Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Traseul de vis din Munţii Bucegi: Cheile Zănoagei - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei - Cascada Şapte Izvoare

3
21 Aug 2015 18:14:37
Autor: Corina Slămnoiu
Foto: hailabord.ro
Foto: hailabord.ro

Dacă nu v-aţi planificat încă zilele de concediu sau vreţi să mai “furaţi” un weekend de aer tare de munte, vă propunem unul dintre cele mai frumoase trasee din Munţii Bucegi, de dificultate medie. Este vorba de traseul Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei - Cascada Şapte Izvoare.

Este un traseu bine marcat, aşa că nu aveţi cum să vă rătăciţi. Este de preferat, însă, să îl începeţi în prima parte a zilei, pentru a nu veni la locul de cazare pe înserat, întrucât zona este frecventată de urşi.
 
 
Cea mai bună variantă de a ajunge la Cheile Zănoagei este DN 71 Târgovişte – Sinaia. Părăsiţi DN 71 şi intraţi pe DJ 713 - Cabana Cuibul Dorului - Şaua Dichiu.
 
De la Cuibul Dorului faceţi stânga spre platoul Padina, pe drum asfaltat recent şi mergeţi până ajungeţi la Campingul Zănoaga.
 
De la Campingul Zănoaga există indicator Lacul şi Cabana Scropoasa.
 
Se trece apa pe un podeţ din capătul din stânga al campingului şi se urmează marcajul cruce albastră.
 
Ţinând partea stângă a Lacului Scropoasa, ajungeţi la capătul Cheilor Orzei. Nu departe se află şi Cascada 7 Izvoare, care se spune că are cea mai pură apă din lume.
 
FOTO: hailabord.ro
 
 
Traseul Cheile Zanoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei - Cascada Sapte Izvoare – este un traseu destul de scurt, de aproximativ o oră şi jumătate, dar plin de peisaje de vis. Cheile Zanoagei din Munţii Bucegi fac parte din Rezervaţia naturală Zănoaga.  
 

Lacul Scropoasa şi Cheile Orzei

 
 
Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice, situat la aproape 1200 de metri altitudine, cu o suprafaţă 5,7 hectare. Lacul Scropoasa alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România, construită în anul 1936. Barajul Scropoasa are 27 de metri înălţime şi 6 metri lăţime.
 

 
Acestea sunt cele mai înguste chei de pe cursul râului Ialomiţa şi unele dintre cele mai înguste din România.
 

Posibilităţi de Cazare

 

Campingul Zănoaga

 
Camping "Zanoaga" este situat în Parcul Natural Bucegi, - Punctul Zanoaga (Platoul Zanoaga, în apropierea Cheilor Zanoagei-DJ714), judeţul Dâmboviţa. Este amplasat într-o zonă de o frumuseţe rară, pe malul Ialomiţei.
 
Camping "Zanoaga", prin cele 14 casute (bungalouri), cu câte două paturi, poate asigura cazarea pentru un număr maxim de 28 de persoane. Atât grupurile sanitare existente în incintă, cât şi căsuţele mobilate sunt dotate corespunzator cerinţelor în materie şi după normele europene. Mai dispune de 12 locuri de campare, 3 foişoare şi recepţie. Este dotată cu staţie de epurare proprie.
 
 
Locurile de campare oferă posibilitatea conectării la reţeaua de energie electrică. Accesul se realizează din DN71 Targoviste - Sinaia, continuând pe DJ713 Cuibul cu Dor - Piatra Arsă până la Cabana Dichiu şi apoi pe DJ713A până la intesecţia cu DJ714.
 

 
Tarife cazare:
 
- 50 lei/casuta/noapte,
 
Tarife campare:
 
- 25 lei/rulota/noapte,
 
- 20 lei/cort 3-4 persoane,
 
- 15 lei/cort 1-2 persoane
 

Cabana Bolboci


 

Cabana Bolboci are 60 locuri de cazare împărţite în două corpuri: cabana mare care dispune de 3 camere triple cu băi proprii, 2 camere cu 4 paturi cu băi proprii, 4 camere duble şi mansardă cu 10 pături deservite de 2 băi şi cabana mică ce dispune de 4 camere duble cu TV şi privelişte spre lac şi un duplex cu TV deservite de o baie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Gabriel Jugănaru
21.08.2015, 23:16:22

Va invitam sa parcurgeti acest traseu alaturi de ghizi montani profesionisti, in cadrul acestui eveniment! https://www.facebook.com/events/1467780716879785/

Teofil Gavril
13.08.2016, 08:16:33

De menționat că traseul prin Cheile Orzei e interzis. Eu am fost cu o echipa în 10 august 2016 și era închis pentru că e surpat traseul în câteva locuri dar noi am urcat direct pe cursul apei ceea ce e riscant pentru că riscul de lunecare pe pietre e mare. Mai mult, pentru exactitate, de la lacul Scropoasa până la Cheile Orzei e un traseu solicitant, scurt dar solicitant prin pădure. Podețul de la începutul Cheilor Orzei e prăbușit pe jumătate. Pentru a ajunge la 7 izvoare de la Scropoasa se face stânga și e un traseu de aprox un kilometru pe când pentru a ajunge în Cheile Orzei se face dreapta și e un traseu de aproximativ 30 de minute mers susținut. Da, se merită parcurs, frumusețea e sălbatică și rar vezi așa cava.

Utilizator Adevărul
2.07.2018, 16:20:52

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările