Cât câştigă cei care trăiesc din vânzarea ciupercilor: „În perioadele bune, am dat mânătărci în valoare de 1.500 de lei pe zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii care trăiesc în satele din apropierea pădurilor din judeţul Gorj reuşesc să-şi asigure un venit consistent din ceea ce le oferă natura.

Pădurea dintre localităţile Arcani şi Peştişani era plină, în urmă cu doar câteva zile, de localnici din satele din apropiere. Aceştia căutau ciuperci care au apărut din belşug după ploile din ultima perioadă. Pe marginea drumului, ofertele de ciuperci erau diversificate, iar preţurile erau diferite în funcţie de calitatea şi sortimentul acestora. Un kilogram de mânătărci se vindea cu 20 de lei, iar unul de ghebe cu 10 lei. 

O mică avere din vânzarea ciupercilor

Nicolae Cocolea, din satul Valea Mare, comuna Runcu, este unul dintre cei mai vechi căutător şi comerciant de ciuperci. A reuşit să strângă o mică avere din vânzarea ciupercilor. A vândut, împreună cu alţi doi membri ai familiei, şi de 1.500 de lei zi. „În fiecare an venim şi căutăm ciuperci în pădure, după care le vindem. Anul acesta au fost multe ciuperci. Trei persoane din familie am vândut, în zilele bune, cam de 15 milioane de lei vechi pe zi“, ne povesteşte bătrânul în vârstă de 74 de ani.

image

Acesta şi-a petrecut aproape toată ziua în pădure, după ciuperci, dar ne spune că efortul merită: „Venim până-n ziuă. Cam toată ziua ne-o petrecem în pădure. Le găsim destul de greu. Stăm de dimineaţa şi până seara în pădure, dar se merită. Acum sunt pe terminate. Pădurea este foarte întinsă. Ajunge chiar şi până la Buduhala“

Mânătărci de gorun ghebe şi ciupercuţe de poiana

Nicolae Cocolea vindea ciuperci de diferite sortimente: mânătărci de gorun, mânătărci de plop, ghebe şi ciupercuţe de poiană. Cumpărătorii provin din rândul şoferilor sau al pasagerilor aflaţi în maşinile care circulă pe DN 67 C. Bătrânul precizează că vine şi la centre, dar la un preţ mai mic:

„Avem cumpărători şi din alte judeţe. Cei care trec pe drum opresc să cumpere ciuperci de la noi. Mai vindem chiar şi în cantităţi mari, la centre, deşi preţul este mai mic“. 

Cel mai culegător de ciuperci

Bătrânul a început această activitate la câţiva ani după Revoluţie, când vindea ciupercile la un cunoscut centru din Târgu Jiu. A câştigat şi un premiu pentru că a reuşit să aducă cea mai mare cantitate de ciuperci. „Noi ne ocupăm cu culegerea ciupercilor de când era domnul Fofo (n.r. - Florin Bălan, un om de afaceri care a deţinut un centru de achiziţionare a ciupercilor). Am fost chiar desemnaţi chiar cei mai buni colegători şi am primit drept premiu un televizor“, spune Constantin Cocolea. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite