Statele UE trebuie să respecte dreptul la libera circulaţie, spun deputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilitatea fortei de munca sprijina economia UE
Mobilitatea fortei de munca sprijina economia UE

Printr-o rezoluţie adoptată joi, Parlamentul contestă puternic poziţia adoptată de unii lideri europeni care cer modificări şi restricţii la libertatea de mişcare a cetăţenilor. Restricţiile temporare la libertatea de mişcare a lucrătorilor din Bulgaria şi România au expirat la 1 ianuarie 2014.

Într-o rezolutie comuna depusa de grupurile PPE, S&D, ALDE, Grupul Verzilor/ALE si GUE/NGL, Parlamentul cere statelor membre sa respecte prevederile Tratatului privind libertatea de miscare, un drept garantat tuturor cetatenilor europeni.

Deputatii cer statelor UE sa nu întreprinda nicio care ar putea afecta dreptul la libera circulatie si refuza orice propunere de limitare a numarului de migranti UE ca fiind contrara principiului din Tratat privind libertatea de miscare a oamenilor.
Parlamentul observa ca, odata cu apropierea alegerilor europene, libertatea de miscare a cetatenilor UE a devenit subiect de campanie pentru unele partide politice si ca exista un risc ca aceasta dezbatere sa duca la cresterea rasismului si xenofobiei. Parlamentul arata ca politicieni europeni de rang înalt au facut recent declaratii care submineaza dreptul la libertatea de miscare.

Mobilitatea fortei de munca sprijina economia UE

Studiile recente ale Comisiei au aratat cu lucratorii mobili sunt contributori neti la economiile si bugetele tarilor gazda, se arata în rezolutie.

Desi doar 2,8% din toti cetatenii UE traiesc în alt stat membru decât cel de origine, ei reprezinta un element cheie în succesul pietei interne, contribuind la cresterea economiei UE, spun deputatii.

Combaterea abuzarii sistemelor de sanatate fara discriminare

Deputatii cer statelor membre sa nu îi discrimineze pe lucratorii UE mobili, prin asocierea incorecta a dreptului la libertatea de miscare în scopuri lucrative cu acuzatii de abuzare a sistemelor de asigurari sociale.

Ei reamintesc statelor membre ca au responsabilitatea sociala de a combate abuzarea sistemelor lor de asigurari sociale, indiferent de cine comite respectivele abuzuri, fie cetateni ai respectivului stat membru sau cetateni ai altui stat membru.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite