Specialiştii avertizează: în următoarea perioada este aşteptat un val de căldură în stratosferă. Cum va influenţa temperaturile din luna februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: severe-weather.eu
FOTO: severe-weather.eu

Specialiştii avertizează că în următoarea perioadă este aşteptat un val de încălzire stratosferic, ceea ce ar putea avea implicaţii pentru luna februarie şi pentru perioada de primăvară.

Potrivit severe-weather.eu, vortexul polar atinge, de obicei, puterea maximă la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie. 

Pe măsură ce ne îndepărtăm de lunile ianuarie şi februarie, vortexul polar începe să îşi piardă încet puterea, deoarece unghiul Soarelui creşte şi încălzeşte regiunile polare atmosferice superioare. Asta înseamnă că vortexul polar nu este capabil să se apere împotriva „atacurilor” viitoare, care vin în două valuri. 

Luna februarie va aduce temperaturi peste media normală, iar probabilitatea ca ultima lună de iarnă să fie una autentică este scăzută. 

VIDEO: Severe Weather Europe / Youtube

Masa de aer polar îşi va pierde din intensitate odată cu trecerea timpului. Animaţia vizează altitudinea de 28-30 de kilometri, la 60 de grade longitudine nordică şi prezintă dezvoltarea unui stadiu dublu de încălzire. 

În luna Februarie, presiunea atmosferică ridicată de pe teritoriul Asiei şi Europei va aduce după sine temperaturi majoritar crescute comparativ cu valorile obişnuite pentru această perioadă. Asta ar însemna o încheiere precoce a iernii, pe teritoriul Europei. Ca întotdeauna, există posibilitatea tranziţiei neaşteptate a maselor de aer. Prin urmare, un front de aer rece ar putea să se mute deasupra continentului European, însă probabilitatea unui astfel de fenomen este slabă. Fenomenele din stratosferă merită luate în calcul, însă vortexul polar, care deja îşi pierde puterea, nu va putea să genereze destulă forţă încât să afecteze semnificativ temperaturile până la sfârşitul lunii februarie.

Un fenomen natural asemănător a avut loc în luna noiembrie a lui 2019, atunci când temperatura din stratosfera deaspura vortexului polar, de deasupra Siberiei, a crescut cu 40 de grade Celsius. Fenomenul meteorologic de încălzire stratosferică bruscă (SSW- Sudden Stratospjeric Warming) a avut loc, deasupra Siberiei, în jurul datei de 30 noiembrie. Acest fenomen apare periodic din cauza valurilor de căldură care ajung deasupra vortexului polar, potrivit Severe Weather.

Vortexul polar este o masă de aer de presiune scăzută ce se învârte deaspura polilor: la Polul Nord se învârte contrar acelor de ceasornic, iar la Polul Sud se învârte în direcţia acelor de ceasornic. Sub vortexul polar se păstrează întotdeauna aer dens rece cu temperaturi scăzute.

Vortexul polar este permanent prezent deasupra polilor planetei, însă el prinde putere pe măsură ce temperaturile scad şi iarna se instalează. Vara, vortexul polar este slăbit pentru că el este dependent de diferenţa mică de temperatură între ecuador şi poli.

În prezent, vortexul este într-o formă destul de bună, cu un miez relativ rece şi este conectat cu troposfera, ajutând la menţinerea modelului curent de circulaţie.

În aproximativ o săptămână, se preconizează că o undă de temperatură va intra în zona de navigare a vortexului polar, de la vârful stratosferei în jos. 

Încălzirea va apărea în sectorul siberian şi asiatic. În jurul zilei de 10-12, acest prim val de încălzire este probabil să crească, dar ceea ce este, de asemenea, mai important este dezvoltarea unui maxim polar (anti-vortex) peste Pacificul de Nord şi Canada. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite