Târgovişte: Sorin Erlic, antrenorul Soranei Cârstea timp de 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când avea 15 ani s-a apucat de tenis alături de mai mulţi prieteni impresionat fiind de performanţele excepţionale pe care le reuşeau Ion Ţiriac şi Ilie Năstase în anii 70.

„A fost o întâmplare. Fratele meu a fost repartizat ca inginer energetic aici la Târgovişte şi a fost numit preşedintele asociaţiei sportive. Aveam câteva rachete «Dunlop» foarte vechi şi ne antrenam la baza «Progresul», pe un teren de bitum. Mai târziu am fost selecţionat de antrenorul Stănescu, s-au construit câteva terenuri la stadionul de fotbal şi s-a înfiinţat primul club adevărat, se numea «Metalul» şi aparţinea de Uzina de Utilaj Petrolier”, a povestit Sorin Erlic despre începuturile tenisului Târgoviştean.

Cariera de jucător a lui Erlic s-a terminat destul de repede: „Atunci nu prea aveam cu cine să  jucăm. Ne antrenam cu medicii din oraş, care veneau să joace tenis de plăcere”.

În 1978, după absolvirea şcolii de specialitate de la Bucureşti, Erlic şi-a început cariera de antrenor: „În toţi aceşti ani m-am ocupat de toate grupele de vârstă, dar cel mai mult am pregătit jucătorii care au făcut performanţă.”

A pregătit-o timp de 5 ani pe Sorana Cârstea


Elevul pe care Erlic l-a modelat şi care a reuşit cele mai mari performanţe în sportul alb este Sorana Cârstea, în acest moment, la doar 19 ani, a 27-a jucătoare a lumii.

Sorin Erlic s-a ocupat de călăuzirea primilor paşi în tenisul de performanţă ai Soranei: „Am văzut în ea o viitoare mare sportivă. La doar câteva luni după ce am început să o pregătesc, i-am întocmit un program de pregătire pe patru ani, cu obiective clare în fiecare an. Nu numai că le-a realizat fără mari probleme, dar le-a şi depăşit”, îşi aminteşte Erlic.

„Sorana este o fată cuminte, modestă, muncitoare şi inteligentă”, spune Erlic, care crede că principalul motiv pentru care sportiva a ajuns la un asemenea nivel este faptul că şi-a sacrificat copilăria pentru tenis.

Fiul său face tenis


Laurenţiu, primul copil al familiei Erlic, a fost „dirijat”, către tenis. „La început nu m-am gândit neapărat că va face performanţă, dar recunosc că îmi doream acest lucru”, a precizat Sorin Erlic, mândru că fiul său a fost pe podium la campionatele naţionale de la vârsta de 12 până la 18 ani şi că, în anul 2002, la 15 ani a reprezentat România la campionatele europene.

O altă performanţă notabilă a lui Laurenţiu Erlic a fost obţinută la Circuitul Internaţional al României, competiţie la care a ajuns până în semifinale, unde a fost învins de celebrul Răzvan Sabău.

Întrebări şi răspunsuri


De ce are nevoie un junior pentru a face pasul către tenisul de performanţă?
S.E. Tenisul este un sport foarte costisitor, sunt cheltuieli cu echipamentul, chiria terenului şi mai ales participarea la competiţii. Este imperios necesar ca acel tânăr să fie sprijinit financiar de părinţi.

Unde o vedeţi pe Sorana Cârstea peste câţiva ani?
S.E. Sorana are un potenţial extraordinar. Eu o văd între primele 10, dacă nu chiar 5 jucătoare ale lumii. Mai are nevoie să capete ceva experienţă internaţională la acest nivel foarte înalt şi atunci va exploda.

Ce-i place
"Îmi plac absolut toate sporturile. Înainte mai jucam şi fotbal, dar acum nu mai am timp. Urmăresc la televizor toate evenimentele sportive importante. La oameni apreciez în primul rând seriozitatea", a declarat antrenorul.

Ce nu-i place
"Mă enervează la culme că sportul nu este sprijinit suficient. Toţi politicienii care au fost la putere până acum n-au făcut altceva decât să promită că ne vor sprijini", a adăugat Erlic.

Profil

Data naşterii: 1 aprilie 1956
Locul naşterii: Târgovişte
Stare civilă: Căsătorit, 2 copii, unul de 22 de ani şi unul de 18
Studii: Şcoala de antrenori, promoţia 1978

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite