Învăţătorul care a înfiinţat 168 de bănci populare. Povestea românului considerat „părintele“ cooperaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti este considerat „părintele“ băncilor populare şi a cooperaţiei. A înfiinţat 168 de bănci populare în toată România şi a fost delegat de către către ministrul Spiru Haret să se ocupe de înfiinţarea acestor organisme financiare care să vină în sprijinul ţărănimii.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti s-a  născut în anul 1861 în comuna gorjeană Scoarţa. A urmat şcoala primară în comuna vecină Copăcioasa, după care s-a înscris la Şcoala Normală din Târgu Jiu.

După absolvire, Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti s-a angajat ca funcţionar la Creditul agricol din Târgu Jiu. Ulterior, a fost numit învăţător şi şi-a desfăşurat activitatea în localităţile Zorleşti, Muşeteşti, Grui şi Bumbeşti.

„În comuna Bumbeşti a desfăşurat o activitate remarcabilă în domeniul şcolar, dar şi cultural, social şi economic. A organizat cercuri pentru adulţi, şezători pentru săteni, a înfioinţat bibliotecă în sat, atelier de lucru manual pentru băieţi şi fete şi a îndrumat copiii dotaţi către învăţătura de carte din şcoli mai înalte“, arată Vasile Arimia, într-o lucrare apărută în volumul „Personalităţi gorjene de-a lungul istoriei“.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti a înfiinţat, împreună cu învăţătorii din plaiul Vulcan, cercul cultural „Lumina Săteanului“ şi a contribuit major la apariţia revistei „Lumina Săteanului“, care a avut un rol important în informarea ţărănimii. 

Delegat de ministrul Spiru Haret să înfiinţeze bănci populare

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti a fot printre primii promotori de organizare a cooperativelor şi, apoi, a băncilor populare. Fiind mutat supervizor şcolar în  Mehedinţi şi, apoi, în Dolj, a susţinut înfiinţarea de bănci populare.

„Ministrul educaţiei din perioada respectivă, Spiru Haret, fiind informat de activitatea lui Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti în judeţele Gorj şi Mehedinţi, l-a chemat la minister şi i-a dat delegaţie de a întemeia bănci populare în toată ţara. Pentru preocupările, dar şi pentru rezultatele obţinute, a fost trecut definitiv în activitatea cooperatisă: controlor, inspector, inspectopr general, consilier, ajungând în organul de conducere pe ţată. Peste 40 de ani a lucrat în domeniul cooperaţiei, fiind bine cunoscut în întreaga ţară, muncă pe care nu a părăsit-o nici după ce a ieşit la pensie, fiind menţinut în funcţie de conducerea de cooperaţie. (...) Concepţia lui era că nu putem avea o ţqară puternică fără un ţăran înstărit şi luminat“,

mai menţionează Vasile Arimia. 

„Este precursorul  de idei şi faptă cooperatistă“

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti a fost considerat părintele băncilor populare, învăţătorul reuşind să înfiinţeze 168 de bănci populare. „Viaţa deunctului e cartea unei întregi epoci de istorie socială românească. El este apostolul, ele este precursorul  de idei şi faptă cooperatistă“, spunea la moartea lui, în anul 1935, inspectorul general şcolar al ţinutului Olt.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti a fost prefect cu delegaţie, între anii 1918-1919, inspector administrativ şi senator. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite