Alegeri prezidenţiale 2019: Cum a votat o persoană aflată în scaunul cu rotile. „Trebuie să votezi pe genunchi sau să pui cumva buletinul pe perete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Gavrilescu, persoană aflată în scaunul cu rotile, a votat la secţia din satul Buduhala, comuna Teleşti, din judeţul Gorj. Acesta a fost ajutat de soţia să intre în secţia de votare, pentru că aceasta nu era amenajată cu o rampă.

„A fost destul de greu, pentru că a trebuit să urc cu căruciorul câteva trepte. M-a ajutat soţia, pentru că, altfel, nu aş fi putut vota. Am tot semnalat această problemă  de mult timp, deoarece eu aici votez mereu, dar nu s-au luat măsuri. Şi la aceste alegeri, situaţia este neschimbată“, a spus Robert. Acesta a întâmpinat probleme şi în cabina de vot: „Acea masă pe care trebuie să pui buletinul de vot pentru a vota este prea sus pusă şi nu pot ajunge la ea. Trebuie să votezi pe genunchi sau să pui cumva buletinul pe perete ca să pot aplica ştampila“. 

„ Mi-a cerut să şterg fotografia din telefon“

Robert s-a fotografiat în faţa secţiei de votare cu buletinul pe care a fost aplicat un autocolant pentru a arăta faptul că secţia nu este adaptată, dar că, în ciuda acestei probleme, a reuşit să voteze, moment în care o poliţistă care se ocupă cu ordinea la secţia de votare din Buduhala i-a cerut să şteargă fotografia din telefon, pentru că este ilegal să realizeze fotografii în incinta secţiei: „Mi-a spus că nu am voie să fac fotofrafii în incinta secţiei de votare. I-am explicat că vreau să arăt că am votat, în ciuda greutăţilor. Mi-a cerut să şterg fotografia din telefon, pentru că este ilegal. Eu doream să demarez o campanie pe Faceboook cu privire la secţiile neamenajate. Am explicat că eu nu pozez buletinul de vot, ci propriul buletin“

Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, a precizat că nu este interzisă fotografierea în afara secţiei de votare şi că aspectele semnalate vor fi verificate: „Aspectele semnalate vor fi verificate de poliţişti din cadrul Compartimentului de Control Intern“.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, peste 86% din secţiile de votare de la nivelul ţării asigură accesul persoanelor cu mbilitate redusă. Conform legii, alegătorii care se deplasează cu dificultate pot vota la orice secţie de votare amenajată corespunzător. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite