Aberaţiile birocraţiei din România. Cum poate o captare de apă să afecteze lupul şi liliacul mediteranean cu potcoavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Tismana trebuie să realizeze un studiu de impact asupra lupului şi liliacului mediteraneean
Primăria Tismana trebuie să realizeze un studiu de impact asupra lupului şi liliacului mediteraneean

Lupul şi liliacul mediteranean cu potcoavă stau în calea realizării unei investiţii deosebit de importante pentru oraşul Tismana. Este vorba de asigurarea unei surse de alimentare cu apă potabilă a două sate, care se confruntă cu probleme mai ales pe perioada de vară.

Primăria oraşului Tismana trebuie să realizeze un studiu de impact cu privire la efectele pe care le va avea captarea unui izvor asupra celor două specii. Studiul a fost solicitat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj. 

„Am auzit şi eu acum de existenţa liliacului mediteranean mic şi mare cu potcoavă. Nu ştiu dacă există aceste specii, dar în avizul pentru obţinerea de la Mediu a dreptului de a construi captarea este menţionată şi efectuarea studiului de impact aspra lupului şi a liliacului liliacului mediteranean mic şi mare cu potcoavă. 

De ce o captare de apă ar putea să afecteze cele două specii? Noi nu luăm apa din peşteră, iar lupul nu se otrăveşte dacă bea apă de acolo. Cred că facem un bine pentru aceste specii. Acestea sunt ciudăţeniile României“, mărturiseşte Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.

Acesta a menţionat că efectuarea studiului va însemna costuri suplimentare: „Un studiu de impact de acest fel se face de către o firmă specializată contra, evident, unei sume de bani. O să mai dureze“.

Apa se pierde printre stânci prin fenomenul carstic

Pârâul pe care autorităţile din Tismana vor să-l capteze se pierde, apoi, printre stânci, prin fenomenul carstic, astfel că nu are vreun impact asupra mediului. Primarul localităţii Tismana a explicat în ce va consta lucrarea: „Pe albia pârâului respectiv se face un baraj şi apare un luciu de apă. Când ajunge la nivelul barajului, apa deversează şi noi preluăm apa printr-o ţeavă. Noi vrem să luăm din debitul pârâului cam 20 la sută din acesta, cam 1 litru pe secundă“.

Primăria Tismana a cheltuit 70.000 de lei doar pentru întocmirea documnetaţiei

Conducerea Primăriei Tismana încearcă de aproximativ un an şi jumătate să obţină terenul pe care se află pârâul. Acesta aparţine Romsilva şi vrea să-i ofere, în schimb, un teren forestier de aceeaşi suprafaţă, care este amplasat într-o zonă mult mai bună, în apropierea unui drum naţional. 

„Suntem în faza finală de obţinerea a avizelor de la Romsilva. Dar nu s-a terminat aici. Trebuie, apoi, să obţinem alte avize de la Garda Forestieră Vâlcea, după care va urma Apele Române. Până acum am cheltuit pe studii geologice, hidrologice, pe cadastre, studiu de fezabilitate aproximativ 70.000 de lei. (…) Toată această birocraţie mi se pare exagerată, mai ales că terenul nu pleacă din domeniul public al statului“, a menţionat Marian Slivilescu.

Satele Topeşti şi Vâlcele ar urma să fie alimentate cu apa din pârâul Pârgavu. „În cele două sate sunt probleme cu alimentarea cu apă mai ales pe timpul verii. Apa din sistemul public nu mai ajunge decât dacă o pompăm. Sursa aceasta pe care ne dorim să o folosim ar asigura apa în sistem gravitaţional“, a mai precizat primarul Marian Slivilescu. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Parc de 2 milioane de euro peste o fostă groapă de gunoi. Are scenă acoperită şi sistem inteligent de irigaţie 

Tânărul care a preferat să rămână în satul său şi să lucreze alături de bunicul lui la confecţionarea de haine populare

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite