Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Ziua Astronomiei sărbătorită în avans, la Târgovişte. Pasionaţii de astronomie s-au uitat la Lună prin telescop

0
7 May 2022 15:20:28
Autor: Corina Slămnoiu
Ziua Astronomiei, la Târgovişte. FOTO: SARM
Ziua Astronomiei, la Târgovişte. FOTO: SARM

Între mijlocul lunii aprilie şi mijlocul lunii mai, în prima sâmbătă cu luna aflată în preajma fazei de „Prim Pătrar”, se aniversează Ziua Internaţională a Astronomiei (Astronomy Day).

Anul acesta evenimentul are loc la 7 mai, dar Societatea Astronomică Română de Meteori a marcat Ziua Astronomiei la Târgovişte cu o zi mai devreme, pe 6 mai, va participa la Astrofest 2022 la Bucureşti în zua de 7 mai.
 
Timp de două ore, începând cu ora 20:30, pe platoul din Piaţa Tricolorului au fost disponibile telescoape prin care publicul a putut privi în principal Luna, cu peisajul său spectaculos (cratere, văi, munţi) şi câteva stele mai strălucitoare.
 
„Ziua Astronomiei s-a aniversat pentru prima dată în anul 1973 în California în ideea de a nu fi nevoie să mergi la un observator astronomic pentru a privi cerul prin telescop, ci a instala telescoape în spaţii publice făcând astfel accesibile publicului larg observaţiile astronomice prin telescop”, a precizat Valentin Grigore, preşedinte Societatea Astronomică Română de Meteori şi coordonator naţional pentru România al organizaţiei mondiale Astronomi Fără Frontiere.
 
Ziua Astronomiei este o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observaţii astronomice din mijlocul parcurilor, demonstraţii sau alte activităţi.
 

Foto SARM  
  
În România ziua astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Romana de Meteori, primele manifestări având loc în 2003.
 
În prezent Ziua Internaţională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA.
 

 
Foto SARM 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Expediţia SARM către „Marea Eclipsă Americană“, probabil cea mai vizionată eclipsă din istorie
 
Apariţie foarte rară pe cer, la Târgovişte. „Am avut parte de un fenomen fantastic“
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările