VIDEO Într-un sat din Dâmboviţa, bolnavii sunt căraţi cu targa pentru că nu există drum. Accesul se face prin gârlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem în Uniunea Europeană doar cu numele, iar realitatea bate orice film. 30 de familii dintr-un sat din Dâmboviţa trăiesc precum în Evul Mediu: fără canalizare, fără apă şi mai ales, fără drum. Oamenii sunt nevoiţi să meargă prin gârlă şi pe poteci de câţiva centimetri pentru că  altă variantă nu au. De asemenea, urgenţele sunt rezolvate de angajaţii de la SMURD cu ajutorul tărgilor pentru că maşinile nu pot intra.

Toate acestea se întâmplă în comuna Runcu, sat Bădeni, iar pârâul care ţine loc de asfalt se numeşte Tonţea.

„Când vine foarte mare vâlceaua e dezastru. Nu avem pe unde să trecem. Primăria a venit în mai multe rânduri cu utilaje şi au îndreptat pe aici, dar apa sapă în continuu. Canalizare ar trebui să se facă aici”, spune tanti Maria.

La bolnavi se ajunge doar cu targa

O altă problemă gravă, cauzată de lipsa unui drum, este transportul pacienţilor care se poate face doar cu targa. Nu mai vorbim de urgenţele cauzate de incendii, pentru oamenii mor cu zile. 

Angajaţii SMURD sunt priviţi de cele mai multe ori ca nişte eroi pentru că sunt nevoiţi să meargă prin gârlă, cu targa pe braţe, sute de metri.

Şefii administraţiei locale spun că au făcut tot ce le-a stat în putinţă, adică studii de fezabilitate şi proiecte, dar nu au găsit nicăieri fondurile necesare construirii unui drum sau măcar a unor pasaje pe care oamenii să poată merge. Asta, în timp ce în alte localităţi se găsesc bani pentru baze sportive nefolosite (pentru că nu mai sunt tineri) sau ANL-uri.

„Problema este foarte grea şi oamenii se descurcă destul de greu. După cum aţi văzut, este o situaţie deosebită care se perpetuează de ani şi ani. Oamenii aceştia tot speră că va veni o zi când se vor demara lucrări aici la ei. Trebuie să trăiască şi ei la limitele normalului, a declarat Fane Burlăcescu, viceprimar comuna Runcu.

Ajutorul ar trebui să vină de la Ministerul Mediului. De altfel, studiile de fezabilitate pe care primăria le-a plătit în urmă cu 4 ani, cu 80.000 de lei, au fost înaintate lui Laszlo Borbely, care în perioada 2010 –2012 a fost Ministrul Mediului şi Pădurilor.

Proiectul prevede căi de acces pe ambele părţi, cu punţi pietonale betonate şi regularizare de maluri. 

Primaria Runcu are unul dintre cele mai mici bugete din Dâmboviţa, de aproape 300.000 de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite