articolul anterior articolul urmator

Afirmaţia nebunească care l-a trimis pe Gheorghe Şincai la închisoare. Găsit nevinovat, a fost obligat să achite cheltuielile de judecată

5
13 Aug 2017 06:05:37
Autor: Alin Ion
Gheorghe Şincai a fost întemniţat şi acuzat pe nedrept
Gheorghe Şincai a fost întemniţat şi acuzat pe nedrept

5 Comentarii

cosma marin
13.08.2017, 09:29:54

Nu stiu cit este de adevarat ceea ce scrie in acest articol ,dar ce este cert :Noi romani datoram mult acestuia carturarcare a fost unul din fondatori organizatiei literarculturale Scoala ardeleana !Organizatie care a intors cu 180 de grade viitorul nostru !Daca biserica ortodoxa avea tendita o apropiere cit mai puternica spre popoarele slave ortodoxe folosind un scrisul slavon ,Scoala ardeleana sustinuta de grecocatolicismul ardelean a schimbat literele chirile cu cele romane ,deasemenea au fost multe cuvinte slavone schimbate cu cuvinte de origine latina preluate de la alte tari latine ,astfel ne-am apropiat mai mult de neamurile (latini)din vestul europei ,adica am schimbat macazul de la directia Moscova spre Paris !Deasemenea Scoala ardeleana a infintat la inceput scoli satesti folosind la predarea la ore Limba romana ,astfel in tot ardealul tarani au avut acces la scoala drept rezultat se vede si astazi ,ardeleni se deosebesc de romani din celelalte tari romanesti !Deci s-a format o traditie culturala !In Moldova si tara romaneasca aveau acces la scoala doar cei bogati Fara biserica Grecocatholica ardeleana si fara Scoala ardeleana noi romani astazi am fi vorbit poate limba rusa !Suntem singura tara ortodoxa care foloseste alfabetul latin !!

+2 (4 voturi)
Andrei Tirighie
13.08.2017, 12:09:40

!Suntem singura tara ortodoxa care foloseste alfabetul latin ??

+2 (2 voturi)
AD Varu'
14.08.2017, 02:11:05

cosma marin Beneficiile Bisericii Greco-Catolice nu pot fi ignorate, printre acestea si cele enumerate de tine. Dar sa tragi concluzia ca "am fi vorbit lb. rusa" de nu ar fi existat cultul Greco-Catolic ....este cam aberant. Citeste despre persecutare românilor transilvăneni care au refuzat sa uniunea cu Roma. Celor din neamul bunicilor mei li se zicea in sat si "Ungureanu", pentru ca veneau din Transilvania. De fapt veniseră mai tarziu, pentru ca întreg satul aparuse in urma venirii "refugiatilor" din Transilvania pe la 1700+. Nu in ultimul rand, pâna la limba rusa, am fi vorbita polona, maghiara sau turca dacă nu ar fi existat reperul credintei ortodoxe. Iti recomand sa vizitezi mănăstirile fortificate din Nordul Moldovei si sa înțelegi contextul.

Lucică
13.08.2017, 14:07:33

și se mai miră regățenii de ce îi urâm pe unguri !

-2 (4 voturi)
popescu costel
13.08.2017, 15:40:38

Nu se miră, li se pare normal

+1 (1 vot)