Temperaturi de primăvară la câmpie, însă la munte e jale. Traseele, acoperite cu o crustă dură de gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseele din Bucegi, acoperite de un strat gros de gheaţă. FOTO: Salvamont Dâmboviţa
Traseele din Bucegi, acoperite de un strat gros de gheaţă. FOTO: Salvamont Dâmboviţa

Salvamont Dâmboviţa trage un semnal de alarmă pentru turiştii care să urce la Vârful Omu.  În ciuda temperaturilor înşelătoare din oraşe, neobişnuit de mari pentru data din calendar, toate traseele de acces spre Vârful Omu sunt acoperite de gheaţă.

„Toate traseele de acces spre Vârful Omu, din Masivul Bucegi, sunt acoperite de o crustă dură de gheaţă. Inclusiv traseele considerate de iarnă, respectiv Hornul Mălăieşti şi varianta de iarnă a Cerdacului Obârşiei sunt dificil de traversat chiar şi cu echipament adecvat (piolet, colţari etc.)”, avertizează salvatorii montani.

Viscolul extrem de dur şi îngheţul au fost cauzele pentru care singura conexiune (antenă de telecomuncaţii) din Bucegi, care se află la Cabana Babele, a fost afectată, lăsând fără semnal întreaga Staţiune Padina - Peştera.

Operatorii din turism nu au mai putut efectua nicio operaţiune, şi, mai grav, nici numărul de urgenţă 112 nu a putut fi apelat zeci de ore.

„Serviciile de comunicaţii mobile au fost restabilite. Am avut o lipsă totală a acestora (inclusiv acces la 112) de aproximativ 38 de ore.  Ieri dimineaţă toţi operatorii de telefonie mobilă din zonă şi-au întrerupt serviciile de comunicaţii (telefonie şi internet) din cauza lipsei de energie electrică la Cabana Babele, siteul antenelor GSM”, a fost mesajul transmis pe Facebook de un operator important de turism din zonă.

gheata bucegi

FOTO: Hotel Peştera

Instalaţiile de telecomunicaţii sunt greu de întreţinut pe timp de iarnă. O ştiu cel mai bine meteorologii de la Staţia Meteo de la Vf. Omu. 

Recomandările Salvamont Dâmboviţa

– să ţină cont de atenţionările de vreme nefavorabilă, vânt şi precipitaţii şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, pot fi acoperite de un strat mic de zăpadă;

– să se pornească pe traseu la o oră cât mai matinală întrucât se întunecă destul de devreme iar în condiţii de iarnă timpul de parcurgere a unui traseu pot diferi mult de timpul afişaţi pe tablele indicatoare;

– să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, jachetă de vânt, rucsac, căciulă, apă, mâncare şi lanternă;

– să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis, sau dacă sunt trasee nerecomandate temporar ca urmare a unor obstacole ivite în urma unor fenomene meteorologice specifice perioadei;

– să abordeze traseele montane în funcţie de  nivelul lor de pregătire fizică şi dotarea cu echipament;

– în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru o intervenţie a salvatorilor montani în timp optim în vederea evitării unor situaţii neplăcute, uneori critice.

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de  iarnă doarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheaţă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poliţiştii ameninţă cu proteste de 1 decembrie. Sindicatul Europol: „Nu mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului”

Ce maşini şi avioane de luptă vor putea admira bucureştenii la parada de 1 Decembrie. Restricţiile de circulaţie

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite