Afacerea de familie a unui preot: mure bio livrate la domiciliu. „O cultură n-are rost fără să-i dai tot ce-i trebuie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Adrian Porei, în vârstă de 45 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a pus pe picioare, cu ajutorul familiei, o afacere apetisantă. Acesta a înfiinţat o plantaţie de mur în satul Vălari, de la Poalele Munţilor Vîlcan.

Ideea le-a venit soţilor Porei atunci când, într-un concediu, au vizitat o plantaţie. „În urmă cu trei ani, am fost într-o staţiune şi, pentru că ne plictiseam puţin, am ajuns cu soţia într-o plantaţie, şi ne-am «îmbolnăvit» în sensul pozitiv, pentru că murele erau coapte şi am prins drag de ele. Ne-am oprit asupra unui soi pe care l-am văzut. Este important să vezi fructul înainte. A fost mult de muncă, pentru că terenul se află într-o zonă de munte şi era plin cu rădăcini, astfel că a fost nevoie să fie scarificat, dar ne ajută clima, pentru că e puţin mai umedă, iar plantele s-au adaptat foarte bine la această zonă“, ne explică părintele Adrian Porei.

 Cum a luat naştere plantaţia 

Părintele Adrian Porei a achiziţionat peste 300 de plante, iar plantaţia a început să prindă rădăcini. „Pentru început am achiziţionat 350 de plante, după care, în anul următor am cumpărat ţeavă şi, cu ajutorul familei, am reuşit să realizăm plantaţia, ne spune Adrian Porei. Acesta ne mărturiseşte că moşteneşte pasiunea pentru agricultură de la tatăl său care a fost inginer agronom: „Eu mă ocup mai mult de plantaţie. Îmi place. Cred că-l moştenesc pe tatăl meu care a fost inginer agronom. Cred că de la el am pasiunea aceasta“. 

„Nu este uşor, dar este frumos“

În această perioadă, familia Porei culege roadele muncii sale. Murele s-au copt şi sunt gata de cules. „Este prima producţie, pentru că anul trecut, chiar în perioada de coacere, a bătut grindina cumplit şi am rămas fără nimic. În acest fel, am înţeles că o cultură, fără să-i dai tot ce-i trebuie, nu are rost. Atunci, am cumpărat plasă din Italia şi am făcut acest sistem antigrindină cu forţe proprii. Investiţia a meritat pentru că şi în acest an a căzut grindina, dar cultura a fost protejată şi nu a avut de suferit“, precizează Adrian Porei. El crede că murul ar putea să fie o soluţie pentru orice fermier: 

image
 „Nu este uşor, dar este frumos. Simţi fiecare lucru pe care îl faci, iar acum au început să vină şi roadele. Eu cred că ester o soluţie pentru toţi locuitorii ţării noastre, unde industria este aşa cum este, mai ales în zona noastră. Cred că agricultura făcută de micii fermieri care se dezvoltă ar putea să reprezinte o sursă de existenţă“. 

Mure bio 

Părintele ne spune că fără dragoste faţă de plante şi natură nu se poate face nimic: „O plantaţie fără apă şi gunoi de grajd, protecţie împotriva intemperiilor, şi dragoste nu poate exista, pentru că există o anumită comunicare între cel care îngrijeşte o plantaţie şi planta în sine. Nu folosim nimic chimic, ci doar gunoi de grad, pricepe, apă şi ajutor divin“.
 

Comercianţii pun adaos dublu

Adrian Porei este nemulţumit de comercializarea murelor. El spune că adaosul pus de comercianţi este dublu faţă de preţul de achiziţie, iar vânzătorul câştigă la fel ca producătorul: „Este puţin mai greu cu comercializarea. Cei din pieţe sau târguri încearcă să cumpere marfa cât mai ieftin, iar noi dorim să obţinem un preţ corect, dar ei vor să câştige dublu  decât cel care produce. Noi investimfoarte mult, iar un comerciant de pe piaţă investeşte într-un cântar şi imediat vrea sîă câştige dublu. Cred că trebuie să ţină cont şi de munca noastră“. Preţul de vânzare este de 14-15 lei/kg. 

Murele sunt vândute pe Facebook

image

Murele sunt vândute la domiciliu de către membrii familiei, cu ajutorul reţelelor de socializare: „Livrăm şi la domiciliu. Avem o pagină de Facebook unde primi comenzi. În acest mod am reuşit să ne vindem toată marfa. Facebook-ul este o metodă mai ieftină. Am vândut la rude, la cunoştinţe şi încercăm să vindem şi la retaileri, dar ei dau oferă un preţ mai mic. Cred că ar trebui să plătească şi munca omului“. 

Producţie de trei tone

image


Producţia de mure estimată pentru acest an este de trei tone. Adrian Porei ne spune că îşi va extinde plantaţia: „Încercăm să ne extindem. Am achiziţionat un teren. Dacă plantaţia este mai mare şi cantitatea este mai mare, altfel de aşezi la masă cu un cumpărător. Durata de viaţă este de 15-20 de ani, dar se înnoieşte foarte repede“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite