Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

UE vrea să împiedice speculaţiile şi tranzacţiile riscante

0
3 Feb 2014 07:44:11
Autor: Corina Slămnoiu
Autorităţile naţionale de supraveghere ar fi abilitate să transfere către filiale subsidiare separate activităţile bancare de tranzacţionare cu grad ridicat de risc
Autorităţile naţionale de supraveghere ar fi abilitate să transfere către filiale subsidiare separate activităţile bancare de tranzacţionare cu grad ridicat de risc

UE a propus limitarea libertăţii celor mai mari bănci de a se implica în tranzacţii speculative precum cele care au contribuit la apariţia crizei financiare globale din 2008.


Reformele propuse ar face ca aproximativ 30 dintre cele mai mari bănci să nu mai poată efectua aşa-numitele activităţi de tranzacţionare pe cont propriu, în cadrul cărora băncile utilizează propriile fonduri pentru a face investiţii care să le sporească profitul.
 
Deşi această practică poate fi extrem de profitabilă pentru bănci, UE susţine că ea prezintă multe riscuri şi niciun beneficiu pentru clienţii băncilor sau pentru economie în ansamblu.
 
Pentru un sistem bancar mai sigur
 
Consolidarea stabilităţii financiare a celor mai mari bănci din UE, despre care se spune în general că sunt prea mari pentru a fi lăsate să dea faliment, le va garanta contribuabililor că nu vor ajunge în situaţia de a plăti pentru erorile comise de bănci. Acest lucru s-a întâmplat în timpul crizei financiare, când măsurile de salvarea a băncilor, finanţate din fonduri publice, au înghiţit aproximativ 13% din produsul intern brut al UE.
 
De asemenea, UE doreşte să introducă măsuri menite să delimiteze operaţiunile cu marjă mică, dar sigure, pentru persoane fizice de serviciile de plasamente, cu un grad de risc potenţial mai ridicat. Acest lucru ar garanta siguranţa economiilor deponenţilor şi ar evita necesitatea de a apela la alte măsuri de salvare a băncilor.
 
În baza propunerii Comisiei, autorităţile naţionale de supraveghere ar fi abilitate să transfere către filiale subsidiare separate activităţile bancare de tranzacţionare cu grad ridicat de risc - cum ar fi activităţile de formare a pieţei, securitizarea creditelor ipotecare şi investiţiile în instrumente derivate complexe.
 
Combaterea asumării unor riscuri excesive
 
Propunerea prevede, de asemenea, un control sporit asupra oricăror încercări de a transfera activităţile nou reglementate în sistemul bancar „din umbră”, un sistem mai puţin reglementat din sectorul serviciilor financiare.
 
Comisia speră ca aceste norme să fie ultima verigă din procesul de revizuire a reglementării sistemului bancar european, întreprins în urma crizei financiare. Măsurile adoptate anterior prevăd crearea unor rezerve de capital mai consistente pentru bănci, plafonarea bonusurilor acordate angajaţilor din domeniul bancar şi planuri pentru o uniune bancară în zona euro.
 
Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre. Măsurile ar putea fi aplicabile începând din 2017.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările