Care lună a anului este considerată cea mai depresivă. „Depresia afectează 25% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia afectează mai mult femeile, decât bărbaţii                                                          Foto: neoroaxis.ro
Depresia afectează mai mult femeile, decât bărbaţii                                                          Foto: neoroaxis.ro

În fiecare an, se stabileşte care este ziua cea mai tristă din acel an (blue monday), iar anul acesta va fi pe 17 ianuarie.

Luna ianuarie este considerată de către specialişti ca fiind luna cea mai „depresivă” a anului. 

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale omului modern. „În prima jumătate a vieţii, depresia afectează 25% dintre femei şi 12% dintre bărbati, indiferent de zona geografică şi culturală, datorită diferenţelor hormonale, efectelor pe care naşterile le au asupra femeilor, modelelor comportamentale învăţate în familie şi societate.

După vârsta de 50 de ani, depresia apare în mod egal la ambele sexe, dar frecvenţa depresiei creşte la vârstnici. Primul episod depresiv apare, de regulă, între 20 şi 50 de ani, adesea el fiind urmat şi de altele de-a lungul vieţii“, arată medicul neurolog Cristina Căliman, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă  Târgu-Jiu.

Predispoziţia genetică

Există o predispoziţie familială a instalării depresiei. Riscul apariţiei acesteia este de două-trei ori mai crescut la rudele de gradul I ale pacientilor depresivi.

„Dincolo de predispoziţia genetică există şi o serie de factori sociali şi afectivi care declanşează depresia: pierderea unui părinte la vârste fragede, pierderea partenerului de viaţă sau a copiilor, pierderea locului de muncă, eşecul şcolar, sentimental sau financiar“, mai arată medicul neurolog.

Cum se manifestă depresia 

Potrivit medicului Criistina Căliman, depresia, la ambele sexe, poate avea următoarele manifestari: dispariţia  interesului şi a plăcerii, tulburări ale apetitului alimentar, greutăţi de concentrare, lipsa respectului de sine, tristeţe marcată, tulburari ale somnului, anxietate, stări de apatie sau agitatie, lipsă de iniţiativa şi, în cazuri extreme, planuri de sinucidere.

„Există şi forme de depresie specifice: depresia post-partum- o formă de depresie care apare la femeile ce tocmai au născut şi care, de obicei, evoluează favorabil, remiţându-se în majoritatea cazurilor; depresia de doliu - apare la 2-3 săptămâni după decesul persoanei apropiate şi se remite în aproximativ 2-3 luni. În situaţia în care se prelungeşte peste 6 luni este catalogată ca fiind „doliu patologic; depresia cauzată de o boală somatică (exemplu: boli endocrine sau tratamente cu medicaţie având efecte ca adverse instalarea depresiei -Interferonul); depresia de pensionare – depresia omului activ care, dintr-o dată, se simte inutil şi bătran şi Depresia de involuţie - apare la oamenii bătrâni şi, de multe ori, poate fi confundată cu demenţa şi tratată greşit“, a mai precizat medicul Cristina Căliman.

Depresia prezintă un risc crescut de recurenţă

Depresia este o afecţiune care se tratează cu succes, dar care, din nefericire, prezintă un risc de recurenţă. „După un prim episod depresiv, riscul de recurenţă este de 50%, după 2 episoade creşte spre 90%, iar după mai multe episoade devine peste 90%. Deoarece este o boală care poate distruge relaţiile familiale şi sociale ale pacientului şi care, uneori, se poate finaliza chiar prin sinucidere, este obligatoriu ca acestei patologii să i se acorde atenţie maximă de către medic şi anturajul pacientului“, prezintă medicul neurolog. 

Persoana afectată de depresie trebuie tratată medicamentos şi să beneficieze de psihoterapie, dar şi  de supraveghere şi susţinută de familie şi prieteni. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Revolta unor elevi de liceu din Târgu Jiu împotriva unei profesoare. „De aici tragem ponoasele”

Un bărbat din Gorj a încercat să îşi pună capăt zilelor când a văzut factura la energie electrică

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite