Un fotograf român a participat la unul dintre cele mai ciudate şi lungi festivaluri din lume, care are loc în Nepal. Femeile ţin post pentru bunăstarea conjugală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Tudor şi-a făcut un obicei din a călători pe tot Globul şi de a surprinde în obiectiv diverse evenimente, de la viaţa de zi cu zi a localnicilor şi până la evenimente mai puţin cunoscute pentru occidentali, dar extrem de importante pentru comunităţile locale.

Marius se află acum în Nepal, în timpul Festivalului Swasthani, care durează o lună pe an. 

„Este un festival inedit. Am vizitat oraşul şi câteva temple. În drum spre Bhaktapur, ne-am oprit pe malul unui râu pentru o ceremonie parte a festivalului Swasthani Brata Katha, festival care durează o lună şi a început pe 21 ianuarie. Despre festivalul ăsta nu ştiam foarte multe, dar am aflat câte ceva după”, ne-a spus Marius Tudor.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

DESPRE FESTIVALUL „DE-O LUNĂ”

Swasthani Brata Katha este o „poveste” hindusă recitată zilnic, timp de o lună, de regulă în ianuarie, şi care dă numele unui festival cu acelaşi nume. 

Cartea citită are 31 de capitole. În ea se povesteşte despre viaţa diferitelor zei şi zeiţe. În centru este povestea zeiţei Swasthani şi a lui Shiva. Swasthani este cunoscută ca o divinitate hindusă care împlineşte miraculos dorinţele celor puri la suflet.  

Cartea sacră a fost transmisă din generaţie în generaţie în Nepal. Brahminii au fost primii care au citit acest lucru. 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Festivalul începe, de obicei, într-o zi cu lună plină şi se sfârşeşte tot într-o zi cu lună plină. În special femeile ţin post întreaga lună, de dragul bunăstării familiei, iar bărbaţii fac baie într-un râu şi chiar beau din apa aceea. Unii dorm pe marginea râului pentru a fi ajutaţi mai mult de zei.

„Ce m-a adus în Nepal? În primul rând curiozitatea. Îmi place tot ce e nou pentru mine şi tot ce n-am descoperit

marius tudor foto

încă. Sunt pasionat de călătorii, de fotografie, iubesc să văd cum trăiesc oamenii în alte colţuri ale lumii şi să aflu mai multe despre tradiţiile şi culturile lor, dar şi despre mâncăruri (iubesc mâncarea din zona asta a Asiei). E un sentiment plăcut să-ţi învingi teama de necunoscut, pentru că, de fiecare dată când mă urc într-un avion care mă duce într-o destinaţie nouă, am un gol în stomac la început. Lucrurile se aranjează pe parcurs, iar golul din stomac devine plăcere pe măsură ce învăţ şi cunosc mai mult”, spune Marius Tudor, fotograf originar din Târgovişte.

Încearcă să se ferească de atracţiile turistice şi îi place să exploreze, la pas, localităţile în care călătoreşte, de multe ori până se „pierde”. 

„Când găsesc oameni care au activităţi sau poveşti interesante, petrec timp în preajma lor şi pun întrebări. La un moment dat, devin invizibil. Dacă zâmbeşti şi ai o energie bună, se simte, iar oamenii te integrează în activităţile lor zilnice şi vor să-ţi împărtăşească experienţele lor. Apoi, totul devine mult mai clar şi mai simplu, inclusiv să ridici camera foto la ochi şi să declanşezi. În al doilea rând, am un prieten foarte bun, Soven Amatya, care s-a născut în Nepal, dar care a emigrat în Marea Britanie acum 44 de ani, împreună cu familia. El şi părinţii lui mi-au povestit despre Nepal, despre frumuseţea locului, despre tradiţii, dar mai ales despre căldura oamenilor şi despre încărcătură spirituală a ţinutului”, adaugă el. 

Nepal este locul unde s-a născut Gautama Buddha, iniţiatorul Budismului, şi tot în Nepal sunt situate 8 din Top 10 cele mai înalte vârfuri muntoase, inclusiv Everest.

Swasthani Brata Katha
Imagine indisponibilă

„Aşa cum Soven mi-a povestit, <<Nepal are multe etnii indigene, soldaţii Gurkha şi Sherpas (şerpaşii) fiind cele mai cunoscute pe plan internaţional. Gurkhasii au o reputaţie de luptători teribili, construită în ultimele două secole şi exemplificată de motto-ul lor: este mai bine să mori decât să fii las>>. Şerpaşii sunt cunoscuţi ca alpinişti de elită, iar Tenzing Norgay l-a însotit pe Sir Edmund Hilary când acesta a cucerit, pentru prima dată, Everestul. Am tot încercat să ajung în Nepal în ultimii ani, iar acum a fost oportunitatea perfectă. Soven este fotograf de nuntă şi a revenit acasă să îşi viziteze rudele şi prietenii, dar şi să fotografieze o căsătorie tradiţională. Aşa, a invitat câţiva prieteni fotografi care să-l însoţească, iar la începutul lunii ianuarie şase dintre prietenii invitaţi aveam deja rezervate biletele de avion. Întotdeauna e bine să ai lângă tine pe cineva de-al locului, care cunoaşte limba şi care te poate ajuta să înţelegi mai uşor cum merg lucrurile”, explică el.

În Nepal sunt 42 de sărbători legale anul acesta şi există câte un festival religios aproape în fiecare lună.
 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă



 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite