Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Zimbrăria “Neagra”, cea mai mare din ţară, ar putea fi inclusă într-un fond de vânătoare

15
14 Dec 2013 06:34:26
Autor: Corina Slămnoiu
Măsura a fost gândită după ce s-a stabilit că la Bucşani există un număr prea mare de exemplare
Măsura a fost gândită după ce s-a stabilit că la Bucşani există un număr prea mare de exemplare

Chiar dacă zimbrul aflat în regim deschis şi semi deschis este protejat de lege, la Bucşani, impunătoarele animale ar putea fi vânate pentru a rentabiliza Zimbrăria “Neagra”. Măsura a fost anunţată chiar de conducerea Direcţiei Silvice Dâmboviţa, care în acest moment încearcă alături de ICAS Braşov şi Facultatea de Silvicultură din Braşov, să obţină aprobările pentru a cuprinde Zimbrăria “Neagra” în fondul de Vânătoare Bucşani.


Măsura a fost gândită după ce s-a stabilit că există un număr prea mare de exemplare, raportat la suprafaţa ţarcului. În momentul de faţă, Zimbrăria “Neagra” dispune 50 de zimbri, în condiţiile în care are o suprafaţaă de 40 de hectare, care ar fi suficientă pentru 30 de exemplare.
 
„În acest mod, Zimbrăria Neagra, subunitate unde cheltuim trei miliarde de lei anual, va deveni rentabilă. Toţi banii pe care îi vom câştiga din activităţile de vânătoare vor fi investiţi pentru modernizare. Vrem ca rezervaţia de zimbri din localitatea dâmboviţeană Bucşani să îndeplinească condiţiile de ţarc, precum ţarcul de mistreţi de la Bolovani. Sperăm ca proiectul pe care l-am iniţiat cu ICAS Braşov şi Facultatea de Sivicultură să dea rezultate”, a declarat Costel Preda, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.
 
În urmă cu trei săptămâni, primăria Reşiţa a achiziţionat pentru Grădina Zoo, doi zimbrii de la Bucşani. Direcţia Silvică Dâmboviţa, prin Ocolul Sivic Bucşani, a încasat suma de 50.000 de lei.

 
“Zimbrul, în toată lumea, se împuşcă în ţarc. E animal pentru vânătoare, numai că la noi nu există aşa ceva, nu se împuşcă. În ţarc, trebuie aprobări, dar în momentul cand e liber, nu se împuşcă. Nu e păcat să nu îl valorificăm? Să vedem cum o să facem. Se face un proiect de către specialişti. E o cotă, se face totul legal, conform legii. Toţi banii pe care îi vom câştiga din activităţile de vânătoare vor fi investiţi pentru modernizare”, a declarat pentru “Adevărul, Costel Preda.
 
La Bucşani există cea mai mare rezervaţie din ţară
 
Puţini turişti care vizitează judeţul Dâmboviţa ştiu că aici se află cea mai mare rezervaţie de zimbri din România. Pot fi admiraţi în natură 50 de zimbri, dintre care 23 masculi şi 24 femele, ce trăiesc pe 40 de hectare de pădure. "Zimbrăria Neagra'' este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti, iar cele 50 de animale au fost botezate cu nume care încep cu „RO“: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar „Robokap“.
 
La maturitate, după şapte, opt ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă, o tonă şi o sută de kilograme iar femela în jur de patru, cinci, până la 600 de kg. Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.
 
Căi de acces
 
Accesul se face pe DN72, pe drumul care leagă Târgoviştea de Bucureşti, prin Comişani. Distanţa de la Târgovişte până la zimbrărie este de aproximativ 20 de kilometric
 
Preţuri mici pentru vizitarea rezervaţiei
 
Pentru a putea admira exemplarele rezervaţiei turistul trebuie să scoată din buzunar numai trei lei, iar dacă cineva doreşte să petreacă mai mult de o zi la zimbrărie este bine de ştiut că în apropiere se găseşte o cabană, clasificată la trei stele, unde cazarea este de asemenea la un preţ mic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Gicu Gicu
14.12.2013, 07:22:27

O-ho-hoooo, e ca lumea. 50 de exemplare le puteti vana intr-i songura zi si gata cu rezervatia ! PAi cam in cat timp se inmultesc astia ca sa ii vanati voi ?! I-dioti oameni ! VAzura si ei 5 zimbrii si se apuca de vantoare, dupa ce i-au cumparat, ca la noi au disparut. Eu v-as impusca pe voi, cei cu propunerea si pe cei care or sa aprobe. LA fel ati facut si cu dropiile si mai sunt cateva exemplare in Timis, care vin din Ungaria. Noroc ca nu au nevoie de viza

+4 (4 voturi)
Valentin Paraschiv
14.12.2013, 10:27:07

Cum e posibil asa ceva? Dintr-un animal protejat in rezervatie sa se gandeasca cineva sa fie vanat! Responsabilii trebuie imediat destituiti.... iar aceste animale extraordinare, care ne amintesc de un trecut memorabil al Romaniei, pot aduce bani foarte usor prin metode de marketing dedicate.

+2 (2 voturi)
Manole
14.12.2013, 10:56:44

Polonia ni i-a vindut pe bani grei.Noi ii impuscam.Te intrebi daca pe aici domneste delirul.Dar nu! Domneste prostia si hotia!

Murarescu Dragos
14.12.2013, 10:31:39

Pai, ce ar fi daca din numarul asta exorbitatnt de mare ati mai trimite si pe la celelate rezervatii din Romania, isi mai diversifica si ei fondul genetic al zimbilor de acolo. Si, apoi, ideea unei rezervatii este sa ocroteasca animalele in pericol de disparitie pana sunt capabile sa poate trai si inmulti in libertate, nu sa poate fi inpuscate in tarc. Ce vanator este ala care inpusca un animal in cusca? Dar, sincer, care este idee cu impuscatul animalelor salbatice din placere, mai bine isi trag un glont in cap. In libertate sunt destule animale de prada in Romania care pot controla numarul zimbilor in libertate, daca devine prea mare.

+1 (1 vot)
Manole
14.12.2013, 11:06:00

Urmariti va rog canalul de televiziune PV-TV si veti avea raspunsul in ce priveste aceasta sete de-a ucide si mai mult de-a impauna crima ca fiind sportiva si nobila.Poti vedea non stop niste lombrozieni cu precadere din ungaria care insotesc cu muzica simfonica imaginile cu impuscarea si agonia animlelor.

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările