Ansamblul realizat de Brâncuşi la Târgu Jiu, propus pentru a intra în patrimoniul UNESCO din anul 1993. Guvernanţii au „dormit“ timp de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, are şanse scăzute de a fi inclus în patrimoniul universal al UNESCO din cauza nepăsării guvernanţilor.

Istoricul Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, a precizat, astăzi, la Târgu Jiu, că ansamblul conceput de marele sculptor Constantin Brâncuşi a fost propus încă din anul 1993 pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO, dar România nu a întocmit timp de 20 de ani dosarul necesar pentru a fi făcut acest pas. Tocmai din acest motiv, şansele pentru ca operele lui Brâncuşi să facă parte din patrimoniul UNESCO s-au redus. 

„Dosarele au fost făcute bine, doar că au fost făcute puţin mai târziu. UNESCO nu mai are o focalizare pe Europa în momentul de faţă. Noi l-am propus pe Brâncuşi în anul 1993, iar dosarul a fost făcut la începutul anului 2013. Este bine făcut, dar UNESCO este obligat să se ocupe de situri istorice sau culturale care sunt în zone supuse războiului sau distrugerii. Vedeţi ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, în Siria sau în Irak. E normal ca organizaţia să fie preocupată de aceste locuri şi nu mai este focalizată pe Europa de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Noi am avut şansa în anii 90, după căderea regimurilor comuniste, şi atunci am propus foarte multe situ-uri şi, la unele dintre ele, dosarele au avut succes, dar ce m-a frapat în cazul ansamblului de la Târgu Jiu a fost această diferenţă de timp, de la începutul anilor 90 şi până în 2013. Altfel, dosarele sunt bine făcute. Există o decizie care trebuie luată, în sensul de a merge numai cu Coloana fără de Sfârşit sau mergem cu tot ansamblul pe care l-a gândit Brâncuşi. Este evident că există o axă şi dispunerea lor are o logică pe care artistul şi-a dorit-o. Trebuie să consultăm specialiştii şi să vedem care variantă e mai uşor de acceptat la nivelul instanţelor care decid ce sit-uri culturale intră pe lista UNESCO. (...) Nu scandalurile care au avut loc în jurul lucrările de curăţare, ci trebuie înţeles faptul că UNESCO a avut în fiecare deceniu unele priorităţi“

„UNESCO nu o să facă curăţenie în locul nostru“

image

Adrian Cioroianu spune că eventuala includere în patrimoniul UNESCO va creşte responsabilitatea ţării noastre cu privire la operele lui Brâncuşi: „UNESCO nu o să facă curăţenie în locul nostru. Faptul că unele situri intră pe lista UNESCO nu ne scuteşte de responsabilitate, ci dimpotrivă, responsabilitatea României creşte. Nu vor trimite ei paznici şi oameni care să se ocupe de îngrijire“. 

Decizia a fost amânată 

Ambasadorul României la UNESCO a precizat că s-a amânat luarea unei decizii: „E vorba de o amânare, nu de o respingere. Cei cu care am stat de vorbă şi mi-au prezentat dosarul mi-au semnalat acest lucru că din 93, de când am venit cu propunerea de a include în patrimoniul UNESCO ansamblul de la Târgu Jiu şi până în 2013 nu s-a făcut nimic. Trebuie să vedem care sunt condiţiile reale şi să facem puţină educaţie. (...) 

Nu cred că e cineva de vină cu privire la această situaţie, ci trebuie să acceptăm că România a avut alte priorităţi. Ca profesor, ştiu că, din păcate, educaţia şi cultură rămân întotdeauna la urmă. Contează ceea ce facem de acum încolo“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite