VIDEO Erupţie a izvoarelor binefăcătoare de la Vulcana Băi. Până acum însă, nimeni nu a reuşit să le valorifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mini-staţiunea de la Vulcana Băi a ajuns o ruină însă, autorităţile ar putea beneficia din plin de bogăţia naturală care izvorăşte din adâncuri. În curtea unui localnic, în fiecare lună, izvoarele pline de apă iodurată şi gazele de şist ies la suprafaţă cu tot cu mâl. Erupţia are câţiva metri înălţime şi adesea produce şi un cutremur foarte mic, ce se simte pe o rază de câteva zeci de metri pătraţi.

La Vulcana Băi, boierii veneau să se trateze de reumatism înainte de al doilea război mondial, iar acum, locul a ajuns acum o ruină. Izvoarele binefăcătoare nu sunt valorificate de nimeni. În urmă cu mai bine de 20 de ani, un

investitor

image

a încercat să readucă la viaţă staţiunea, însă lucrările au fost abandonate cu putin înainte de finaliazare.
 

La Vulcana Băi se află bazinede apă iodurată care au fost utilizate în perioada 1911 – 1940. Mai mult,  acolo ot fi văzute 12 puţuri, care poartă denumiri istorice: Carol, regina Maria, Sf Ilie şi altele.

Tratament pentru reumatism

Izvoarele cu ape iodurate si sulfuroase erau o adevarata binefacere, acum 70-80 de ani pentru boierii care veneau din toată ţara să se trateze de reumatism. Se spune că erau aduşi bolnavi pe targă, iar după câteva băi în ape iodurate, plecau acasă pe picioarele lor. Pe lângă asta, apa tratează cu succes bolile ficatului dar şi bolile stomacului.

image

“Staţiunea a funcţionat mai mult în sistem cooperatist, în sensul că membrii cooperatori făceau băile acasă. Societatea cooperatistă le distribuia apa, iar fiecare membru cooperator avea clădirile lui, unde avea zone de băi, iar oamenii veneau la membrii cooperatori, deci era în sistem privat. Încălzirea se făcea cu piatră . Pietrele erau încălzie în foc şi erau băgate în apă”, ne-a povestit secretarul comunei, Dionisie Burcă.

Înainte de al Doilea Război Mondial, oameni din toată ţara, dar şi din străinătate, veneau să se vindece de boli pe meleagurile dâmboviţene. În 1990 s-a început construirea unei baze de tratament. A început construcţia unui restaurant şi a două bazine. Clădirile au fost, însă, abandonate din lipsă de

bani

image

iar izvoarele s-au colmatat pentru că nu au mai fost folosite.

În 1949, a fost vehiculată pentru prima dată ideea construirii la Vulcana Băi a unui Sanatoriu, unde să se acorde tratament celor suferinzi, folosindu-se apa tămăduitoare, considerată a fi cea mai iodurată din Europa. Clădirile au fost ridicate până la acoperiş iar izvoarele curăţate şi captate în puţuri.

Investitorii vin şi pleacă

Locul în care s-ar putea face o staţiune balneoclimaterică nu mai prezintă interes pentru nimeni, deşi dealul pe care se află izvoarele este plin de apă iodurată şi de gaze de şist. De altfel, un sculptor, are în curte două asemenea puţuri care erup din cauza gazelor o dată pe lună.
 

Pentru a pune pe picioare izvoarele iodurate şi sulfuroase de la Vulcana Băi, cunoscute încă de la 1863 ar fi nevoie de aprpximativ 50 de milioane de lei. În zonă există reţea de apă şi gaze, numai că investitorii întârzie să apară.

image


 

Primarul ne-a spus că un

investitor

image

interesat a venit chiar ieri să vadă despre ce este vorba, dar nu s-a concretizat nimic.

“Au fost tot felul de încercări după 1990. Anul acesta avem două persoane interesate. Le-am pus ce aveam la dispoziţie. Rămâne de văzut în ce măsură ar putea accesa nişte

fonduri

image

europene şi să vină şi ei cu partea de cofinanţare. O asemenea staţiune ar însemna pentru comuna noastră dezvoltarea zonei şi chiar a judeţului”,  a declarat primarul comunei Vulcana Băi, Emil Drăghici.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite