Traseul puiului grill împărţit de Florin Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit referatului pe baza căruia procurorii DNA cer Parlamentului aviz pentru arestarea lui Florin Popescu, deputat PMP şi şi fost şef al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, acesta ar fi dat mită electorală 60.000 de pui grill.

Anchetatorii susţin că au dovedit faptul că Popescu a cerut reprezentaţilor unei societăţi comerciale peste 70 de tone de carne de pui ”pe care a folosit-o în scop electoral, distribuind-o cetăţenilor din judeţul Dîmboviţa pentru a-i determina să-l voteze” 

Deputatul PMP Florin Popescu este urmărit penal de DNA pentru infracţiunea de folosire a influenţei. Procurorii îl suspectează pe Florin Popescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi un apropiat al Elenei Udrea, că în campania din 2012 a cerut mai multor oameni de afaceri diverse produse pe care urma să le împartă în campanie electorală drept mită. Potrivit comunicatului DNA, Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, a cerut 70 de tone de carne de pui. În schimbul produselor utilizate drept mită electorală, Florin Popescu le promitea oamenilor de afaceri contracte publice şi protecţie, au precizat surse judiciare pentru gândul.

Pentru că Florin Popescu este deputat, el are imunitate parlamentară. Astfel, dacă pentru un cetăţean obişnuit procurorii solicită arestarea direct unui judecător de drepturi şi libertăţi (n.r. potrivit noului Cod Penal, magistratul care deliberează pe o arestare preventivă se numeşte "judecător de drepturi şi libertăţi"), în cazul lui Popescu trebuie mai întâi Parlamentul să aprobe cererea DNA. Adică în Camera Deputaţilor va fi dat un aviz prin care procurorilor li se va permite sau nu să meargă în faţa unui judecător şi să ceară arestarea lui Florin Popescu. Referatul cu propunerea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a fost depusă în Parlament. Din acest document, surse parlamentare au transmis către gândul detalii legate de dosarul lui Florin Popescu.

Procurorii susţin în cererea înaintată Parlamentului că, la alegerile din 2012,  Florin Popescu, în calitate de preşedinte al P.D.L. Dâmboviţa,  a ”pretins şi primit de la un agent economic o importantă cantitate de bunuri (peste 60 – 80 de tone pui grill, cu o valoare ce depăşeşte 450.000 lei) pe care a folosit-o în scop electoral, distribuind-o cetăţenilor din judeţul Dîmboviţa pentru a-i determina să-l voteze, atât pe el cât şi pe ceilalţi candidaţi ai formaţiunii politice respective la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2012.”

Procurorii susţin şi că, pentru a nu crea suspiciuni şi pentru a nu lăsa urme carnea de pui, era ambalată în pungi neinscripţionate. ”În scopul  împiedicării descoperirii faptei de corupţie, administratorul a livrat produsele, în pungi neinscripţionate, din spaţiul de depozitare al SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL închiriat şi folosit de SC Synergy Invest SRL ”, se arată în cererea procurorilor înaintată Parlamentului.

Filmul operaţiunii "puiul grill"

Ianuarie 2012. Potrivit anchetatorilor, Florin Popescu a orchestrat operaţiunea de colectare a puilor pentru mită electorală încă din ianuarie 2012. Atunci s-a întâlnit cu administratorul SC Avicola Crevedia SA. Florin Popescu l-a asigurat pe acesta că îi va oferi ”sprijinul său”. În ianuarie, cei doi nu ar fi discutat despre mita electorală. ”Discuţiile au avut un caracter protocolar, inculpatul dându-i asigurări administratorului că îl va sprijini în activităţile economice derulate, având în vedere că societăţile comerciale administrate sunt mari contribuabili la bugetul de stat”, arată anchetatorii

Martie 2012. Florin Popescu şi administratorul Avicola s-au mai întâlnit şi au discutat despre cele 60-80 tone de pui. ”În cursul acestei întâlnirii, inc. POPESCU FLORIN AURELIAN i-a cerut  o cantitate de cca. 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste  400.000 lei) pentru a o distribui cetăţenilor din judeţul Dîmboviţa în scop electoral, având în vedere că în luna iunie a aceluiaşi an urmau să aibă loc alegeri locale la care inculpatul candida pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dîmboviţa”, susţin anchetatorii.

Aprilie 2012. Pentru că era o cantitate mare de carne era necesară depozitarea ei în spaţii frigorifice. Astfel că Florin Popescu şi administratorul Avicola s-au întâlnit cu reprezentantul unei societăţii care avea astfel de spaţii. Procurorii spun că pentru a ascunde destinaţia puilor cei doi i-au spus celuilalt om de afaceri că este vorba de acţiune caritabilă a CJ Dâmboviţa. ”Pentru a elimina riscul descoperirii faptei de corupţie, auditorul financiar i-a comunicat martorului că puii sunt destinaţi unei acţiuni caritabile organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa sub coordonarea inculpatului POPESCU FLORIN AURELIAN.”

În dosar se mai precizează şi că, pentru a ascunde operaţiunea, au fost întocmite acte false care atestau că puii erau achiziţionaţi de Avicola de la societatea care administra depozitul frigorific. În realitatea, puii erau furnizaţi de Avicola, iar potrivit actelor tot Avicola îi achiziţiona. ”Pentru a disimula fapta de corupţie şi a împiedica descoperirea ei fie în timpul transportului fie în ipoteza declanşării unor cercetări  ulterioare, o martoră economist la SC Synergy  Invest SRL a întocmit la cererea auditorului financiar,  avizul de însoţire a mărfii  pentru cantitatea de  20.691,2 kg pui grill, având la rubrica furnizor SC Synergy  Invest SRL, iar la poziţia cumpărător SC Avicola Crevedia SA (adică îşi cumpăra propriii pui!)”, se arată în referatul procurorilor

Mai 2012. Puii au ajuns la primarii PDL din Dâmboviţa. ”O parte din puii grill au fost  preluaţi în aceeaşi seară şi în zilele următoare de primarii din trei localităţi precum şi de candidaţii PDL la funcţiile de primar din alte 8 localităţi, un coordonator al colegiului PDL fiind cel  care a stabilit cantităţile  şi a supravegheat derularea întregii activităţi. O altă parte a produselor a fost ambalată de angajaţi ai SC Alfredo SRL în pungi distribuite în scop electoral cetăţenilor din oraşul Pucioasa”, spun procurorii DNA.

DNA susţine că Florin Popescu şi-a făcut campanie electorală în localităţile unde au fost împărţiţi puii electorali. ”Există planşa fotografică cu materiale electorale  distribuite în oraşul Pucioasa care dovedesc faptul că inc. POPESCU FLORIN AURELIAN şi-a făcut propagandă electorală pentru alegerile locale din luna iunie 2012 (la care a candidat pentru un nou mandat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dîmboviţa)  împreună cu primarii şi candidaţii P.D.L. din oraşul Pucioasa şi localităţile în care au fost distribuiţi puii grill”, se arată în documentele achetatorilor.

Apărarea lui Florin Popescu

Întrebat dacă dosarul în care este vizat are legătură cu presupuse fapte de corupţie privind modul de organizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Popescu a declarat,  potrivit Mediafax, că s-a implicat în acea campanie, deşi era suspendat din funcţia deţinută atunci în PDL.

Întrebat dacă în legătură cu acea campanie a cerut bani  unor oameni de afaceri, Popescu a spus că nu a solicitat niciun ban. Întrebat care a fost gradul său de implicare în campania electorală din 2012 şi care acţiunile sale directe, Popescu a răspuns: "În campania din 2012, de la parlamentare, eu nici nu eram preşedintele partidului. Fusesem suspendat de către domnul Blaga, deci nu eram preşedinte de partid şi eu niciodată nu am fost trezorierul partidului, nici la nivelul judeţului Dâmboviţa, nici la nivel naţional. Am făcut campanie, cum să nu fac. Am mers din poartă în poartă, am prezentat oferta electorală şi am spus că, dacă consideră oamenii că mi-am făcut datoria faţă de Târgovişte şi de judeţul Dâmboviţa, să mă voteze".

Întrebat dacă se află pentru prima dată la DNA, Florin Popescu a spus că a mai avut o reclamaţie făcută de "nişte adversari de acolo, din judeţul Dâmboviţa, pe o temă mai veche, cu un stilou", citează Mediafax.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite