Deputatul Ionuţ Săvoiu cere sprijin pentru săracii din Târgovişte, care sunt la un pas de debranşare de la apă şi canalizare, din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ionuţ Săvoiu cere sprijin pentru săracii care sunt la un pas de debranşare de la apă şi canalizare
Deputatul Ionuţ Săvoiu cere sprijin pentru săracii care sunt la un pas de debranşare de la apă şi canalizare

Deputatul PSD Dâmboviţa, Ionuţ Săvoiu, a cerut, într-o interpelare, elaborarea unui act normativ pentru sprijinirea persoanelor fizice cu o situaţie materială precarǎ pentru evitarea înreruperii sau chiar a debranşǎrii serviciului de alimentare cu apǎ şi de canalizare.

"Programul de guvernare 2013-2016 menţionează, între obiectivele majore, şi continuarea realizării proiectelor de investiţii pentru modernizarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, atât în mediul urban, cât şi rural, în concordanţă cu Directivele Europene în domeniu, în vederea respectării angajamentelor europene şi internaţionale. A devenit deja o problemă curentă faptul că foarte mulţi utilizatori persoane fizice care nu au venituri sau au venituri mici să acumuleze datorii, ajungând, în cele din urmă, la un blocaj, prin imposibilitatea eşalonării restanţelor la serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare. Consecinţa tristă înseamnă, de cele mai multe ori, întreruperea sau chiar debranşarea acestor servicii. Inutil de precizat că recuperarea pe cale legală a creanţelor, a dobânzilor, a penalităţilor şi a eventualelor cheltuieli ocazionate de executarea silită este extrem de dificilă, uneori chiar imposibilă", spune deputatul. 

Parlamentarul a dat exemplul Municipiului Târgovişte, unde din 67.437 de persoane care beneficiazǎ de serviciul de alimentare cu apǎ şi de canalizare, 19.769 erau restante la plata serviciilor de furnizare a apei şi de canalizare la sfârşitul lui 2013. Valoarea restanţelor se ridică la 4.390.433 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 220 de lei/persoană. Pe lângă datoriile acumulate, 11.478 de persoane au imputate majorări de întârziere în valoare totalǎ de 1.105.649 lei, respectiv 96 lei/persoanǎ. 

"Menţionez cǎ fenomenul meritǎ atenţie deosebitǎ deorece doar 740 de persoane din cele evidenţiate sunt persoane al căror venit se reduce la ajutoare sociale. Astfel cǎ, potrivit actualelor prevederi legislative în materie, autoritǎţile locale nu pot sprijini aceastǎ categorie de persoane defavorizate. Recuperarea creanţelor de la aceşti utilizatori reprezentând dobânzi, penalitǎţi şi imputarea altor cheltuieli ocazionate cu existenţa unui proces şi a executǎrii silite este dificilǎ, uneori chiar imposibilǎ, determinatǎ de faptul cǎ cei mai mulţi au o situaţie materialǎ precarǎ, nu au venituri sau nu posedǎ bunuri. Scutirea la plata majorǎrilor de întârziere sau acordarea unui termen de graţie în cadrul căruia sǎ nu se perceapǎ penalitǎţi de întârziere nu pot fi aplicate deoarece actualul cadrul legislativ, respectiv Legea nr. 241/2006 – Legea serviciului de alimentare cu apǎ, republicatǎ, şi Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilitǎţi publice, republicatǎ, nu permit acest lucru", mai spune Săvoiu.

Actuala prevedere a Legii nr. 241/2006 – Legea serviciului de alimentare cu apǎ şi de canalizare (republicatǎ), respectiv articolul 31, alin. 7,lit. a)-c) stipuleazǎ că:

“(7) Neachitarea facturii în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage după sine penalităţi de întârziere, după cum urmează: 

a) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilite conform reglementărilor legale în vigoare; 

b) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei; 

c) valoarea totală a penalităţilor nu poate depăşi cuantumul debitului şi se constituie venit al operatorului.”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite