Ulciorul, folosit ca limbaj secret în viaţa românilor de odinioară. Ce simboliza şarpele pus ca ornament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezente în cele mai importante momente ale nunţii românilor, ulcioarele ocupau un loc deosebit în tradiţiile românilor din zona Munteniei (Argeş, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman).

„Ulciorul, care mai era denumit şi ploscă, erau prezente în momentele cele mai importante ce preceda nunta propriu-zisă şi erau comandate de mire. Viitorul mire îşi trimitea peţitorii la părinţii fetei cu o ploscă sau ulcior cu vin. Dacă părinţii fetei beau din ulcior, însemna că au acceptat peţirea”, a precizat Cristina Stana, muzeograf la Muzeul de Istorie din Târgovişte.

Un astfel de ulcior de nuntă stă la loc de cinste în Muzeul de Istorie din Târgovişte. 

Este vorba de o achiziţie a Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte în anul 1957, posibil din centrul ceramic de la Drăgăeşti din Dâmboviţa. 

Un loc important ocupa ulciorul la petrecerea de sâmbătă seara (dinaintea nunţii) şi la masa mare de duminică, care consfinţea unirea celor doi miri şi înrudirea familiilor acestora. Cei care trebuiau să bea primii din ulciorul plin cu vin erau însurăţeii. 

Ornamentele şi cromatica folosite la decorarea vasului sunt plină de simboluri ancestrale şi rolul lor era de protejare a familiei. 

„Erau folosite şi pentru chemarea la nuntă, care avea loc joia, în săptămâna nunţii. Acesta era purtat de către fratele de mire, alături de un ştergar de nuntă. Dacă se bea din el de către cei care erau invitaţi la nuntă, însemna că invitaţia era acceptată”, a mai precizat Cristina Stana.

Imagine indisponibilă

Sursa muzeu

Plosca era umplută cu vin, cel mai adesea, dar şi ţuică sau pălincă, în funcţie de zonele geografice.

Simbolul şarpelui reprezintă forţele magice ale pământului, protejează familia şi îi asigură fertilitatea, iar culorile folosite (alb, maro, verde, albastru) întregesc credinţele populare legate de forţele magice ale pământului (puritate, prosperitate, sănătate, fertilitate). 

La Muzeul de Istorie din Târgovişte pot fi admirate doar şase astfel de ulcioare. 

Pe aceeaşi temă: 

Peste 360.000 de turişti au vizitat, în 2019, muzeele din cadrul Curţii Domneşti Târgovişte 

Prima statuetă de tip Venus găsită în România. Este considerată cea mai veche sculptură în piatră din ţara noastră

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite