Casa primului tipograf al Gorjului, locul de întâlnire al unor importanţi oameni de cultură români, a ajuns o ruină. Locuinţa este disputată în instanţa de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Miloşescu din Tismana a ajuns o ruină
Casa Miloşescu din Tismana a ajuns o ruină

Casa de vacanţă a primului tipograf al judeţului Gorj, Nicu D. Miloşescu, a ajuns o ruină. Imobilul se află în localitatea Tismana, în apropierea renumitei mănăstiri. Altădată, casa era locul de întâlnire şi de petrecere a timpului liber al unor dintre cei mai importanţi oameni de cultură din ţară.

Casa Miloşescu din Tismana se află, în prezent, în proprietatea Direcţiei Silvice Gorj, însă terenul aparţine Primăriei Tismana, în urma unui proces pe care l-a câştigat. Locuinţa, care este construită la începutul secolului trecut, reprezenta locul de întâlnire a mai multor oameni de cultură. Se cunoaşte prietenia dintre tipograful Nicu D. Miloşescu, care a avut o contribuţie importantă la mişcarea culturală din acea vreme, şi poetul George Coşbuc. 

 Miloşescu a cumpărat, în anul 1900, un teren pe care a construit ulterior o vilă. La mică distanţă de acest loc, şi George Sfetea, cumnatul lui George Coşbuc, a achiziţionat şi el un teren pe care construit o vilă, care mai există şi acum şi are destinaşie turistică. La cele două locuinţe ale prietenilor săi îşi petrecerea vacanţele poetul George Coşbuc.

Casa lui Nicu Miloşescu avea un farmec aparte şi a fost eternizată de către renumitul pictorul Iosif Keber. 

Din păcate, în prezent, locuinţa stă se prăbuşească. Gardul este distrus, iar interiorul casei este degradat. Tipograful Miloşescu a avut un singur fiu, care a murit devreme, astfel că nimeni nu a revendicat locuinţa. 

„Se organizau în această casă chiar cenacluri literare. A avut un singur copil, care, din păcate, nu i-a urmat traiectoria tatălui şi a murit la o vârstă tânără. Nu a mai avut moştenitori. După Revoluţie, casa din Tismana nu a fos revendicată pe nicio lege ultrioare anului 1990. În perioada comunistă a fost cabană de vânătoare a Direcţiei Silvice, sediul de birouri şi, apoi, casă pentru cazarea muncitorilor forestieri. Nu ştiu de ce a fost lăsată să ajungă o ruină. Nu s-a intervenit deloc în ultimii 30 de ani“, a precizat primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu.

tismana

 

Primăria Tismana deţine terenul, iar Direcţia Silvică are locuinţa

Conducerea Primăriei Tismana susţine că locuinţa şi terenul aferent care au aparţinut primului tipograf din Gorj au fost preluate abuziv de Direcţia Silvică Gorj, astfel că a acţionat în judecată pentru a le dobândi. „Primăria, în anul 2006, a început revendicarea terenului şi a casei. Casa şi terenul au fost ocupate în mod abuziv de către Direcţia Silvică. Am câştigat terenul, dar nu şi construcţia. S-a ajuns până la Curtea de Apel Craiova. Aşa a apreciat instanţa de judecată“, spune primarul din Tismana.

Proces între Primărie şi Direcţia Silvică 

Conducerea Primăriei Tismana a vrut să cumpere locuinţa de la Direcţia Silvică la valoarea de inventar, dar casa a fost scoasă la licitaţie la preţul de pornire de 27.000 de lei, astfel că în prezent se derulează un nou proces între cele două instituţii. „Am dorit să obţinem casa pe cale amiabilă, adică la valoarea de inventar. Am fi acceptat să plătim suma de 7.300 de lei. Am observat, însă, că se scoate la licitaţie, iar valoarea la care este licitată este de 27.000 de lei.

tismana

Am luat foc când am văzut că se organizează licitaţie. Noi nu putem să licităm la nesfârşit, dacă am fi participat la licitaţie. Consiliul Local mandatează şi aprobă doar o sumă. Nu ştiu cum se poate scoate la licitaţie construcţia, dar fără teren. Contestăm în instanţa de judecată dreptul Direcţiei Silvice de a vinde această casă. Noi suntem într-un proces în derulare cu Direcţia Silvică, în care trebuie să demonstreze legalitatea ocupării acestei clădiri şi includerea ei în inventarul patrimoniului Direcţiei Silvice. Legea spune că terenurile şi imobilele nerevendicate  intră în patrimoniul Primăriei“, a mai spus primarul Marian Slivilescu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite