 de ani.  
 
Fructele sunt culese şi ele din pădure sau din grădina proprie, dar şi cumpărate de la piaţă.
 
„Reţetele pe care le folosesc sunt vechi, din vremea bunicii. Toate preparatele sunt gătite cu multă muncă şi pasiune, toate având gust extraordinar şi unic şi nu adaug absolut nimic în afară de puţin zahăr”, spune gospodina.
 

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
 
Carmen Casandrescu a încercat să obţină şi fonduri europene pentru realizarea unei mici făbricuţe, dar birocraţia a dat-o înapoi.
 
Pasinunea pentru tradiţiile şi bucătăria românească au făcut-o pe dâmboviţeancă să meargă, alături de alţi producători locali, la târgurile naţionale de profil, inclusiv la Parlamentul României. 
 
Femeia a lucrat ani mulţi ca specialist în telecomunicaţii, în Moroieni. A rămas fără loc de muncă, în urma restructurărilor de la Romtelecom şi a fost nevoită să producă un ban. Astfel, de 20 de ani de ani trăieşte  din vânzarea bunătăţilor pe care le prepară alături de soţul său. 
 

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
 
Femeia face şi livrări prin curier sau poştă română ȋn toată ţara. De câteva luni, o accidentare la gleznă i-a mai luat din avânt, în sensul că nu a mai putut produce atât de mult pe cât ar fi produs într-o perioadă normală.
 
Preţurile pleacă de la 15 lei, pentru o vacuscă de vinete şi poate ajunge la 30 de lei pentru un borcan de dulceaţă de cireşe amare. Comenzile se pot da pe Facebook - Conserve ca ale bunicii
 

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
 
Vă recomandăm să mai citiţi şi:
 
Afacerea cu legume proaspete, la uşa clientului, creată de doi finanţişti: „Oferim gust autentic, fresh”
 
„Grădina lu' mamaie”, comunitatea din Băleni care aduce în case gustul copilăriei demult uitat FOTO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Pink Moon
8.12.2021, 08:54:52

"De pe vremea bunicii" a devenit deja un clișeu la fel ca ''tradițional"". De parcă toate bunicile din țara asta mari bucătărese au fost. Știu eu câteva mătuși care făceau niște sarmale mari cât pumnul, pline de orez și slănină de-ți venea voma-n gât. Din cauza lor detest sarmalele. Sau.gemuri afumate și prinse de fundul căldării, plăcinte cu nucă sau mac care a doua zi erau tari de puteai bate cuie-n perete cu ele, zacuște pline de ulei, cârnați grași de crăpa inima-n tine, etc. Trăim cu falsa impresie că tot ce au făcut bunicii noștri a fost bun și de neegalat.Unele lucruri au avut farmecul și gustul lor, dar majoritatea au fost făcute prost și în cantități industriale. Cât o privește pe doamna Casandrescu, dacă ultima poză reprezintă zacusca dânsei sau a bunicii, dragă doamnă ma iertați dar arată oribil. De când mama m-o făcut n-am văzut pe cineva să bage orez în zacuscă. Poate-n tocana de legume la borcan sau în ghiveci. Orez bagi când vrei să păcălești produsul, când vrei să iasă cantitate, nu calitate, când vrei să-ți umpli mațul repede. Dar ce spun eu? E rețeta bunicii, deci e de bine.

+5 (5 voturi)
Anti DD
8.12.2021, 09:37:59

corect singurii carnati buni pe care i-am mancat erau unii cei serviti in Polonia dar si aia cred ca erau cei mai prosti din piata romanii nu stiu sa pregateasca carnati se dau mari dar sunt habarnisti sarmale ? LOL nici micii nu stiu sa pregateasca romanii sau tehnica pe jar ...etc etc nu avem cultura gastronomica

-1 (3 voturi)
tac tic
8.12.2021, 19:17:13

Corect! Sunt pline supermarket-urile de produse alimentare gen "de la bunica", de la "hanul boieresc", de la "casa gustului", de la "mama de acasa", de la "prea bun, prea ca la tara", de la "traditii romanesti"... etc. Toate sunt fake, fara gust si fara nicio urma de aroma si de autenticitate culinara; sunt facute din resturi si fara nicio traditie, la norma; sunt rele la gust si departe de orice tangenta cu originea retetelor autentice. Numai cine n-a gustat in viata lui asemenea produse facute in gospodarii pentru consum propriu poate confunda chestiile astea dubioase cu produsele autentice si traditionale. In piata agroalimentara din cartierul meu, mai toti producatorii vand toamna zacusca la borcanele de 400, cu 13-15 lei bucata. Am cumparat si eu cateva borcane in urma cu cativa ani de la un astfel de producator ca cel prezentat in articol. Se lauda ca face 200 de borcane pe zi, in curtea proprie, pe cuptor pe lemne. Imi cer iertare, dar aia numai zacusca nu era... o chestie fara gust, inundata in suc de rosii si ulei... nema gust de vanata coapta si de ardei copt! In fine, in ultimii ani am renuntat sa mai cumpar zacusca de la supermarket sau de la "producatorii" din piata. Am ambitionat-o pe nevasta-mea sa faca acasa, pe aragaz, zacusca asa cum o facea si soacra-mea de-o viata. Dureaza o zi pentru "deranj" ; din 7 kg de vinete, 5 kg de ardei capia, 2-3 kg de morcov, cateva rosii, 2-3 cepe, 1-2 cani de ulei si mirodeniile corespunzatoare, totul facut pe aragazul din bucataria apartamentului de la bloc, ies cam 10 borcane de zacusca autentica, de te lingi pe bot cand o mananci, ca la mama acasa! In medie, iese cam la 7-8 lei borcanul. In plus, sterilizate si bine oparite, borcanele cu zacusca rezista intacte in camara chiar si 2-3 ani. P.S.: Femeia din piata de la care cumparam anual zacusca m-a intrebat in urma cu 3 ani de ce am renuntat sa mai cumpar de la ea. I-am explicat ca nevasta-mea s-a apucat sa faca singura zacusca in bucatarie, pe aragaz si ca e de 100 de ori mai buna decat ce-mi vindea ea si la jumatate de pret. Ca sa-i dovedesc, i-am daruit un borcan de zacusca din "productia" proprie si am invitat-o sa faca diferenta. Dupa cateva zile, cand ne-am reintalnit in piata, a recunoscut ca zacusca mea era mult mai gustoasa si mai autentica decat ceea ce producea ea... mai pe ocolite a admis ca stie si ea sa faca zacusca buna ca a mea, dar nu-si permite pentru ca trebuie sa produca ieftin si sa vanda scump, ca sa-i iasa profitul... Eu faceam 10 borcane in fiecare toamna pe aragaz in bucatarie (8 lei borcanul); ea facea 1000 de borcane in fiecare toamna in curte pe cuptorul cu lemne (15 lei borcanul)...

+2 (2 voturi)
kitty kat
8.12.2021, 15:01:19

Aloo? In ultima pozå våd un fel de pilaf de orez cu cateva bucåti de legume in jur, aia se numeste zacuscå "ca pe vremea bunicii"? Hai så fim seriosi! Multe borcane au etichete promitåtoare dar interiorul e jalnic... Si biata bunica pregåtea atatea borcane cu orice ca så aibe ce pune pe maså copiilor, plus cå atunci legume proaspete nu se gåseau asa ca azi. Zacusca e bunå dacå o faci tu in caså ca så stii sigur ce contine. Punct.

+1 (1 vot)
Modifică Setările