Târgoviştenii au ales: Turnul Chindiei este simbolul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Chindiei
Turnul Chindiei

Campania lansată, în urmă cu două săptămâni, de ADS Târgovişte şi Adevărul a ajuns la final. Târgoviştenii au ales Turnul Chindiei drept simbol al oraşului. Sondajul a fost însă extrem de strâns.

Turnul Chindiei a acumulat 51,32% din voturi, urmat îndeaproape de Mănăstirea Dealu, cu 48,33%. Cea de-a treia propunere - Muzeul Naţional al Poliţiei Române - a strâns doar 0,35% din voturi.

Iată câteva dintre argumentele târgoviştenilor:

1. "Vot: Turnul Chindiei. Se mai puteau propune şi clădirea Primăriei, Parcul Chindiei etc. însă indiscutabil Târgoviştea se confundă cu Turnul Chindiei şi este simbolul de necontestat al acestui oraş", crede Mihai.

2. "Târgoviştea nu are de ales când e vorba de simbolul oraşului. Indiscutabil şi fără a alege este Turnul Chindiei. Pe unde am trecut în această ţara, când a fost vorba să mă întrebe cineva de unde sunt, răspunsul a fost întotdeauna acelaşi: aaaaa, voi aveţi Turnul Chindiei!!!!!!!! Simplu: Târgovişte = Turnul Chindiei", a scris Elena Dragoş pe site-ul nostru.

3. "În mod clar Turnul Chindiei - în legătură directă cu Vlad Ţepeş. Toate celelalte obiective sau simboluri ale oraşului pălesc pe lângă acesta", spune Adrian Stan.

4. "De Curtea Domnească şi Turnul Chindiei oricine a auzit şi deja, imaginea turnului e sinonima cu Targoviştea. În consecinţă şi eu votez tot pentru Turn", a scris Constantin.

5. "Fără nici o îndoială, simbolul inconfundabil al Târgoviştei este Turnul Chindiei", susţine şi Gigi.

6. "Fără doar şi poate, simbolul Târgoviştei a fost şi va rămâne Turnul Chindia", a scris pe pagina noastră de facebook Puiu Nistoreanu.

image

CLIK PE IMAGINI PENTRU GALERIE FOTO CU TURNUL CHINDIEI

Repere istorice despre Turnul Chindia

Turnul Chindia este cel mai cunoscut obiectiv turistic din vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Turnul Chindia a fost construit pe vremea domnitorului Vlad Ţepeş. Înalt de 27 m, el este alcătuit dintr-o bază de forma unui trunchi de piramidă, din piatră, din care se ridică un corp cilindric din cărămidă roşie, al cărui diametru măsoară nouă metri. Construcţia are trei etaje, din care ultimele două sunt marcate la exterior de deschideri în arc frânt şi de balcoane sprijinite pe console de piatră. Accesul până la partea superioară a turnului se face cu ajutorul unei scări interioare, în spirală. La început, Turnul Chindia era alcătuit din două etaje, iar accesul se făcea pe un pod mobil de la primul nivel, direct din casa alăturată. Aspectul actual se datorează domnitorului Gheorghe Bibescu, care a ordonat restaurarea lui în 1847. Rolul principal al edificiului era unul militar, de apărare. În prezent Turnul Chindia este muzeu, aici funcţionând o expoziţie dedicată celor două domnii ale lui Vlad Ţepeş. La Târgovişte, pasionaţii de istorie au ocazia să interacţioneze cu moştenirea înaintaşilor.  Este o situaţie fericită, întrucât nicăieri în ţară nu s-au mai conservat vestigii de acest tip. După ce urcă 122 de trepte, vizitatorul are parte de o panoramă magnifică.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite